kudłaty
Na Forum: Relacje w toku - 8 Relacje z galerią - 4 Galerie - 26
- 3
|
Ahoj!
Kadłub oklejony. Lekko nie było. Ale po kolei…
Bulaje podkleiłem folią, od strony wewnętrznej pomarkerowaną na czarno (opracowanie przewiduje wykonanie ich z papierowego elementu z narysowanymi bulajami):
Następnie przyłapałem doraźnie burty do szkieletu i zacząłem miarkować oklejki dna.
Części ogólnie świetnie do siebie pasują, jednak jest mały psikus…
Szkielet okazał się za mały… No, przynajmniej ten laserowy... Chodzi o obwód poprzeczny, po krawędziach wręg.
(W ogóle, laserowy szkielet, to na chwilę obecną najsłabszy element modelu – m.in. wystąpiły przesunięcia w położeniu wręg na podłużnicach, w porównaniu z częściami oryginalnymi):
Trochę zajęło mi rozkminianie co z tym fantem począć.
Zdecydowałem się zastosować paski łączące poszczególne części poszycia dna (w celu „zgubienia” ich luzu). Pasek łączący wkleiłem też na łączeniu burty-dno (linia wodna).
Warto wspomnieć, że opracowanie zawiera cały arkusz zapasu koloru. Wszelkich barw występujących w modelu. M.in. kolor dna z naniesionym charakterystycznym cieniowaniem – wykorzystałem go do wykonania pasków łączących.
Zadziałało.
Oklejanie rozpocząłem - zgodnie z opisem budowy – od części 2b na której znajdują się znaki (mają jakąś fachową nazwę…) do zgrania burtami:
Okazało się że mimo starań, burty uległy minimalnemu przesunięciu wzdłużnemu. I o ile znaki zgrałem na obu burtach, to sama oklejka 2b uległa delikatnemu przekoszeniu…
Wyeliminowałem problem delikatnie docinając miejsca styku sąsiednich oklejek.
Po tym zabiegu oklejki w kierunku rufy wymagały jedynie delikatnego przycięcia na styku z burtami.
Połączenie burt na dziobie. Wymaga jeszcze delikatnego retuszu, ale w realu jest ok:
Na dziobie burty wyjechały ponad powierzchnię pokładu… Nie wiem co spitoliłem:
Pomimo że nie udało mi się idealnie spasować oklejek poszycia i da się dostrzec delikatne szczeliny (jeszcze spróbuję je nieco niwelować), jakieś krówkowe żeberko też da się zauważyć, to jestem z tego kadłuba mega zadowolony :))
Po raz pierwszy w „karierze” wykonałem łączenie burta – dno, na styk.
Do tej pory kleiłem poszycie dna z naddatkiem i na nie kleiłem burty (ostatni przykład: Admirał Lewczenko).
Tutaj całe poszycie klejone bcg. Klej tylko na paski łączące i w minimalnych ilościach na miejsca łączenia kolejnych kawałków.
Pzdr,
--
"The idea is to die young, but as late as possible"
Ashley Montagu
... A trolla, to najlepiej ignorować :)) ...
Post zmieniony (17-01-24 13:33)
|