Piterkowiec
Na Forum: Galerie - 12
|
Witam serdecznie wszystkich modelarzy.
Mam przyjemność zaprezentować model rosyjskiego okrętu żaglowego Olimp z roku 1817r. wydanego przez rosyjskie wydawnictwo ShipWorks.
Jest to mój drugi ukończony model żaglowca, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Model powstał we meilowej i sms-owej merytorycznej współpracy Panem Andrzejem z innego forum, któremu bardzo, bardzo dziękuję za wszelką pomoc, porady, cierpliwość i trzymanie kciuków.
Co do samego modelu (…)
Wydawnictwo i sam autor Valery Plaksin wykonało kawał bardzo dobrej i solidnej roboty.
Opracowanie, a zatem jakość papieru, spasowanie, rysunki montażowe i bardzo szczegółowe rozrysowanie poszczególnych zespołów, system oznaczeń i olinowania jest wręcz jest rewelacyjne.
W mojej historii nigdy nie sklejałem tak dobrze opracowanego modelu.
Bardzo dużo elementów, a w szczególności wydrukowanych na tekturze 0,5 -2 mm są już wyciętych laserowo.
Ponadto w zeszycie znajdują się wycięte elementy bloczków, uchwytów junksferów (czy jakość tak) itd., z których w większości korzystałem.
Ale przyznam się, że także posiłkowałem się tymi gotowymi z drewna, zwłaszcza jeśli chodzi o najmniejsze bloczki.
Przy budowie kadłub wypełniałem styrodurem.
Maszty, reje i bukszpryt zrobiłem wg szablonów z drewna.
Armaty standardowe z papieru.
Jedyną wadą (jak dla mnie) w tym opracowaniu był brak wydrukowanych papierowych żagli.
W zeszycie znajdują się tylko szablony z cienkiego papieru, a na nich umieszczone były asymetryczne oznaczenia różnych pól,
przez co szablony musiałem skanować, a na komputerze wymazywać wspomniane oznaczenia i drukować.
Jako, że nie jestem zbyt dobry w takich komputerowych technikach, w moim modelu wyszło to raczej średnio.
Model opracowany jest w skali 1:96 i po sklejeniu jego długość wynosi ok. 65 cm (wraz z bukszprytem) wysokość ok. 50 cm.
Czas mojej budowy wyniósł około 1 rok z jedną dłuższą przerwą. Stopień trudności określiłbym jako czasochłonny i wymagający skupienia, gdyż sama trudność wykonania tego modelu tkwi w jego szczegółowości, która w dużej mierze rekompensowana jest świetnym i czytelnym opracowaniem. To tyle na dziś, życzę Wam zdrówka i jak najwięcej satysfakcji z budowy modeli.
--
Pozdrawiam
Piterkowiec
"Nawet najdalszą podróż zaczyna się od pierwszego kroku" Lao-tzu, chiński filozof
|