Winek
Na Forum: Relacje z galerią - 8 Galerie - 16
- 10
|
Witam Kolegów
Dziękuję bardzo za obecność i słowa uznania.
Cieszę się, że się podoba.
Koledzy Ryszard i Waldek K. – w opracowaniu nie ma mowy o wywieszeniu jakiegokolwiek sygnału, to całkowicie moja inwencja zainspirowana kilka lat temu przez tuzów modelarstwa; poszukując jakiegoś realnego kodu znalazłem na Wikipedii pod nazwą Międzynarodowy Kod Sygnałowy ustalony w 1969 r. właśnie sygnał SQ1 (sierra-kebek-unaone) oznaczający – zatrzymajcie maszyny albo otworzę ogień; oczywiście może nie mieć nic wspólnego z sygnałami stosowanymi w DKM podczas II WŚ jednak zależało mi na wywieszeniu jakiegokolwiek rzeczywistego sygnału; kody sygnałowe mogą mieć różne znaczenia, zależnie przez kogo i w jakich okolicznościach są stosowane; zastanawiałem się nawet nad wywieszeniem kilku flag składających się na jakiś wyraz np. mój nick – winek (łyski-indija-nowember-eko-kilo) lecz krótszy i zaczerpnięty z obowiązującego MKS okazał się chyba lepszy; to tylko zabawa, a cokolwiek powiecie w tym temacie będziecie mieli rację; zastanawiałem się jeszcze nad wywieszeniem flagi kontradmirała Bey’a ale skoro model jest datowany na początek 1943 r. to na okręcie go jeszcze nie było, zaokrętował dopiero przed ostatnim wyjściem (według książki W.Włódarczyka Cicha noc); tak więc skończyłem tylko na tych trzech; ale bardzo dziękuję Wam za możliwość przedyskutowania tematu i wytłumaczenia się.
Kruszyna – już zaczynam następne, tym razem samolocik, relacji nie planuję; w następnej kolejności dwa okręciki.
--
Pozdrowienia dla wszystkich
Winek (WiesławK)
|