WOJTEK
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 1 Galerie - 6
|
M4A3E8 SHERMAN "FURY" - ciąg dalszy.
Wszystkie główne elementy poszycia zostały podklejone dodatkową warstwą kartonu i wycięte.
Część nr 7 jest rozcięta na trzy kawałki dla ułatwienia podczas montażu ze względu na spore gabaryty.
Patrząc na elementy poszycia widać już teraz wiele uproszczeń i nieścisłości względem oryginalnej maszyny.
Zaczynając od części nr 7 tej największej:
- Wyciąłem biały prostokąt na przedniej płycie, ponieważ wycinanka przewiduje, aby na niego nakleić część nr 5, a łączenie w tym miejscu powinno być na jednym poziomie.
- Kolejnym uproszczeniem jest brak łączenia na bokach przedniej części z głównym korpusem, powinien tam być charakterystyczny uskok na łączeniu.
Zrobiłem tylko zarys tego łącznia odcinając przednią część elementów 2 L i P, to różnica tylko dwóch grubości kartonu, ale nie chciałem za bardzo ingerować w konstrukcję żeby nie komplikować sobie budowy w kolejnych etapach. Poza tym jest to element mało widoczny bo większość zasłania zawieszenie, koła i gąsienice.
Jest jeszcze wiele rzeczy do poprawki, ale żeby nie mieszać będę o tym pisał na bieżąco po wykonaniu kolejnych elementów.
Teraz zdjęcia oklejonego szkieletu:
Ogólnie wszystko pasowało poza jednym miejscem, końcówki części 2 L i P są jakby za krótkie o grubość tylnej płyty, ale jest to łatwe do zatuszowania, tym bardziej jeśli dodamy tylne błotniki, których brakuje w modelu. :mrgreen:
Na razie nie przyklejałem części 3a L i P - są to błotniki boczne. Zostawiam to na później bo te elementy dodatkowo poszerzą i tak już wielką bryłę, a są to elementy cieńsze i ich krawędzie łatwe do uszkodzenia.
Na dziś to tyle.
--
--
Pozdrawiam
WOJTEK
---------------------------------------------------
Na warsztacie: SHERMAN "FURY", Fw-190A-8/R8
W przygotowaniu: Tiger I
Galerie: B-239 , Ju-88C6 , P-38G , M4A4SHERMAN , IS-2 , F-15J , SU-25M1
Post zmieniony (04-03-24 22:21)
|