Fantom Model
Wydawnictwo: Zapowiedzi i nowości
|
Informuję, że udało mi się sfinalizować budowę i druk kolejnego modelu: krążownika pancernego HMS Black Prince, na razie w skali 1:300.
www.fantom-model.pl/grafika/artykuly/HMS%20Black%20Prince%20final/okladkaBlackPrince_300_m.JPG
Temat i okres być może mniej popularny, ale mam nadzieję, że też ma swoich zwolenników. Chciałem poszerzyć zestaw dostępnych modeli na moment Bitwy Jutlandzkiej, do tej pory jeżeli dobrze liczyłem były tylko 2 modele po stronie brytyjskiej (z pełnym kadłubem, JSC wydał też kilka okrętów do linii wodnej).
Złożoność modelu jest podobna do wydanego jakiś czas temu HMS Good Hope, kto ma tamten model może sobie to jakoś oszacować. Więcej można podejrzeć na zdjęciach poniżej. Z innowacji przede wszystkim mogę wymienić podłużne pasy kadłuba imitujące podział blach na kadłubie. To jest coś co w mojej opinii pozwala wykonać łatwiej i bardziej realistycznie wyglądający kadłub, tylko z niewiele większym nakładem pracy. Jak to ktoś mi napisał, jest to rewolucja w budownictwie modeli kartonowych okrętów na skalę HMS Dreadnought. To żart oczywiście... :-)
Cena modelu: 110 zł. Niestety cenę warunkują wyższe koszty druku dzielone na coraz mniejszą ilość sprzedawanych modeli. Dla ciekawości moge podać, że koszt druku wyszedł większy niż dla poprzedniego modelu w skali 1:300, HMS Suffolk, mimo mniejszej ilość arkuszy, mniejszej ilości kolorów użytych w opracowaniu i braku druku dwustronnego.
Gotowy model składa się z 15 arkuszy A4 z elementami oraz 23 arkuszy A4 z opisem i rysunkami. Poniżej podgląd zawartości
Galeria modelu (zdjęć dużo, czasami tylko z lekko przesuniętym fokusem, ale może komuś się przyda podczas ewentualnej budowy modelu):

Instrukcja:

Arkusze z elementami:

--
Post zmieniony (22-08-23 20:28)
|