pikowski
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 13 Galerie - 1
|
Tym razem mała odmiana od moich standardowych klimatów. W numerach specjalnych Modelarstwa Okrętowego (a ostatnio też pojawił się Orzeł w Model-Hobby) pojawiły się modele chyba już wszystkich polskich okrętów podwodnych służących w II Wojnie Światowej w skali 1:200. Stwierdziłem, że mógłbym kleić sobie takie modele w przerwach pomiędzy bardziej skomplikowanymi projektami. Nigdy dotychczas nie kleiłem podwodniaka, więc zdecydowałem się treningowo skleić coś innego. Padło na 2 U-Booty typu VIIC wydane w Modelarstwie Okrętowym. Są to nieduże modele (każdy zajmuje tylko 2 arkusze A4) i wyglądają na proste. Założenie jest takie, że sklejam obydwa i lepszy ląduje w gablocie. Seba77 sprezentował mi swoje egzemplarze (za co bardzo mu dziękuję), więc w razie problemów mam zapas, ale wciąż planuje skleić 2, nie 4 :)
Łodzie podwodne typu VIIC były końmi roboczymi Ubootwaffe. Wyprodukowano ich ponad 500. Były wyposażone w 5 wyrzutni torped 533mm (4 z przodu, 1 z tyłu), 1 działo 88mm i lekką artylerię przeciwlotniczą w różnych wariantach (w tej relacji - pojedyncze działa 20mm). U-253 służbie bojowej przebywał mniej niż miesiąc we wrześniu 1942 roku. Zatonął 25 dnia tego miesiąca, prawdopodobnie na minie gdzieś w Cieśninach Duńskich. Nic nie zdążył zatopić. U-617 miał szczęście dłużej. W służbie bojowej przebywał od września 1942 roku do września roku następnego, kiedy to po po długotrwałym ataku lotniczym osiadł na mieliźnie na północnym wybrzeżu Afryki. Załoga ewakuowała się a RAF i RN zniszczyły okręt. W czasie służby zatopił 11 statków i okrętów.
Na początek idzie U-617. Zacząłem od zbudowania głównej części kadłuba sztywnego którą klei się "samolotowo", na jedną wręgę z paskiem łączącym. W jego dnie wyszła spora szpara i raczej jest to błąd w wycinance. Na szczęście to miejsce będzie później przykryte innymi częściami więc nawet nie zamierzam go maskować. Poza tym problemem wyszło mi nawet nieźle. Skleiłem też szkielety dziobu i rufy. Jeszcze muszę je przeszlifować i można iść dalej.
Tu na forum jest też relacja projektanta z budowy modelu testowego, więc jak będę miał wątpliwości mam gdzie podglądać :)
Post zmieniony (05-09-21 13:44)
|