FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 
26-03-25 11:32  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
kari   

radomir, w kwestii malowania kartonu odsyłam Ciebie do forumowego kolegi mario9,
który jest profesorem w tejże materii.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

26-03-25 12:26  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
mario9 

Na Forum:
Relacje z galerią - 19
Galerie - 73

- 12

Skoro zostałem wywołany do tablicy to proponuję Tobie zapoznać się z poniższym wątkiem:

https://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=359301&t=359301&filtr=3&page=1

Ująłem w nim podstawy podstaw malowania modeli kartonowych.
W razie pytań zapraszam :)

--

Pozdrawiam Mariusz

Ostatnie wypociny ;)

Powietrze:
MiG-21UM, HS-123, Su-27UBM, MiG-29MU.

Heavy metal:
D-350 Mazur, Vk 4501

26-03-25 22:50  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Część Mariusz. Malowanie w moim przypadku wynikło z braku szans na zrobienie sensownego retuszu otworów, farba przenika mostki, na pokładzie to konieczność by zakryć brąz po laserze. Nie chciałem iteracyjną procedurą szpachla/szlif zgubić natury modelu kartonowego. Grubsze niechlujstwo poprawię i tyle, tym niecierpliwiej czekam żeby go pokazać, bo odbiór na żywo jest przyjemny dla oka.

27-03-25 08:20  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Zaimpregnuj model przed wycięciem i używaj innych farb do retuszu i małego pędzelka, to się chyba nazywa konturówka.
Widziałem na Syrence kilka okrętów podwodnych z wyciętymi i wyretuszowanymi otworami bez malowania kadłuba.

Tak jak Ty to zrobiłeś to w moim odczuciu nie jest ani dobrze zrobiony model kartonowy czy też malowany.

--
W budowie: Halny; PGM17

Post zmieniony (27-03-25 08:21)

27-03-25 13:07  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Ja rozumiem, że się trochę bronisz, bo to twoje dziecko i je kochasz więc dla ciebie jest piękny,
ale obiektywnie nie jest. Ważne, żeby nie wypierać i wyciągać wnioski z popełnianych błędów.
Są przypadki, kiedy ktoś reaguje "a mi się tak podoba" i następny model jest sklejony na tym
samym poziomie. Szczególnie to ma miejsce na FB.

Także - klej dalej i ucz się. Ja jestem na tym samym etapie :)
Zresztą to jest aktualne zawsze - "idealne modele nie istnieją" :D

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

27-03-25 18:01  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
SeWo77   

Cieniutki ten model Tobie wyszedł. Oczy bolą

--

Post zmieniony (27-03-25 18:01)

27-03-25 18:32  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Wystarczy już panowie...
Następny będzie lepszy👍

--
GG 6801515

27-03-25 21:35  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Dokładnie, kolejny będzie lepszy!
Czekamy na kolejne cygaro :)

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad

28-03-25 14:39  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Jeśli można się wtracić...
Jeśli model jest dobrze sklejony, a widać, że raczej jest, to proponuję całość powoli i dokładnie przeszlifować drobnym papierem ściernym, szczególnie można tak usunąć wycieki kleju, kóre farba uwypukliła, a następnie pomalować kilkoma warstwami bardzo rzadkiej farby. Koniecznie kolory trzeba oddzielić taśmą maskującą. Farba musi być tak rozrzedzona, aby się sama rozlewała, a między kolejnymi warstwami trzeba odczekać i też ew. szlifować.
Można to zrobić jeszcze na tym modelu, byle powoli i bardzo dokładnie. Jak masz obawy, to spróbuj na osobnym kawałku kartonu.

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

Post zmieniony (28-03-25 21:14)

28-03-25 15:24  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
wieslaw_ 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Rzadko udzielam się w tego typu dyskusjach ale...

Zeus12345 - nic mnie nie irytuje bardziej niż tego typu opinie jak Twoja. I nie chodzi o to, że nie podobają Ci się modele malowane bo każdy ma prawo do swojego zdania w tym temacie. Natomiast podejrzewam, że z czystej nieznajomości tematu (ignorancji?) z Twojej wypowiedzi wybija wręcz pogarda dla takiego modelarstwa. Nie chcę już odnosić się konkretnie do modelu Radomira ale jak widać modele malowane to nie tylko szpachla, szpachla i "wincyj" szpachli... Dobrze pomalować model też trzeba "umić".

Co do konkursów to z tego co wiem są kategorie dla modeli kartonowych w standardzie oraz cała reszta w klasie Open. Kiedyś Pan Mateusz Skałecki (sędzia modelarski) napisał gdzieś na forum, że dla malowanych modeli okrętów kartonowych jest osobna klasa w regulaminie Nawigi - Klasa C2, jeśli mnie pamięć nie myli. Tak więc to co piszesz to jakaś totalna fantazja.

Sam maluję swoje modele ale uwielbiam oglądać modele kartonowe zrobione w standardzie. Mam dla ich autorów ogromny szacunek, natomiast w żadnym wypadku nie przyszło by mi do głowy tak bardzo deprecjonować tych, którzy chcą robić swoje modele inaczej.

--
Relacje: IJN Fuso, ORP Piorun
Galerie: ORP Piorun,
Poradniki: Przygotowanie do druku 3D

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024