FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
11-10-22 10:23  [R/G] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam wszystkich, zaczynam nowy projekt będzie to polski 🇵🇱statek SS "SOŁDEK" z wydawnictwa GPM. Myślę że historii o statke nie potrzebuje opisów.
Jak zwykle zacząłem z kadłuba, na razie zbieram wręgi pasuje wszystko idealnie, ale od Ciebie jeszcze dodatkowo dodam żebra na duże powierzchnię, używam Vikol PATTEX Express. Wkleiłem na CA tuleje pod śruby M10, ma dwa paza. Poszycia na czarno będzie z 1 mm beermata.
Czekawa relacje była tytaj w 2017 roku od SZKUTNIKa ale szkoda że zgasło.
Teraz ważne pytanie o konstrukcji ładowni,jak ma ktoś informacje proszę udostępnić, będzie bardzo wdzięczny.

--
Przepraszam, nie piszę dobrze po polsku.

11-10-22 16:13  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

#Ryszard Będę otwarty dwie jak podanie w wycinankę o dokładności w środku umownej myślę że informacji na zberam, to co pokazal SZKUTNIK w swoje relacje to gdzieś o tym chodzi. Był by bardzo wdzięczny za zdjęcia jak można to wysłać na emaila, dron7923@gmail.com.
Dla mnie pozostaje pytanie, czy przez przestrzeń ładunkową przechodziły jakieś rury (zaznaczone niebieski) z dołu? A deski w rogu były ustawione pod kątem i połączone z płytą na burty(Zielona strzałka) też jest pod kątem. Jasne że co czerwone to jego nie było.

--

12-10-22 09:28  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@żółtodziób - dziękuję bardzo, opisy i obrazu konstrukcji Sołdeka jeszcze raz udowadnia że "bilge hopper" był z drewna ta nie był na stałe, bo mószel być dostęp do obsługi rur. Tak jak kotłownia z tyłu to oczywiście jakieś komunikat parowa ta woda idzie do przodu. Na pokładzie ładowni też istnieje klapy do dostępy pojemników z wodą.
Dobra dzięki wszystkim za pomoc będę robić dalej, trochę później pokaże.

--

12-10-22 10:05  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@ceva - "Stan na jaki okres służby będzie przedstawiał twój model? Pytam, bo projektant dość swobodnie do tego podszedł i to co stworzył to mix z całego okresu służby, a i tak z błędami..."
Dla mnie teraz trudno dać odpowiedź, ale myślę że bliżej do wersji muzeuma na to mam dużo zdjęć. Po prostu nie wiem jak było do i nie mam na to informacji. Model chcę robić w standardzie, oczywiście że jakiś poprawki będzie, dobrze że jest dobry zapas kolory a jak nie starczy to kupię jeszcze jedno wycinankę :).

--

17-10-22 21:58  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam. Po ostatnim pytaniem, - Stan na jaki okres służby będzie przedstawiał twój model?, jakoś nie myślałem do poki celu noc poszukiwania w internecie dalo mi odpowiedzieć, będzie to po przebudowie 1982 roku. Do tego odrazę nie zauważyłem że w "Plany modelarskie" 108 rysunku podanie do remontu z drewnianym pokładem ale tak że zaznaczone jest po przebudowie. Jak by robiłem model od podstaw to na pewno wybrał do remontu, ale wycinanka choć trochę z błąd no podanie po remoncie.
Teraz chcę odrazę zrobić ładowni żeby dalej kleić poszycia z kartonu. Co najważniejsze co znalazłem w internecie to praca dyplomowa inżynierska po przebudowie wnętrza, co dala wszystkie odpowiedzi, plus do tego jeszcze dużo zdjęć ta plany modelarskie 108, teraz można lecieć.
Po wiem odrazę trochę to będzie skomplikowanej od tego co daje GPM, na szczęście mam dużo zapasy kolora szary ale co prawda z innej wycinanki,co będzie z góry na pokładzie zobacie później. Grybosz a nie szerokość deski byla 75 mm na pokładzie w ładowni, jak napisano w relacji SZKUTNIKA, w tym szerokość około 200 mm, i widać z rysunku gdzie obok jest wymaru.

Burty od środka nitowanie dodałem spoiny, zrobiłem żebra mały, kątowniki no to jeszcze nie wszystko, ale poza dużych wręg to wszystko z zapasy kolora. Na jednym zdjęciu widać jaka róznica w mieście wręgi. Będzie coś w tym kierunku, pokaże co wyszło.

--

Post zmieniony (17-10-22 22:16)

18-10-22 17:24  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@Karas, dziękuję, to 1:100 skala co daje takie możliwości.
@El Comandante, dzięki za dobrze słowa.
@żółtodziób, dziękuje i na prawdę jestem zaskoczony. Dobre i logiczne wyjaśnienie podał Pan z tym pokładem.
@Ryszard, dzięki za pytanie. Dodam link do pracy dyplomowej, jak będzie ochotę można zobaczyć.

https://docplayer.pl/42093952-Praca-dyplomowa-inzynierska.html

--

Post zmieniony (18-10-22 17:27)

20-10-22 09:47  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@żółtodziób, myślę że to ogólne podanie schemat żeby pokazać co znaczy "dno podwójne". Bo jeszcze jest takij przekrój na wręgi N60, gdzie widać kąt burty ta pokłada.

--

Post zmieniony (20-10-22 11:28)

28-10-22 20:29  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam. Po mało do przodu dalej praca w ładowni, zrobiłem na razie pokład dla N3. Użyłem forniry, żeby nie wyglądało to jednolite to zastosował pojedyncze deskowanie. Do burty dodał jeszcze trójkąty. Za miesiąc postanowiłem pojechać do Gdańska, zamierzam spędzić kilka godzin na Sołdeku.

--

20-11-22 10:57  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam, po wolie do przodu. Teraz mam inżyniera ta brygadiera, ot to oni zdecyduje co mnie robić dalej 🤣. Po odwiedzeniu Sołdka w Gdańsku wszystkie puzzle wpadły na swoje miejsce oprócz szalupu w środku pozostało tylko jedno ciemne miejsce, plandeka jest bardzo mocno zawiązana. Szalupa N1(nitowania) podana nie prawidłowo w wycinankę, nie posiada silnika mechanicznego, na zdjęciu poniżej to widać. Teraz zamknąć z drugiej strony burt ta dalej robić przegotowanej kadłuba do poszycia. Znaleźl w internecie dwa czasopisma retro z artykułami o Sołdke.

--

20-11-22 15:41  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@Ryszard, jak takie same? Takie same szalupu byli drewniane jeszcze na początku. W opisie szalupa N1 metalowa , tak pisałem nitowania, a szalupa N2 plastikową z silnikiem mechaniczne to widać na zdjęciach ponieważ, że późnica jest.

--

20-11-22 19:11  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@Tomasz K. - Bardzo miło mnie poznać autora modeli. Tak miałem możliwość zrobić zamiaru, zdjęcia, zobaczyć na żywo. W przeszłości można było jeszcze zobaczyć pontony w środku, teraz są one na stałe zamknięte. Przy okazji chciałbym zapytać, model w wycinankę na jaki rok zaprojektowany?
@Ryszard - myślę że okres czasu modeli będzie z ostatnich lat slużby 1979-1980 , szalupu i żurawy zamienię w 1963 roku.

--

01-12-22 07:47  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@Karas - tam gdzie będę ludziki to te ładowni będzie otwartą, tak co spoko nic nie grozi im.
Witam, po wolie do przodu, ładowni jest gotowe, kadłuba oklejana beermata, teraz można lecieć dalej 😁. Kolejność będę, pokład >burty >poszycia podwodne. Dużo szybko nie będzie bo trasowanie i nitowanie zajmuje czasu.
Z porównaniu z zdjęciami ta rysunków jest trochę błąd z rozmieszczenie bułaje z tylnej części, będę kombinować z zapasy kolory czarnym ta biały. Przypada cześć bulaje na żebra, co jest nie możliwe, muszę być po środku męż nimi, męż wręgami 595 mm.
Rozumie że beż nitów tego nie kto nie zobaczy, głównie ilość.

--

Post zmieniony (04-12-22 17:21)

11-10-23 12:43  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Dzień dobry, kontynuacja tematu będzie za około miesiąca. Tak model długo nie robiłem od marca. Pozdrawiam Oleksandr Dron.

--

11-01-24 20:52  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam serdecznie, około roku nie było nowości tematu chce odświeżyć i pokazać na jakiemu etapie model zostało prszerwa. Coś było zrobione ale nie pokazane w temacie, teraz tylko do przodu. Kadłub jeszcze trochę nie skończyłem zostało nad burty po środku, nadbudówką na razie na sucho zamocowania jeszcze jest co tam robić. Teraz zastanawiam się z czego zacząć dalej :) Wkrótce kontynuacja tematu już coś trafiło na matce.

--

12-01-24 12:01  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Dziękuję wszystkim za życzenia, postaram się co tydzień pokazywać postępy pracy.
@97 Jakby to było kuleczki to ta zabawa trwała dobrych kilkanaście lat ;), a tak to na serio to trasowanie z wewnętrznej strony stosuje dlatego radelko z różnymi skokami zębów 0,75, 1, 1,5 mm co odpowieda skalie. Gdzie po jedynie na przykład około bułaej to zrobił specjalnie igła żeby nie robiła dziur. Przed tym jak trasować przykładam szablon z linami.

--

Post zmieniony (12-01-24 12:04)

12-01-24 19:54  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@żółtodziób, śruba z kartonu co podanie z wycinanki, potem rządki super glue CA trochę za szlifował i po farbował.

@Tomasz K., odrazę próbował klejem myślałam że jak będę kleić to pójdzie z powrotem ale po próbie wszystko wyszło ok, to dalej bez i po tym to dużo czasu byłoby. Jeszcze bardzo cekawa metoda retuszu za dopomogę PANEL LINE ACCENT COLOR, idealnie pasuje do czarnego koloru z wycinanki i jest bardzo płynu co można używać od środka.

--

14-01-24 22:04  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@Waldek K, najlepiej co znalazłam pod pędzel farby metaliczny MODEL MASTER.

Pokaże jeszcze co zrobiłem za ostatni kilka dni. Jest to świetliki siłowni i kotłowni z klapami, komin i nawietrzniki powietrza reszta jeszcze w trakcie. Musiałam trochę dopracować to wszystko.

--

Post zmieniony (19-01-24 16:26)

25-01-24 09:36  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam serdecznie, po wolie do przodu.
@GTiStyle, tak to z AliExpress cena około 35 zł.
@Ryszard, dziękuję za skany, tak przyda dla tego kupiłem odrazę te plany, nitkowanie robiłem na podstawie tych rysunków. Jeszcze jak był na Sołdke kupił książki jakie były w sklepie.

Trochę za późno zrozumiałem że w nawietrznikach nie było siatki w trakcie służby, musiałem ostrożnie usunąć.
Teraz walczę z windą kotwiczna będzie mocno zmodyfikowana na podstawie zdjęć, takie małe ale czasu zajmuje dużo. Konstrukcja podobno do oryginału.

--

Post zmieniony (25-01-24 09:37)

26-01-24 09:28  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@QN, @Art koła zębate zrobione z papiery barwionke 2-3 warstw, ale wycinam laserem, tak samo boku na drabinę, na kominu. Grubość papieru różna od 0,18mm do 0,4 mm.

W sumie wyszło tak, dodam później osłony bezpiecznie na koła zębate i łańcuchy hamulcowe do kotwicnzego łańcuchu , jedyne co będzie wydruk 3D to łańcuch.Lakier na zębatkach imituje smar.

--

Post zmieniony (26-01-24 09:40)

04-02-24 21:02  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam serdecznie, kontynuacja tematu.
#Art, rolki formowanie z rurki papierkowej na mokro, potem rządki super glue i trochę szlifował na koniec pomalowałem.
Po ostatnich zmianach z nawietrznikami i dołożenia wszystkich szczegółów zacząłem montaż elementów na pokład.
Liny napinające na kominie zostały wykonane z sześciu skręconych ze sobą drutów o średnicy 0,04 mm. Też jest śruby rzymskie i szeklie.

Żeby skończyć z burtami to muszę zrobić rurociągy po bokach ładowni. Same rurki mosiężne o średnicy 0,6 mm, 0,4 mm i 0,5 mm, niebieskie to parowa było. Kadłub zawóra skleiłem z cyna 0,5 mm, dodano złącze kołnierzowe z barwionke, pokrętło z zestawu fototrawione.

Również chce skończyć nadbudówkę, do tego kupiłem drabinę fototrawione z GPM ale jest płaski i trochę nie pasuje wymiary, to odłożył do innego modelu, tytaj wykonania z papiery i druty takie jak muszę być, na zdjęciu etapie pracy.

--

14-02-24 15:41  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam wszystkich. Kontynuacja tematu, trochę po pracował z nadbudówkę, po mocowania do pokładu odrazę zrobiłem relingi na górze. Same słupki to 3d ale nie udały bo wszystkie otwóru muszę wiercić od nowa, delikatną to sprawa powiem Wam.
Jest zdjęcie gdzie widać że było to mosiężne żeby nie przeszkadzać pracę kompasu.

Również skończyłem pracę na pokładzie dzióba zostało tylko jeden reflektor i dzwonek.

Teraz na etapie robienia pokrywy do ładowni, bez błędów tytaj też nie jest. Odrazę zwróciłam uwagę czemu wszystkie modele jakie widziałem zrobiony z GPM klapy jest na odwrót tam gdzie otwarte ładownię. Belki muszą być skierowane na zewnątrz.
Na zdjęciu widać rowek pod 45°od środka w miejscu zaginięcie, te detale zrobiłem od nowa. W tej chwili to tylko przymiarka.

--

Post zmieniony (14-02-24 17:39)

03-03-24 19:46  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam wszystkich, kontynuacja tematu ładownię. Jak do tego pisałem że wszystkie co widziałem modele ma kłapy na odwrót, ale to wina instrukcji do składania. Zaglądam wieńce do zdjęć niż do instrukcji . Po niżej zdjęcie gdzie jasne to widać, także model co jest w muzeum Sołdek.

Setka jest bardzo dobra skała gdzie można pokazać maksymalnie możliwe do zrobienia szczegóły, na zdjęciach widać co starałem się dodać to na max.. Jeszcze trochę pracy z rurociągiem parowym również znalazłem dowódy na rurociąg pożarny i w tedy można zamykać burty.

--

Post zmieniony (03-03-24 19:53)

01-04-24 20:43  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam wszystkich, trochę czasu nie było nowości tematu ale już mam.
Zostało wysłane nie tak za dużo pracy no olinowanie i maczty zajmę czasu, jeszcze szalupy co prawda.
Zaraz chce skończyć z detalami na pokładzie. Gdzie potrzebuje używam kartonu barwionke na przykład koło zapasowe sterowe. Na zdjęciach widać różnicę od wycinanki.

No i teraz pokaże nad czym ostatnio pracuje to jest winda ładunkową parowa w ilości 4 sztuki, chociaż myślę może trzy jak teraz jest na Sołdke.
Po analizie zdjęć zacząłem robić coś co muszę być prawdopodobnie, robić to robić dobrze. Nie myślałem że będzie tak dużo detalej na zdjęciu około 95%, brakuje imitacja nakrętek jakichś drutów. Głównym materiałem znowu barwionke. W jakości liny jest prawdziwą lina z nierdzewnej stali średnica 0,3 mm kupiłem takiej skarb na AliExpress.
Na windzie co złożyłem jeszcze brakuje detalej rurociągu, sterowanie i osłona na średnio koło zębate.

--

Post zmieniony (01-04-24 20:47)

08-05-24 16:26  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam serdecznie, trochę postępów w pracę. Z windami skończyłem myślałem że to trudne jest ale okazało się że bardz skomplikowane to olinowanie na maszt bramowy również bomy ładunkowe. Staram się więcej zrobić osobne w podstawce ale napinanie musiało być wykonane lokalnie. Głównym problemem dostępność do mieszczą mocowania po środku i na gotowe zrobiony reling, jednak wstrzymał oddech i pociągnął.
W instrukcji podanie uproszczony wariant olinowania ale dobrze wiem jak to jest w oryginale, no to postaram się to zrobić coś schodzę.
Wszyski bloczki zrobiony z barwionke, metoda złożenia schodzi jak "szaszłyk" na koniec super rządki klej cyjanoakrylowy jakiej zmusza wzmocnić karton, bo pod napięciem urwie.
Jarzma bomów z bloczkami ruchomo żeby znalazłem swoją pozycję.
Szeklie połowa słupki fototrawione drugą połowę z kartonu+CA.
Po przodu jeszcze dziobowy maszt zrobić, druga pójdzie łatwo.
No i pokażę co z tego wyszło.

--

08-05-24 22:22  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@Tomasz K. Dziękuję za link, dużo gadania ale o Sołdke mało. Jest inny filmik i to na prawdę mega super materiał, mnie trochę na który momenty dał zrozumieć jak i gdzie, to jest filmik "Rejs nr 1476". Mam nadzieję że w krótcie model można będzie zobaczysz na konkursie co prawda jeszcze nie wiem na jakim. Pozdrawiam.

--

23-05-24 20:40  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam wszystkich, co dzień to blisko finish.
Praktycznie na ostatek zostało mi łodzi ratunkowy razem z żurawy grawitacyjny (połowa już gotowa), światła pozycyjne na maczty, trochę relingu obok szalup no i parę drobiazgów, na koniec bandera i szampana :)
Udało jest biały kolor żurawy nie mam problemu z papierem. Kiedy byłem na Sołdke zrobiłem dużo zdjęć i jest bardzo wyraźnie widać konstrukcja tego żurawia. Starałem się zrobić coś podobnego.
Na jednym zdjęciu widać jakie używam wybijaki to medyczny igły.

--

23-05-24 21:36  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@Brystol
Mam nadzieję zaprezentować w Nowym Tomyślu 15-16.06.24, ale jak nie dam rady to później w Ścinawce 29-30.06.24, Koszalinie 6-7.07.24 no i oczywiście Przeciszów, takiej mam plan.

--

28-06-24 15:18  Odp: [R/G] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

--

Post zmieniony (28-06-24 15:49)

28-06-24 15:22  Odp: [R/G] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam wszystkich, model już jest gotowy, zapraszam serdecznie do przeglądu galerię.

--

Post zmieniony (28-06-24 15:51)

28-06-24 17:58  Odp: [R] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Dziękuję bardzo wszystkim za życzenia.
@Waldek K, figurki drukowany 3D przez kolegę z Ukraine, zostało mi jeszcze dużo ich różnych.
@Ryszard, dziękuję bardzo za wyjaśnienie, w następnym modelu nie będzie już tych błędów. Jak człowiek że z tym nie spotykał się nigdy, to na pewno nie wiedziałem o tym, teraz już wiem, dzięki jeszcze raz.

--

29-06-24 07:41  Odp: [R/G] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

@97, tak był w Inowrocławiu, jeszcze będzie w Ścinawce Średniej i Koszalinie.
Dziękuję bardzo wszystkim za życzenia i opinie.

--

02-07-24 19:41  Odp: [R/G] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Dziękuję bardzo wszystkim za dobre słowo. Na konkursie pytanie do mnie, - co będzie następne?, a następnie będzie coś z USS NAVY ale jeszcze myślę jakie. Pozdrawiam serdecznie.

--

05-07-24 10:06  Odp: [R/G] SS SOŁDEK 1:100, GPM
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam, @Karas - tak to odrazę siebie myślałem coś większego ale zdecydowanie konieczne będę to USS SAMPSON DD-394. Po urlopie i zaczynam.

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024