Art
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 5 Galerie - 27
- 8
|
Witam ponownie.
Dziękuję Wam za wsparcie.
Byłem ostatnio w Przemyślu do pomocy przy przenoszeniu paczek dla Ukrainy, m. in. pakowałem dostawę dla… Lwowa. Sympatycznie się zrobiło.
A ja tutaj buduję swój „Lwów”.
Odpowiadam.
Oczywiście Wojciech Cięciwa ma rację.
Pomylone są oznaczenia wodnic „D”, dziobowa powinna być rufową i na odwrót.
Tak więc podzielę się błędem z projektantem. Po mojej stronie powinienem z marszu zastosować zasadę drogową „ograniczonego zaufania”, zbyt szybko podszedłem do tematu, teraz będę ostrożniejszy.
Kudłaty
Byłbym stonowany w generalizowaniu i szufladkowaniu MM. Wszystko zależy od projektanta. Sam zrealizowałem klika projektów MM np. Zbigniewa Sałapy i bardzo sobie je chwaliłem.
Tak, kadłub wykonam w standardzie w wersji białej, maszty chyba z drewna lub rdzenie z drewna, oklejki z kartonu, zobaczymy.
MirZ,
każda z publikacji, które wymieniłeś, ma plusy dodatnie i ujemne, zależy od gustów i nastroju. Pióro tego autora bardzo mi odpowiada.
Kolejne etapy budowy
Budowa podposzycia zakończona. Jest mieszane, na dziobie pełne
Postanowiłem nieco „uwypuklić” pokłady, w opracowaniu są proste jak decha. Oczywiście później będę musiał odpowiednio wyprofilować nadbudówki
Wklejenie nakrętek do mocowania podstawki
I czas na poszycie.
Wpierw prawa burta.
Oklejki dna są nietypowe, po długości wg nitowanych, szerokich planek. Autor nie wspomina w opisie ani słowem, aby kleić je na zakładkę, mimo narysowania miejsc łączenia (ale też nie na wszystkich oklejkach).
UWAGA, oznaczania oklejek dziobowych 23P i 24P są zamienione.
Postanowiłem odciąć paski z nitami (zaznaczone strzałką). Następnie łączyłem oklejki za pomocą usztywnień z brystolu. W końcowej fazie przykleiłem paski z nitami, które dodatkowo zasłoniły łączenia poszczególnych planek
Takie zakładki nitowej blachy rzeczywiście były na poszyciu kadłuba „Lwowa”. Dodatkowo jest łącznie w górnej części burty, czego autor nie przewidział, będę musiał dokleić tam oddzielne paski.
Oczywiście jest sporo docinania planek, zwykła modelarska robota.
Prawdopodobnie przy kilu zabraknie około 0,5 cm poszycia. Zrobię wstawki z kartonu barwionego, ponieważ autor nie przewidział czerwonego zapasu koloru.
Musiałem wykonać cięcie przy wzniosie poszycia ku rufie. Planka wydawała się zbyt długa
W 3 / 4 prawa burta oklejona. Przewiduję jazdę przy rufie, nie obędzie się pewnie bez wstawek, na szczęście burty są białe i wspomogę się brystolem.
Po kontroli…
Można przystąpić do kolejnego etapu 😊
--
W budowie: Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;
Zbudowane ostatnio: STS Lwów;
Zapraszam do: http://art-modele.pl/
|