messer
Na Forum: Relacje w toku - 3 Relacje z galerią - 22 Galerie - 27
- 47
|
W tej galerii chciałbym przedstawić 13 modeli, które zamierzać skleić najpóźniej do końca przyszłego roku, w ramach "świętowania" 30 lat swojej przygody z modelarstwem kartonowym. Rocznica będzie dokładnie w styczniu przyszłego roku, a modelem, który jako pierwszy był sklejony przeze mnie całkowicie to Hs-123 z Małego Modelarza, nr 1/93. W 1993 roku skleiłem w sumie 13 modeli i teraz zamierzam je skleić ponownie. Tym razem mam nadzieję w trochę lepszym stylu niż 30 lat temu. Modele rocznicowe zacząłem jednak sklejać wg kolejności ich wydania. Dlatego na pierwszy ogień poszła P-39Q Airacobra, wydana w numerze 6/1985.
Wg informacji, jakie znalazłem, ten konkretny egzemplarz trafił w ramach Lend Lease'u do ZSRR - dlatego ma takie, a nie inne oznaczenia. Dodatkowo poprawiłem kształt łopat śmigła, dodałem rurkę Pitota, lufy karabinów wykonane od nowa, ale golenie podwozia zwinięte z oryginalnych części.
Poniżej kilka zdjęć gotowego modelu:
Drugim modelem jest Macchi Mc200 z numeru 8/1985.
Tutaj tylko uplastyczniłem śmigło i dorobiłem rurki Pitota oraz lufy karabinów kadłubowych:
--
http://messer.cba.pl
|