Norvik
moderator
Na Forum: Galerie - 25
- 1
|
Rok się zakończył - pora więc na podsumowanie. Nie był to łatwy rok dla nikogo, więc i Wydawcy kartonówek musieli to odczuć. Modeli, które udało nam się zinwentaryzować było 162, wobec 174 w 2021 roku, który był wyraźnie gorszy od poprzednich lat. Wydaje się jednak, że to i tak dobry wynik, bo prawie wszyscy polscy Wydawcy coś nam zaproponowali (nawet Modelik :) ). Zwycięzcą został tradycyjnie Answer z 37 modelami, potem GPM (17) i WAK (12). Mimo wojny ukraińscy Wydawcy mniej lub bardziej poturbowani kontynuowali działalność, a Bumażnoje Modelirowanie po powrocie do świata żywych zmienił nazwę na Paper Modeling.
W szał zakupów nie udało mi się wpaść, bo moja ulubiona kategoria - pojazdy współczesne i zimnowojenne z wyłączeniem sprzętu sowieckiego - jakoś specjalnie nie była reprezentowana, ale coś się udało kupić :) Ciągle liczę, że Answer wyda w tym roku w końcu Fauna.W oczekiwaniu na niego skleiłem już coś na pakę, a tu kolejny rok cisza...
Mam nadzieję, że nowy rok nie okaże się przynajmniej gorszy od poprzedniego i spełni nasze modelarskie życzenia choć w niewielkim stopniu. Dziękuję wszystkim za pomoc w prowadzeniu wątku i merytoryczne wypowiedzi. Mam wrażenie, że awantur w wątku w tym roku było mniej i tego się trzymajmy. Wydawcom zaś życzę, by nadal trzymali głowę na powierzchni i nie dali się utopić mimo sztormu.
--
pozdrawiam
Norvik
-----------------------------------
Na warsztacie MIM-104B Patriot z Answeru
|