FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
28-11-23 08:17  [R/G] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Kolejny model z serii starłem się jak nigdy, wyszło jak zwykle. Otwory po wycięciu są bardzo trudne do retuszu wiec model będzie cały malowany. Pytanie - pokład pomaluję na ten sam kolor co burty - jasno szary ?
Boczne bąble powinno się wklejać bez szkieletu, i po przyklejeniu burt - 2 popełnione błędy w jednym punkcie.
Pyzatym wrażenia pozytywne - okręt podwodny może być ciekawym tematem na model, ale powinny wychodzić też w 1:100, szczególnie U-Flak
Za duży format wycinanki, irytująca współpraca z dużym arkuszem na małym biurku.
Burty widzę jako wycięty element laserem z tymi wszystkimi otworami na barwionce

--

Post zmieniony (22-03-25 17:54)

15-05-24 11:14  Odp: [R] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Od początku krzywo patrzyłem na malowanie modeli kartonowych, traktując to jako osobny dział modelarstwa. Po tym modelu muszę zmienić swoje poglądy, jak mawiał klasyk o 360st i przyznać racje Przedmówcy. Można brnąc w standard z marnym efektem, albo pomalować i wtedy naprawdę cieszy oko. Jeszcze artyleria i olinowanie...

Poszukuję U-2536 XXI od Hala 1:200, będą razem extra wyglądać.

https://zapodaj.net/plik-DqDp9gicWM

--

Post zmieniony (15-05-24 11:27)

21-03-25 22:15  Odp: [R] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Pierwsze U-Booty za płoty

--

Post zmieniony (21-03-25 22:44)

23-03-25 08:41  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Dół jest malowany hunbrolem a góra vallejo. Na żywo i w tej skali to tak źle nie wygląda. Poza tym po latach eksploatacji różne plamy, odpryski i niedoskonałości się pojawiały. Np znana fotka wejścia Prince of Wales do Singapuru. Uplastycznia to model dla mnie jest git. Bez wyciętych otworów model wygląda ubogo.

--

Post zmieniony (24-03-25 14:18)

25-03-25 07:21  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Części szkieletu są. Można go samodzielnie wyciąć.

Całą robotę w modelu robi wycięty laserowy pokład, ale żeby wyglądał naturalnie trzeba go pomalować.

Historia z kilem jest taka, że pasowałem go do kadłuba na sucho, i tak jak jest pasował, a odwrotnie nie - i tak zostało - dopiero potem sprawdziłem ;-))

Część środkowa kilu jest słabo w modelu pokazana, te 4 blachy nie wiem czy są dobrze.

Kolor śrub nie jest mosiężny - patrzę na EOW Marek Krzyształowicz - taki szaro lekko różowy , poprawię

Ostatnia fotka pokazuje jak model wygląda gołym okiem, wiec to co powychodziło na zdjęciach trochę mnie zaskoczyło - spróbuję poprawić, będzie lekcja na przyszłość.

Malowałem z taśmami maskującymi pędzlem, żeby było prosto trzeba areograf, liczyłem że pędzel pokryje nierówności.

Najbardziej jestem zadowolony z olinowania i zaplecionych izolatorów. Każda lina jest zrobiona z 4 lin oplatających izolator. To i tak pewne uproszczenie, ale w tej skali linki są bardzo sztywne, próbowałem zrobić jak jest rzeczywiście. MOże na U-441 powalczę.

--

Post zmieniony (25-03-25 09:18)

26-03-25 22:50  Odp: [R/G] U-47 Prien ModelHobby
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Część Mariusz. Malowanie w moim przypadku wynikło z braku szans na zrobienie sensownego retuszu otworów, farba przenika mostki, na pokładzie to konieczność by zakryć brąz po laserze. Nie chciałem iteracyjną procedurą szpachla/szlif zgubić natury modelu kartonowego. Grubsze niechlujstwo poprawię i tyle, tym niecierpliwiej czekam żeby go pokazać, bo odbiór na żywo jest przyjemny dla oka.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024