Art
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 5 Galerie - 27
- 8
|
Witam Szanownych w cieniu wojennego Bohaterstwa Wschodnich Braci.
Karas
Tak, pokłady z matami lekko trasuję igłą na łączeniach.
Cordel
Co do słupków. Tak, są nieco przeskalowane, drut mosiężny 0,3 mm (czyli 6 cm w realu). Jednak przy budowaniu relingu, jego sztywność bardzo się przydaje. Grubość jest taka, jaką zaleca autor. Lubię tą średnicą pracować i użyłem go do dwóch poprzednich moich modeli okrętów w skali 1/200.
Odnośnie futrzaka, ona jest bardzo subtelna i ostrożna 😊, ostrzega mnie, gdy coś jej nie pasuje w moim wykonaniu. Jednak są też podbramkowe sytuacje, o czym poniżej 😉
Zdzisław
Pamiętam hermol, klej polimerowy jest bardzo podobny. Ma swoje wady (ciągnie się i nitkuje), jednak ja je już zaakceptowałem. Za to bardzo szybko i dobrze chwyta, zwłaszcza w wersji strong, a do tego niemal nie ma zapachu.
Tak, podposzycie i wszelkie podklejki łączę tym klejem, ale należy uważać na dość krótki czas na korektę i ryzyko popaprania wydruku. Można te naddatki usunąć malując kaponem do około 15 min po sklejeniu.
Przy okazji podam kolejny etap budowy.
Pomost na śródokręciu. Autor zalecił wykonanie relingu z drutu 0,2 mm. Ja jednak na słupni użyłem drutu mosiężnego 0,25 mm. Jest on nieco bardziej giętki od 0,3 mm, ale kto wie, może w następnym modelu zastosuję go do „słupkowania”
Teraz podam kilka etapów budowy relingu
Wpierw wklejam pomalowane wcześniej słupki, aby nie popaprać farbą zwłaszcza na syku z pokładem. Następnie je przycinam do wzornika i odpowiednio pionizuję.
Te obcęgi są bardzo przydatne, ponieważ tną drut na płasko (zwykłe ucinacze do paznokci pozostawiają stożek, co utrudnia ustawianie górnej poręczy).
Następnie naklejam górne poręcze na wierzch każdego słupka.
Teraz czas na pośrednie poręcze.
Ponieważ wysokość słupka ustaloną mam na 0,6 mm (120 cm w realu), używam podkładek dystansowych z tektury 0,2 mm przy relingu trzy poręczowym. Druga poręcz oczywiście 2 x 2 mm.
W pierw przyklejam dolną poręcz, następnie środkową.
Cała akcja odbywa się wg poniższej procedury:
Oczywiście wpierw na styk poręczy i słupka nakładam odrobinę kleju cynanoakrylowego, nadmiar ścigam dotknięciem igły lub drucika wg starożytnej zasady: „klej najlepiej trzyma, jak go ni ma” 😊
A teraz dreszczowiec …
Jednak wszystko dobrze się skończyło i jest pod dalszą Jej kontrolą 😊
Do następnego
--
W budowie: Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;
Zbudowane ostatnio: STS Lwów;
Zapraszam do: http://art-modele.pl/
|