Najger
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 7 Galerie - 5
|
Witam, po przedłużonej przerwie w relacji spowodowanej problemami z Fotosikiem.
Skoro Fotosik nie pozwolił mi na doładowanie konta, to teraz zdecydowałem się na zamieszczanie zdjęć z googledysku. Ale chwilę zajęło rozpracowanie jak to zrobić, na szczęście koledzy napisali tu na forum dość pomocną instrukcję. Dziękuję za to.
Waldek K – odtworzenie balach poszycia to już nie moja liga;-) Ja reprezentuje taką ligę osiedlową i kleje modele w standardzie, czasem je ubogacając. Może kiedyś się na to zdecyduje, ale jeszcze nie teraz.
Kadłub już został oklejony poszyciem burt, i na połowie ma też zrobione poszycie dna z opracowania/wycinanki:
Ponieważ w osi kadłuba od spodu przychodzi stępka praktycznie na 3/4 długości, to tam gdzie ta stępka przychodzi rozcinałem poszycie dna na środku – odszedł problem dopasowywania oklejek dna do linii burt.
W zasadzie wszystko jest „o zgrozo” zaprojektowane z „chirurgiczną precyzją” - o zgrozo – bo nie ma miejsca na błąd.
Wszystko pasuje, a w opracowaniu jest tyle zapasu koloru dna, że można by z tego zapasu okleić 3/4 dna kadłuba.
Tu kadłub z nadbudówką dziobową:
Na pierwszej oklejce dna od dziobu, na lewej burcie powstała mi niewielka szczelina przy linii wodnej i w zasadzie miałem tą oklejkę dorobić z zapasu koloru, ale ponieważ z odległości z jakiej się ogląda model już jej nie widać (na zdjęciach jest bardziej widoczna – jak to w makro) to chyba już tak zostanie, bo z doświadczenia wiem, że później takie poprawki wychodzą gorzej niż poprawiany element.
To na razie tyle, jak by coś było nie tak ze zdjęciami to proszę o wyrozumiałe zwrócenie mi uwagi – dopiero nabieram doświadczenia z tą nową metodą wstawiania zdjęć.
Pozdrawiam i będę wdzięczny za rady, sugestie i słowa krytyki też ;-)
--
"Si vis pacem para bellum"
Post zmieniony (28-01-24 19:17)
|