FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 4Strony:  <-  1  2  3  4  ->  => 
23-03-25 08:41  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Dół jest malowany hunbrolem a góra vallejo. Na żywo i w tej skali to tak źle nie wygląda. Poza tym po latach eksploatacji różne plamy, odpryski i niedoskonałości się pojawiały. Np znana fotka wejścia Prince of Wales do Singapuru. Uplastycznia to model dla mnie jest git. Bez wyciętych otworów model wygląda ubogo.

--

Post zmieniony (24-03-25 14:18)

23-03-25 09:01  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Niestety malowanie jest kiepskie, lepiej było do retuszu użyć kredki akwarelowej i pędzelka. Gdybyś jeszcze przed wycięciem karton zaimpregnował, to ewentualne resztki koloru z nadruku dało by się delikatnie usunąć, już nawet po sklejeniu, zwilżonym patyczkiem do uszu. Było by estetycznie i efekt byłby dużo lepszy. Czasami trzeba się zastanowić jak przygotować arkusze pod kontem planów budowy, jeszcze przed wbiciem w nie skalpela.

--
W budowie: Halny; PGM17

23-03-25 20:17  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Korsarz 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Galerie - 6

- 4

Kil jest tył- na przód, śruby niepomalowane i niezaznaczone klapy wyrzutni :)

--
Nie jestem przesądny, bo to przynosi pecha.

24-03-25 07:20  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Zeus12345   

Witam
Jest wysyp modelarzy -malarzy na forum kartonówki co drugi model malowany ja już nie wiem czy to plastik czy karton ,ja wiem modelarstwo kartonowe umarło liczy sie szpachla ,szpachla i malowanie a co gorsza takie hybrydy wygrywają na konkursach modeli kartonowych gdzie żadnej konkurencji nie mają powinni startować na konkursach z modelami plastikowymi :)

24-03-25 08:13  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Moim zdanie to kolega mocno przesadza, a w malowaniu modelu z kartonu nie ma nic zdrożnego. Zobacz jakie perełki buduje kolega QN.

--
W budowie: Halny; PGM17

24-03-25 09:10  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Nie gustuję w całości pomalowanych modelach kartonowych czy hybrydowych, ale na powyższym przykładzie widać, że to nie taka łatwa sprawa. Niektórym się wydaje, że wystarczy pomalować model kartonowy farbą i znikną wszystkie niedoskonałości opracowania albo model będzie lepiej wyglądać. Niestety, jak widać, nie jest to takie proste.

Na kadłubie widać fakturę kartonu, jakieś artefakty w postaci grudek, zgrubień, glutów farby itp. Linia wodna malowana od ręki? Za kilka złotych kupić taśmę Tamiya i byłoby jak od linijki. Zresztą widać jeszcze inne niedomagania warsztatu.

Są magicy, którzy wspaniale umieją pomalować model kartonowy i QN jest tu świetnym przykładem, chociaż to jest akurat scratcher pełna gębą:-)
Tym niemniej przed malowaniem mnóstwo czasu spędza na doprowadzeniu powierzchni kartonu do idealnej gładkości, a jeśli podczas malowania widać nadal niedoskonałości, to kolejny szlif, aż do skutku. Także tego:-)

Ale najważniejsze, żeby wyciągnąć z tego jakieś wnioski i naukę na przyszłość. Jeśli dla Ciebie model jest git, to fajnie:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

24-03-25 21:33  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Radomir, mam pytanko co do samej wycinanki. To prawda, że w tych modelach nie ma części szkieletów? Tak słyszałem, że szkielet występuje tylko w laserkach. Czy to prawda?

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad

25-03-25 07:21  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Części szkieletu są. Można go samodzielnie wyciąć.

Całą robotę w modelu robi wycięty laserowy pokład, ale żeby wyglądał naturalnie trzeba go pomalować.

Historia z kilem jest taka, że pasowałem go do kadłuba na sucho, i tak jak jest pasował, a odwrotnie nie - i tak zostało - dopiero potem sprawdziłem ;-))

Część środkowa kilu jest słabo w modelu pokazana, te 4 blachy nie wiem czy są dobrze.

Kolor śrub nie jest mosiężny - patrzę na EOW Marek Krzyształowicz - taki szaro lekko różowy , poprawię

Ostatnia fotka pokazuje jak model wygląda gołym okiem, wiec to co powychodziło na zdjęciach trochę mnie zaskoczyło - spróbuję poprawić, będzie lekcja na przyszłość.

Malowałem z taśmami maskującymi pędzlem, żeby było prosto trzeba areograf, liczyłem że pędzel pokryje nierówności.

Najbardziej jestem zadowolony z olinowania i zaplecionych izolatorów. Każda lina jest zrobiona z 4 lin oplatających izolator. To i tak pewne uproszczenie, ale w tej skali linki są bardzo sztywne, próbowałem zrobić jak jest rzeczywiście. MOże na U-441 powalczę.

--

Post zmieniony (25-03-25 09:18)

25-03-25 17:33  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Dzięki za info! Czekam na relację z U-441 :)

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad

25-03-25 17:56  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

najważniejsze, że Tobie się podoba i tak ma być!
na przyszłość - wystarczy przed malowaniem, psiknąć nawet jakimś lakierem bezbarwnym w sprayu, delikatnie przeszlifować jakimś papierem o gradacji 1500 - 2500 i można po tym zabiegu już malować, nawet można powtórzyć zabieg a efekt, na zdjęciach, będzie o wiele lepszy 😉
tylko malować, najlepiej aerografem 😉

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 4Strony:  <-  1  2  3  4  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024