FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 4Strony:  1  2  3  4  ->  => 
28-11-23 08:17  [R/G] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Kolejny model z serii starłem się jak nigdy, wyszło jak zwykle. Otwory po wycięciu są bardzo trudne do retuszu wiec model będzie cały malowany. Pytanie - pokład pomaluję na ten sam kolor co burty - jasno szary ?
Boczne bąble powinno się wklejać bez szkieletu, i po przyklejeniu burt - 2 popełnione błędy w jednym punkcie.
Pyzatym wrażenia pozytywne - okręt podwodny może być ciekawym tematem na model, ale powinny wychodzić też w 1:100, szczególnie U-Flak
Za duży format wycinanki, irytująca współpraca z dużym arkuszem na małym biurku.
Burty widzę jako wycięty element laserem z tymi wszystkimi otworami na barwionce

--

Post zmieniony (22-03-25 17:54)

28-11-23 09:22  Odp: [R] U-47 Prien ModelHobby
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 17

- 10

Kolejny U-47.
Też próbowałem skleić zbiorniki balastowe bez wręgów i później nakleić na kadłub. Miałem problem z dopasowaniem całości do kadłuba. Może podczas sklejania oklejek powstają jakieś naprężenia i drobne przesunięcia?
O kolorze pokładu rozmawialiśmy poza Forum, jak zrobisz, tak będzie dobrze.
Szkoda, że malujesz. Równie dobrze mógłbyś zrobić model plastikowy.
Powodzenia!

--
Pozdrowienia dla wszystkich

Winek (WiesławK)

30-11-23 13:27  Odp: [R] U-47 Prien ModelHobby
Rzeznik 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 9

"Szkoda, że malujesz. Równie dobrze mógłbyś zrobić model plastikowy"

Przepraszam za offtop ale co to za brednie? Model kartonowy malowany czy też nie wciąż buduje się podobnie z podobnego surowca. A chyba te dwa czynniki powodują, że ktoś wybiera model kartonowy czy plastikowy

--
Ukończone: PaK40 | Type 2 Ka-Mi | L6/40 | Renault FT | T34-85 | Crusader Mk.III | HL-2 Haroldek

Na warsztacie: plastik

03-12-23 02:49  Odp: [R] U-47 Prien ModelHobby
jagdtiger2(Adam) 

Na Forum:
Galerie - 7

Okręty podwodne z tego wydawnictwa są tak dobrze zaprojektowane że aż szkoda je malować. Poprostu trzeba było nie wycinać tych otworów. Ja przy tej skali ich nie wycinałem, w 1/100 bym to zrobił ale w 1/200 uznałem że nie ma to sensu, a model po sklejaniu prezentuje się świetnie (U-96). Myślę że w tym przypadku malowanie poprostu zaszkodzisz modelowi, a może i nawet tym go zepsujesz.

03-12-23 07:58  Odp: [R] U-47 Prien ModelHobby
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

A może poczekamy na efekt końcowy?

Z całym szacunkiem do czystego standardu, ale są pewne elementy, które nigdy w standardzie dobrze nie będą wyglądały.
Szczególnie, jak ktoś chce coś odwzorować bardziej szczegółowo.

Działaj Radomir, idzie Ci naprawdę dobrze ;-)

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

15-05-24 11:14  Odp: [R] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Od początku krzywo patrzyłem na malowanie modeli kartonowych, traktując to jako osobny dział modelarstwa. Po tym modelu muszę zmienić swoje poglądy, jak mawiał klasyk o 360st i przyznać racje Przedmówcy. Można brnąc w standard z marnym efektem, albo pomalować i wtedy naprawdę cieszy oko. Jeszcze artyleria i olinowanie...

Poszukuję U-2536 XXI od Hala 1:200, będą razem extra wyglądać.

https://zapodaj.net/plik-DqDp9gicWM

--

Post zmieniony (15-05-24 11:27)

21-03-25 22:15  Odp: [R] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Pierwsze U-Booty za płoty

--

Post zmieniony (21-03-25 22:44)

22-03-25 09:52  Odp: [R] U-47 Prien ModelHobby
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 17

- 10

Model fajny ale to malowanie niezbyt.
Powodzenia w kolejnych projektach.

--
Pozdrowienia dla wszystkich

Winek (WiesławK)

22-03-25 10:15  Odp: [R] U-47 Prien ModelHobby
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Łatwiej pomalować plastik jak karton. Kartonowy model który ma być malowany wymaga od samego początku specjalnego przygotowania gdyż efekt końcowy może być nie do końca zadowalający.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

22-03-25 22:44  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
Korsarz 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Galerie - 6

- 4

Sorexy, ale będzie szczerze: Malowanie wygląda bardzo źle. Rozcieńczałeś farbę? To emalia, akrylowa, czy jeszcze coś innego? Obstawiał bym nawet, że akrylówka dla malarzy- artystów.
Skąd te wióry / paprochy?

Jeśli jedynym powodem malowania były trudne do retuszu otwory, a koniecznie chciałeś je wycinać, to było nie retuszować i tyle.

--
Nie jestem przesądny, bo to przynosi pecha.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 4Strony:  1  2  3  4  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024