FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  -> 
22-01-24 22:12  Odp: [R] An-14 - Orlik - skala 1:33
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 21
Galerie - 26

- 46

Symboliczna aktualizacja - dokleiłem ramki oszklenia, orczyk oraz podstawę tablicy przyrządów - ten element lepiej przyklejać przed ramkami oszklenia. A ramki to już wolna amerykanka - w sumie nie wiadomo jak je dokładnie przykleić, gdzie jest góra, gdzie dół. Zobaczymy co wyjdzie przy oklejaniu kadłuba pokryciem.

--
http://messer.cba.pl

22-01-24 22:48  Odp: [R] An-14 - Orlik - skala 1:33
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Ogrom pracy. Podziwiam.
Potrafisz budować napięcie... Ja bym się już bał jak do tego będzie pasowało poszycie zewnętrzne i jak się do tego sensownie zabrać...
Chyba na dwie „skarpety”...

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

01-02-24 21:50  Odp: [R] An-14 - Orlik - skala 1:33
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 21
Galerie - 26

- 46

Wyposażenie kabiny pilota - ciąg dalszy. Gotowa tablica przyrządów wraz z wolantem oraz wszystkie detale zamontowane do sufitu kabiny.

--

01-02-24 22:26  Odp: [R] An-14 - Orlik - skala 1:33
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Robi wrażenie...

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

02-02-24 06:25  Odp: [R] An-14 - Orlik - skala 1:33
Matrix OST 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 5
Galerie - 5

- 4

Ładnie

--
W realizacji:
Su-7 BM Mack Superliner
Ukończone:
Mig-17 PZL P-11.c Reszel Zamek Biskupi PWS-A Lublin R-XIII D AH-64A Apache Ford T

13-02-24 20:01  Odp: [R] An-14 - Orlik - skala 1:33
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 21
Galerie - 26

- 46

Kabina skończona, można zamykać.

--

13-02-24 20:03  Odp: [R] An-14 - Orlik - skala 1:33
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Pięknie, tylko jak Ty to teraz okleisz od zewnątrz...

Życzę powodzenia.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

07-05-24 23:43  Odp: [R] An-14 - Orlik - skala 1:33
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 21
Galerie - 26

- 46

Po skończeniu F-16, wracam do budowy An-a. Ten etap budowy to oklejania pokryciem kadłuba. Zdecydowałem się rozpocząć oklejanie od segmentu z wejściem do samolotu. Pomimo sporego szlifowania i zdarcia sporej ilości kartonu z oklejki wnętrza, nie udało się idealnie okleić pokryciem ten segment - zabrakło 0,5 mm. Następnie zacząłem przyklejać pokrycie kadłuba, kierując się w stronę dziobu samolotu. Dwa segmenty z oszkleniem przedziału pasażerskiego skleiłem razem jeszcze przed montażem do kadłuba, tak aby spokojnie przykleić folię imitującą oszklenie. Potem doszły kolejne 3 segmenty i został do przyklejania sam dziób - tutaj na razie pasowanie na taśmę i chyba wszystko jest ok. Najważniejsze przy tym etapie budowy to fakt, że udało mi się zachować pasowanie kolorowych pasków na poszczególnych segmentach.
Kilka zdjęć z tego etapu budowy:

--

28-06-24 21:54  Odp: [R] An-14 - Orlik - skala 1:33
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 21
Galerie - 26

- 46

Po prawie dwóch miesiącach walki udało mi się w końcu przykleić osłonę kabiny pilota. Dużo było przymierzania, docinania, poprawiania, aż w końcu niektóre elementy zaczęły wyglądać na dość zmaltretowane. Podjąłem decyzję, że usunę ramki oszklenie z poszycia wewnętrznego kabiny oraz zeszlifuję maksymalnie wręgi, tak aby osłona pasowała do kadłuba. Potem wydrukowałem ze skanów ramki i przykleiłem je do oszklenia w osłonie, wraz z resztami poszycia wewnętrznego kabiny. Dopiero taki zestaw pasował do siebie. Od siebie dodam, że do przyklejenia oszklenia użyłem po raz pierwszy kleju kupionego od Maćka Herbuta i mogę powiedzieć, że wg mnie sprawuję się lepiej niż klej od Microscale.

W między czasie sklejałem kolejne podzespoły płatowca. Najpierw pylony podwozia głównego. W sumie to wygodniej ten etap budowy byłoby wykonać na samym początku - jeszcze przed przyklejeniem szkieletu pylonów do kadłuba. Od siebie dołożyłem reflektory do lądowania. Podczas budowy napotkałem na dwa błędy. Pierwszy widać na zdjęciu - nie wiem dlaczego tak wychodzi, ale pokrycie pylonów bazowałem do otwory goleni podwozia. Druga sprawa to owiewka pylonu - nie wiadomo, gdzie ją dokładnie przykleić, na kadłubie i pylonach nie ma żadnych linii wyznaczających miejsce przyklejenia. Zrobiłem tak, że skleiłem razem obie części owiewki i dopiero dla takiego zestawu szukałem prawidłowego położenia na modelu. Jakoś się udało.

Wykonałem również tylną część kadłuba oraz podwozie - tutaj uwagę zwraca moim zdaniem jego zbyt delikatna budowa, istnieje ryzyko deformacji zawieszenia, na razie pozalewałem to cyjanoakrylem, ale gotowy model będę chyba trzymał na jakiejś podstawce odciążającej podwozie.

Na koniec - rozpocząłem budowę usterzenia, na razie mam gotowy szkielet:

--

17-07-24 22:13  Odp: [R] An-14 - Orlik - skala 1:33
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 21
Galerie - 26

- 46

Usterzenie gotowe i przyklejone do ogona. Najpierw zdjęcia samych sterów ( po lewej stery kierunku, po prawej stery wysokości) oraz 2 zdjęcia całego usterzenia:

A tutaj cały podzespół zamontowany do płatowca. Widać również początek budowy centropłata.

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024