FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 7Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  -> 
13-04-24 10:21  Odp: [Relacja] Nakajima Ki-84 Hayate, AH, 1/2006
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Wielkie brawa i podziw za precyzję i czystość wykonania. Zdjęcia ogląda się z przyjemnością i pewnie będą wielu modelarzom służyć za wzór i punkt odniesienia do swoich możluwości

--
Wicher 1:100 cz.3 , Wicher 1:100 cz.2 , Wicher 1:100 cz.1

14-04-24 12:19  Odp: [Relacja] Nakajima Ki-84 Hayate, AH, 1/2006
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

piękne to!
pytanie - z czego są przewody na goleniach?

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

14-04-24 19:36  Odp: [Relacja] Nakajima Ki-84 Hayate, AH, 1/2006
Kedzier 

Na Forum:
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7

- 1

Wielkie dzięki za miłe słowa :)

97 - przewody to drut z transformatora (te cieńsze, w kolorze goleni) oraz druty ołowiane (grubszy, czarny fragment) + imitacje złączek z profili polistyrenowych.

Rzutem na taśmę udało mi się postawić model na koła jeszcze przed końcem weekendu :D

Pozdrawiam

--

03-06-24 20:58  Odp: [Relacja] Nakajima Ki-84 Hayate, AH, 1/2006
Kedzier 

Na Forum:
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7

- 1

Zapraszam do (mam nadzieję :D ) już ostatniej aktualizacji przed galerią. W tej odsłonie skupię się głównie na mniejszych detalach, które wykonałem, ale jeszcze nie miałem okazji dokleić do reszty modelu.

Na pierwszy rzut poszło śmigło. Zawsze mam problem z odpowiednim ukształtowaniem łopat. Nawet jeżeli obie połówki są ładnie wyprofilowane i usztywnione BCG, to po sklejeniu ich w całość łopata mi się prostuje :/ Aby ułatwić sobie montaż łopat pod właściwym kątem zaprojektowałem i wydrukowałem uchwyt który utrzymuje rdzenie łopat w odpowiednich miejscach. Do tej pory robiłem to za pomocą cyrkla oraz tektury i robiłem od nowa dla każdego modelu, mam nadzieję, że ten posłuży mi trochę dłużej :D

Następnie maszt anteny. Drut wygięty w kształt "Z" zapiera się o wręgę za kabiną, dzięki czemu maszt jest sztywniejszy i mnie podatny na urwanie:

Celownik lekko zwaloryzowany elementami z zakupionej blaszki fototrawionej. W sumie najwięcej czasu poświęciłem na wykonanie soczewki - próbowałem z lakierem utwardzanym UV, toczeniem z kawałków bezbarwnego plastiku, tłoczeniem folii na gorąco, a następnie zalewaniem jej różnego rodzaju lakierami. Koniec końców po prostu wytłoczyłem kopułkę z folii, w miejscu gdzie ma być przyklejona za pomocą białej, szarej oraz błękitnej farby namalowałem coś co ma imitować odbłysk światła, a następnie za pomocą lakieru bezbarwnego dokleiłem w to miejsce kopułę. Widzę, że zdjęcia niezbyt to oddają, ale na żywo daje to efekt głębi, jaki starałem się osiągnąć.

lufy karabinów - tu poszedłem na łatwiznę i powycinałem tylko te otwory które pozostaną widoczne po włożeniu luf w skrzydła :D Tu po raz kolejny nie popisałem się ze zdjęciami, ale mimo starań nie byłem w stanie oddać ich wyglądu - w rzeczywistości mają bardziej metaliczny wygląd, oraz są w kolorze Gun Metal

Uchwyty zbiorników paliwa. Zrobiłem je od zera na podstawie zdjęć. Model proponuje szablony z drutu, które przez swój okrągło przekrój w ogóle nie przypominają oryginałów. Większe elementy to kilka warstw papiery milimetrowego sklejonych na BCG wokół trzonka Olfy, mniejsze to natomiast kilka warstw papieru używanego na paragony + wydruk uchwytów (mają ok. 0,7mm szerokości, zatem nie byłem w stanie uzyskać zadowalającej mnie powtarzalności z wykorzystaniem papieru milimetrowego)

Przyklejone do skrzydeł:

Dokleiłem również podwozie na swoje miejsce. Opony jeszcze pobrudzę. Wydaje mi się, że po raz kolejny przesadziłem w ugięciem tylnego kółka i wyszedł flak...

Ostatnim elementem który dzisiaj pokaże jest owiewka - i musze przyznać, że jest to najlepsza owiewka jaką do tej pory udało mi się zrobić :D Moim zdaniem kabiny dostępne u Pana Halińskiego bardzo mocno odbiegają od poziomu jego modeli. Tym razem zakupiłem trzy sztuki, licząc, że przynajmniej jedna z nich będzie wyglądała w miarę OK. Niestety na każdej były jakieś drobne rysy czy odbicia, oraz przejrzystość była daleka od ideału. Zazwyczaj szedłem na łatwiznę i załatwiałem to kąpielom w Sidoluxie - no ale efekt zawsze był daleki od tego co widziałem na modelach wykonanych przez innych.

Tak więc tym razem postanowiłem zbudować skrzynkę do formowania próżniowego + tłoczyć w gorącym oleju.

Krok pierwszy to przygotowanie kopyta. Tutaj posłużyłem się drukiem 3D + klej CA + Mr. Surfacer 500.

Krok drugi formowanie - jak widać nie wyszło jeszcze idealnie (folia nie dochodzi do zakamarków przy podstawie kopyta), ale część która mnie interesowała wyszła OK

Krok trzeci to umycie wykonanej owiewki

Tutaj porównanie kupnej owiewki z tą wykonaną przeze mnie

Umytą owiewkę pozostaje okleić ramkami. W tym celu klej Microscale sprawdza się doskonale. Żałuję, że odkryłem go tak późno, bo dzięki temu nie musiałbym się męczyć z butaprenem, czy taśma dwustronną :D

Na koniec kilka ujęć na cały model

No to następnym razem w końcu galeria (o ile żadna katastrofa się nie wydarzy :D )

--

04-06-24 07:18  Odp: [Relacja] Nakajima Ki-84 Hayate, AH, 1/2006
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Z podziwem oglądam Twoje poczynania!
Tak się buduje zwycięski model…!

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

12-06-24 20:44  Odp: [Relacja] Nakajima Ki-84 Hayate, AH, 1/2006
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Piękne wykonanie.
Podziwiam konsekwentne trzymanie wysokiego poziomu.
Dbasz o każdy szczegół. Nic tylko brać przykład.

p.s muszę sprawdzić ten Microscale.

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

15-06-24 19:57  Odp: [Relacja] Nakajima Ki-84 Hayate, AH, 1/2006
Kedzier 

Na Forum:
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7

- 1

MARIUSZ, Windus - dziękuję.

Na podstawie elementów blaszki fototrawionej wykonałem żyroskop znajdujący się w wiatrochronie:

Popychacze trymerów zrobiłem ze spłaszczonej i oszlifowanej igły:

Światła pozycyjne formowałem na gorąco z wykorzystaniem folii. Doszedł również masz i antena. Elementy mocujące wykonałem od podstaw na bazując na rysunkach z monografii

Wkleiłem karabiny. Rurka pitota wykonana z dwóch igieł włożonych jedna w drugą.

Owiewka również wylądowała na swoim miejscu. Ponownie wykorzystałem blaszkę fototrawioną do dodania nawiewu (?) u podstawie wiatrochronu.

W ten sposób zakończyłem niemal półtoraroczną budowę Ki-84. Był to jeden z trudniejszych modeli jakie robiłem, jedyny który trzykrotnie wyrzucałem i trzykrotnie wyciągałem z kosza :D

Czas na galerię:

Model wylądował na prostej podstawce:

Dziękuję wszystkim ze komentarze :)

--

15-06-24 20:51  Odp: [Relacja/Galeria] Nakajima Ki-84 Hayate, AH, 1/2006
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Znakomity model !
Gratuluję !

Choć jeśli ogumienie kółka ogonowego to pełna guma, to wykonane przez Ciebie „ugięcie ” jest za duże… ;-)

Z kolei okopcenia za rurami wydechowymi - hiperrealistyczne!

Piękne cacko!

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

15-06-24 22:52  Odp: [Relacja/Galeria] Nakajima Ki-84 Hayate, AH, 1/2006
Radek 

Na Forum:
Relacje w toku - 10

Genialne wykonanie, perfekcja w każdym szczególe, wielki sszacun i gratulacje dla Ciebie. Model z pewnością zdobędzie wiele nagród na konkursach jeśli zdecydujesz się go pokazać

--
pozdr, Radek

16-06-24 17:19  Odp: [Relacja/Galeria] Nakajima Ki-84 Hayate, AH, 1/2006
elbow 

- 5

Cudo!
Do hiperrealizmu okopceń brakuje tylko żeby tworzyły łuk wysklepiony do góry zgodnie z opływem powietrza wokół płata.
Dlatego ocena "tylko" 9,5/10 :)
Pozdrawiam

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 7Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024