FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 26 z 29Strony:  <=  <-  24  25  26  27  28  ->  => 
13-05-24 19:18  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Wariat, normalnie wariat.

Faktycznie do du...

Nie dorobiłeś wzoru rastra. Do ukarania.

Zezwalam na zakup pejcza, najlepiej z ołowianym końcówkami, i masowanie nim pleców. Po trzy baty za każdą kreseczkę rastra :-)
I na koniec szczegółowe wyliczenie brakujących kreseczek, w 3 egzemplarzach, zatwierdzone przez najbliższego pana w białym kitlu z odpowiednimi uprawnieniami.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

13-05-24 20:28  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Stug napisal Dziękuję Wam za podtrzymywanie starego dziada na duchu

no to zapyta sie w takim razie stary dziad starego dziada .:)

Stug, a nie szkoda Ci tracić cennego czasu,życia na takie bzdety ? czy to warto ?

kogo to obchodzi ? rodzine ? napewno nie , znajomych ? sąsiadów ? oni wszyscy przeciez mają lepienie papieru głęboko w depozycie i uważają nas za bierdolniętych w czerep.

a to , ze tu kilku zawsze tych samych mlaskaczy i klaskaczy z popsutym uzębieniem (bo ciągle im szczeki wypadają) :))

mdleje i dostaje spazmów-czy Twój CZAS I ZDROWIE jest tego wart ?

Przejdz na frajdolarstwo :))

Zatroskany frajdolarz i gupek, brystol

,))

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło

14-05-24 08:50  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Brystol - oczywiście, że z pewnego punktu widzenia siedzenie nad dwoma błotnikami 3-4 tygodnie jest bez sensu - zresztą już ceva o tym wspominał:-)
Idąc dalej całe te nasze sklejanie papierków jest bez sensu, bo po co to komu?
Ale z drugiej strony dzięki tym "głupim papierkom" poznałem wielu świetnych ludzi i tak dalej i tak dalej - to nie jest raczej dysputa na tu i teraz:-)
Wiele aspektów życia można podciągnąć do rangi bezsensownych i marnujących czas, ale czy warto się nad tym zastanawiać?:>

Acz o frajdolarstwie myślę bezustannie, więc nie trać nadziei, na pewno ten czas nadejdzie:-)

Z dziadowskim pozdrowieniem!:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

14-05-24 09:14  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Jeśli masz satysfakcję z uzyskanego efektu, to włożony wysiłek jest jak najbardziej akceptowalny, no chyba, że Twoim życiowym celem jest narobić jak najwięcej ulepów, to wtedy zdecydowanie marnujesz czas, bo mógłbyś wygnieść pewnie 3-4 takie zamiast jednego fajnego z którego jesteś zadowolony. Tak to widzę i sam stosuję takie praktyki, mam mało miejsca w chałupie na graciarnię, wole ulepiać długo ale z satysfakcją.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

14-05-24 10:02  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

;))

Stug, a nadejdzie, nadejdzie, bo FRAJDOLARSTWO i tumiwisizm to ostatnia, terminalna faza papierowego bierdolca, po takich wczesniejszych jak np

- faza najgrozniejsza i najkosztowniejsza "aby bylo jak w rzeczywistosci "

-faza "wole robić jeden, ale oho ho"

-ekshibicjonizm, zarażony obnaża sie ze swoimi wyrobami na wszelkich możliwych forumach, licząc na mlaski ii klaski

-zbieractwo

-podglądactwo

itd itd itd

Panowie, wszystkim zarażonym super modeli życzy nieuleczalny ozdrowieniec z nawrotami

Stug, nie strzelaj, juz znikam, nie zaśmiecam

ps

ci z Forumowiczów, którzy biorą moje wpisy na serio, sami są sobie winni :))

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło

31-08-24 20:13  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Dawno mnie tutaj nie było, a to jak zwykle oznacza, że prace trwają:-) Tym niemniej następną relację będe musiał prowadzić zdecydowanie lepiej, dokładniej. StuGa sklejam za długo i człowiekowi się czasem nie chce usiąść i napisać kilka słów:-)

Zacznę delikatnie, od mocowań wyposażenia narzędzi.

W opracowaniu są one mocno uproszczone, postanowiłem je więc wykonać w 3D.

Pomysły był różne - z papieru, a nawet zakup dedykowanego zestawu blaszek fototrawionych ABER-a.
Na koniec zdecydowałem się jednak na samoróbkę.

Wykorzystałem drut cynowy, który najpierw spłaszczyłem końcówką pęsety, a następnie uformowałem na kawałku plastikowej karty.
Dość filigranowe elementy:-)

Potem należało je mniej więcej równo obciąć, dokleić superglutem do przygotowanych podstawek zapięć i pomalować.
Cały zestaw narzędzi prezentuje się jak powyżej.
Podnośnik miał nieco inne mocowanie, którego zwieńczeniem są śruby motylkowe - niestety żywiczne:-)
Wydaje się to wszystko szybkie i łatwe, wszak dużo roboty to nie jest. A jednak zabawa z retuszem małych kawałków kartonu i sklejanie tego z zachowaniem miejsc przyklejenia na błotnikach zajęła mi dwa wieczory:-)

Kolejnymi "niby prostymi elementami są liny holownicze. Tutaj też wykorzystałem gotowca w postaci dwóch zestawów firmy Eureka XXL, przy czym musiałem je najpierw nieco skrócić i uformować, aby wklejanie ich na swoje miejsce było łatwiejsze.
Oczywiście podczas wielu przymiarek uszkodziłem kilka części na kadłubie, ale koniec końców się udało.
Całość pokryta dwukrotnie podkładem Mr.Hobby i czeka na ostateczne malowanie, a właściwie przecieranie metalizerem lub pigmentem

Najważniejsza operacja tego odcinka to dokończenie i przyklejenie błotników

Napociłem się srodze podczas przymiarek, ale finalnie jakoś się to wszystko zgrało.
Elementy łączące błotniki z burtami wykonałem z kartonu, wykonując najpierw papierowe rurki (jakiś czas temu opisywałem tę metodę), a potem usztywniając je kawałkiem drutu. Końcówki zakleiłem elipsami z kartonu, ale ostatecznie je pomalowałem - ideału nie dane mi było zrobić:-)

Ryfle na błotnikach przysporzyły mi nieco kłopotów, bo małe podkładki czasami nie chciały współpracować z nierówną powierzchnią klejenia:-) Kolejne siwe włosy do kolekcji doszły:-)

Końcówki błotników wykonałem i dokleiłem dopiero po przyklejeniu części głównych. Zastanawiałem się nawet, czy któryś z nich nie pominąć, aby ukazać więcej gąsienicy, ale ostatecznie wybrałem opcję z jedną końcówka wygiętą. Na razie wygląda to bardzo średnio, spróbuje jeszcze nad tym popracować, chociaż nasączenie rozcieńczonym lakierem Revella nie ułatwi sprawy:>

Wanna kadłuba została polakierowana ostatecznie, a wcześniej poleciałem po niej washem. Jego efekty można zobaczyć na śrubach znajdujących się z tyłu kadłuba na burtach, tuż nad błotnikami.

Dosyć długo i z przerwami bawiłem się z gąsienicami, aby nadać im ostateczny wygląd.

Poradników, jak pomalować gąsienice jest wiele i każdy pewnie jest dobry. Ja skorzystałem z tego, chociaż nie w 100%.
Szeroko pojęte brudzenie pigmentami z wykorzystaniem pigment fixera, oraz wykonanie zachlapań z różnych brei pozwoliło pokolorować w ciekawe odcienie, chociaż ogniwa są dość ażurowe. Nie chciałem natomiast robić jakiegoś błota, szkoda by było to zakryć:-)

Trochę pracy kosztowało mnie również wykonanie imitacji wyszlifowanych ostróg ogniw. Najpierw miałem je pomalowane metalizerem, ale po brudzeniu ostatecznym musiałem wykonać to jeszcze raz. Na końcu, po wielu próbach, nauczyłem się w końcu pracować z pigmentami metalicznymi. Różnicę zrobiły przede wszystkim gumowe pędzle, którymi operując w odpowiedni sposób możemy sterować intensywnością polerki.
Tips z tymi pędzlami zobaczyłem przypadkowo na YT, postanowiłem spróbować i to było to! Polecam:-)

Kawałek gąsienicy, który będzie przymocowany na przodzie StuGa, potraktowałem już nieco mocniej wszelkiego typu syfem i brudem.

Po gąsienicach przyszedł czas na brudzenie reszty, na razie dołu, który był już do tej operacji przygotowany:-)

Na początek jednak spróbowałem pobrudzić koła od wewnętrznej strony, aby nabrać wprawy przed frontem robót:-)

Przykłady kół napinających, napędowych i jezdnych - czystych i pobrudzonych - efekt ciekawy, mało istotny (nie będzie tego widać), ale bardzo przydatne doświadczenie w kolejnym etapie:-)

Chyba w końcu nauczyłem się pracować z pigment fixerem. Kładłem go na suche pigmenty, robiłem z niego rzadkie, brudne breje, a przede wszystkim odkryłem tajemnicę poliszynela, że tak jak dobrze utrwala pigmenty, tak samo dobrze je zmywa, gdy np. pojedzie się zbytnio po bandzie:-) Ważne, aby PF i pędzel czy wacik był czysty. Pędzel gumowy też się dobrze nadaje.

Pozwala to naprawdę na niezłą zabawę, chociaż mocno pracochłonną i nieco kłopotliwą z uwagi na wszędobylski syf pigmentów:-)
Obecnie wszystkie koła są pobrudzone od wewnątrz i w środku, ale wszystko to pokażę następnym razem:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

31-08-24 20:45  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

"Tym niemniej następną relację będe musiał prowadzić zdecydowanie lepiej, dokładniej. StuGa sklejam za długo i człowiekowi się czasem nie chce usiąść i napisać kilka słów:-)"

Dobre, bardzo dobre 😂
Tak, zdecydowanie się popraw bo skandalicznie za mało pokazałeś detali i modelarskiej kuchni a szczupłość opisu jest wręcz karygodna 😉

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy

31-08-24 22:30  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

3 tygodnie do Przeciszowa…
Zdążysz?
Chciałbym to zobaczyć na żywo…

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

01-09-24 00:37  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 21
Galerie - 26

- 46

Dołączam się do prośby Mariusza, również chciałbym zobaczyć oba Stugi ( model i tego dużego) w Przeciszowie.

--
http://messer.cba.pl

01-09-24 13:27  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Jaki to dobre jest o! Fantastycznie!

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 26 z 29Strony:  <=  <-  24  25  26  27  28  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024