FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
27-04-23 22:18  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Bjorn - widzę, że już ty byłeś.
A ja odwiedziłem wcześniej Twoją relację.
I powtórzę - no to jedziemy!

--
Pozdrowienia dla wszystkich

Winek (WiesławK)

28-04-23 00:42  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Bjorn 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Czołem Winek. No to jedziemy!

Dzięki za odwiedziny na mojej relacji narazie ubogo ale będę na bieżąco dodawać. Super sprawa taka budowa w jednym czasie tego samego okrętu. Muszę nadrobić żeby Cię trochę dogonić.

Mam pytanie odnośnie tych wierz głównej artylerii. Podjąłeś dycyzje co do koloru w jakim je wykonasz? Mnie kusi żeby je pyknąć na niebiesko ewentualnie na żółto, chodź niebieski wydaje się pasować bardziej.

Mieszkam w Niemczech rozesłałem zapytania do Muzeów i archiwum Deutsche Marine. Może coś ustalę, w końcu to źródło najbardziej wiarygodne. Jak się czegoś dowiem to dam znać natychmiast.

Moim zdaniem nie jest możliwe ustalenie konkretnego koloru po zdjęciach, ale ewidentnie są inne niż reszta na okręcie. Za dużo zmiennych na to wpływa. Ale jakiś raport z odbioru lub dokument stoczniowy, nawet typu rachunek za farbę to co innego, mogłoby by to rozwiać wiele wątpliwość.

I pomyślałem sobie, że skoro powstają dwa Scharny może by tak się dogadać w kwestii kolorów i uplastycznienia niektórych elementów i wykonać je nieco inaczej kolory i drobne zmiany. Co o tym sądzisz?

Pięknie Ci idzie!

Pozdrawiam

--
"Każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nierozróżnialna od magii." Arthur C. Clarke

28-04-23 15:57  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Bjorn 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Eeejjjj Winek sorry. Jeszcze raz przeglądnąłem Twoją relacje i Ty już masz artylerię zrobioną, przeskoczyłem wczoraj stronę niechcący. . To ja zrobię na żółto chyba.

--

Post zmieniony (29-04-23 00:36)

30-04-23 18:00  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Cześć Bjorn

Faktycznie, artyleria już jest.
Miałem do wyboru - ciemnoszare (jak w wycinance) / jasnoszare / żółte.
Niebieskie z pewnością nie były, przynamniej w 1943 r. w Norwegii.
Na niektórych czarnobiałych zdjęciach (nawet je prezentuję) wieże są jasne, więc jasnoszare lub żółte.
Żółte, mimo, że występują m.in. w AOS nie przekonują mnie, co ich nie wyklucza.
Dlatego mam jasnoszare.
Może faktycznie uda się Tobie rozwikłać ten problem. To byłaby wielka rzecz i wiedza na przyszłość.

Co do mojego SCH - prace trwają przy dalmierzach i radarach.

Jednoczesne sklejanie przez nas dwóch Scharnhorst'ów to bardzo ciekawe przedsięwzięcie. Czasu niby mam dużo, a jednak prace się ślimaczą i nie wątpię, że mnie dogonisz.

Jak na razie, powodzenia!

--

Winek (WiesławK)

18-05-23 16:30  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Minęło trochę czasu, coś się posklejało, więc chciałbym przedstawić Kolegom efekty ostatnich prac i zaprosić do obejrzenia najnowszej aktualizacji w relacji.

Zapowiadałem kolejne drobiazgi i wziąłem się za dalmierze i radary.

Jednak na początek poskładałem trenażery ładowania amunicji do dział średniej artylerii. Tak, tak, takie urządzenia były kiedyś na pokładach okrętów, przynajmniej niemieckich. W naszej MarWoj nie widziałem takich.

Na stole znalazły się charakterystyczne dla niemieckich okrętów kopulaste dalmierze artyleryjskie 4 m.
Trudne do wykonania ze względu na okrągły kształt. Kopuły jeszcze jako tako wyszły ale zbyt widoczne łączenia poszczególnych paseczków sfery poszycia nie napawają satysfakcją. Trudno, inaczej nie potrafię.

Zabrałem się za pojedynczy dalmierz artylerii przeciwlotniczej. Niewiele było w nim do dodania od siebie. Doszły jedynie dodatkowe obiektywy, które w wycinance są jedynie narysowane. Jak dla mnie, opracowanie tego urządzenia jest wystarczająco dokładne.

Przyszedł czas na bardziej złożone moduły dalmierz-radar artylerii głównej i średniej. Te, ze zrozumiałych względów, znajdowały się na najwyższych poziomach nadbudowy okrętu. W czasie służby okrętu, radary były kilkakrotnie zmieniane na coraz nowsze i dokładniejsze. Jeśli same stacje dalmierzy i radarów były świetnie opracowane to same anteny uproszczone do formy płaskiej płyty.
Na początek dalmierz 10,5 m we wspólnym module z radarami artylerii głównej FuMB Ant 7 Timor (dipolowa) i radaru FuMO 27 z nową anteną.
Porównałem ich wygląd w wycinance z koncepcją przedstawioną w Anatomy of the Ship i postanowiłem trochę te anteny radarów uplastycznić.
Porównanie INSTRUKCJA – AOS - WYCINANKA wygląda następująco:

Na podstawie zebranej dokumentacji (rysunki, zdjęcia) rozrysowałem sobie poszczególne warstwy obu anten i zabrałem się za zbudowanie tych skomplikowanych „materacy” z drutu. Efekty rysowania i poszczególnych etapów montażu poniżej:

Cały element przestawia się następująco:

Na końcu wziąłem pod obróbkę rufowy moduł dalmierza 10,5 m i radaru FuMO 27 z inną anteną jak dziobowy na głównej nadbudówce.
Również analiza porównawcza INSTRUKCJA – AOS – WYCINANKA:

I rozrysowana siatka anteny:

Kilka dni sklejania i łączenia drucików dało mi taki efekt:

Tyle udało się poskładać przez 1,5 miesiąca.

Trzeba się wziąć za większe moduły – np. komin lub hangar, lub jeszcze coś innego. Materiał do przemyśleń. Kadłub nadal musi poczekać.

Zapraszam Kolegów do komentowania i dyskusji nad przedstawionymi elementami i relacją.

--

Winek (WiesławK)

18-05-23 17:48  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 21
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Podziwiam !
Tak trzymać !
Powodzenia w dalszej budowie !

19-05-23 08:17  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

WIesiu, elegancja francja. Da się bez laserów, a jakże. PIĘKNIE!!!!111 ot co.
hehehe rozczulające są te notatki na papierze, co prawda ja robię coś podobnego. Ale tylko dla elementów powtarzalnych, typu okapniki jakiś łapki, klamki, których jest pełno i nie wykonuje ich wszystkich na raz. To zapisuje sobie ważne informacje które mają mi pomóc odtworzyć metodę wykonania, jak pamięć zawiedzie. No i hehe cyfrowo, excel, czy coś, a nie na kartce: ] hehehe
Wracając do modelu. Rewelacja. bańki wyszły bardzo ładnie, rozumiem żal, a widoczne pasy, mam to samo u siebie z listkami pasami, ale jak na okrętowca, to wygląda to nadal bardzo dobrze, a wierze, że jest całkowicie gładkie, czyli nic więcej nie da się zrobić. Reszta antenek i lornetek, też bardzo ładnie, cieszy mnie, że samemu we własnym zakresie wykonałeś anteny radarów, wygląda to obłędnie i w moim odczuciu, jak widzę takie antenki to co najmniej +2 gwiazdki dla klasy wykonu: ],

pozdr i do następnego. SUPER, czekam na większe bryły: ] hehehehe

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

19-05-23 11:13  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Dziękuję Wam za uznanie i życzenia.

Karaś - trochę pracy jest jak sobie człowiek chce życie utrudnić; chciałbym to wszystko robić z taką lekkością i efektami jak Twoje "ulepszenia"; już nie ten wiek ale się staram; elementy do obejrzenia, zawsze.

--

Winek (WiesławK)

19-05-23 12:43  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Bjorn 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Czołem Winek.

I to właśnie jest prawdziwe modelarstwo. Powiem krótko PETARDA! A nie jakieś laserówki itp. Chociaż uważam, że w pewnych przypadkach takie elementy są niezastąpione i znacznie podnoszą atrakcyjność modeli Jak kto lubi. Antena wyszła super. Pozwolisz, że będę się posiłkował jakże wspaniałym rysunkiem technicznym przy wykonaniu swojej.

Czy DA 4M są dobrze spasowane? Nacinałeś pod kątem szlifowałeś? Jakieś problemy, przemyślenia wskazówki dla ucznia?

7M po modernizacji miały 8 obiektywów, twój jest wykonany na wczesny 1939 dlaczego? Drabinka fototrawiona czy laser?

Czym robisz retusz? świetnie dobrany kolor.

Dobra robota Winek naprawdę pełen szacun.

Pozdrawiam

--
"Każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nierozróżnialna od magii." Arthur C. Clarke

20-05-23 11:17  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Cześć Bjorn

Dzięki za pochwały, trochę na wyrost ale miło czytać.

Gdybym miał fototrawki anten, bez wahania bym wykorzystał. Nie miałem, to musiałem sztukować z drucików.
Rysunki zamieściłem w celu ewentualnego wykorzystania przez kogokolwiek z Kolegów. Nie zastrzegam praw autorskich. Jeśli się Tobie przydadzą będę uradowany.

Elementy do sklejenia staram się nacinać pod lekkim kątem. Ogólnie wycinanka jest świetnie spasowana. Jeśli coś trzeba docinać to raczej z powodu jakiegoś mojego błędu popełnionego wcześniej. Najczęściej docinam wszelkie krążki usztywnień, które wcześniej wycinam może zbyt duże. W myśl zasady - lepiej obcienkować niż pogrubasić. To jeden z moich błędów łatwy do naprawienia. W przypadku tych kopuł mocniej docinałem te kątowe wstawki. Nawet nie wiem gdzie popełniłem błąd. Paseczki klejone pod lekkim kątem, a i tak łączenia zbyt mocno widoczne. Kopuła jest gładka. Może retusz jednak za ciemny?

Przy uplastycznianiu najwięcej sugerowałem się Anatomy of the Sbip. Sprawdzę te ilości obiektywów, może faktycznie coś źle przeczytałem.

Drabinki w wycinance są płaskie i jakby konieczne jest ich uplastycznienie. Na całe szczęście kupione w GPM fototrawki są odpowiedniej szerokości. W razie gdyby jednak nie pasowały mam wiele laserowych drabinek różnych rozmiarów. coś się dopasuje. Trapy pokładowe również mam i fototrawione, i laserowe z GPM. I również będę je wykorzystywał.

W moim warsztacie stosuję farbki Model Color czyli Vallejo. Do retuszu w tym modelu najlepiej pasowała Dark Blue Grey nr 70867 (164), którą po pierwszych retuszach rozjaśniłem jasną szarą i później jeszcze białą. Może jest nadal za ciemna?

Mam nadzieję, że moje doświadczenia pomogą Ci w klejeniu Twojego SCH. To satysfakcjonujące jeśli mogę się do czegoś przydać.

Powodzenia z Twoim SCH!

--

Post zmieniony (20-05-23 11:19)

20-05-23 14:16  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Bjorn 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Czołem.

Winek dziękuje za wskazówki i odpowiedzi na wszystkie moje pytania. Twoje doświadczenia oraz ogólne doświadczenie modelarskie jest nieocenioną pomocą. Załączam zdjęcie z 7m również z Anatomy. Niestety nie znalazłem nigdzie zdjęcia oryginału z tego okresu.

--

21-05-23 10:37  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Cześć Bjorn

Masz rację. Mój dalmierz wygląda jak z 1939 r.
To był pierwszy z tych długich i chyba zastosowałem tu uproszczenie w postaci środkowego elementu.
W kolejnych widać miałem więcej determinacji na uplastycznienie obiektywów.
Wrócę do tego dalmierza i spróbuje dorobić to dodatkowe obiektywy jak w następnych.

Dzięki za zwróconą, bardzo pomocną, uwagę.

--

Winek (WiesławK)

05-06-23 20:07  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Kilkanaście kalendarzowych dni pracy zaowocowały powstaniem zapowiadanego komina. Trudny i skomplikowany element, a że świetnie opracowany to nie miałem wiele do dodania od siebie.
Wymieniłem boczne pełne pomosty na ażurową siateczkę. Niestety w kolorze czarnym bo tylko taką mam. Dzwon okrętowy wytłoczyłem metodą rozgrzanej folii naciągniętej na przygotowane wcześniej kopyto.
Zapraszam Kolegów do zapoznania się z aktualizacją.

Kilka zbliżeń:

Jako ciekawostka, porównanie komina pancernika z całym okrętem podwodnym typu VIIB (skala ta sama!). Stali chyba tyle samo, a jaka różnica w przeznaczeniu i efektywności.

W komplecie z kominem jest jeszcze dobudówka podkominowa z podstawami dalmierzy, które zostaną z nim połączone dopiero podczas montażu całości na pokładzie.

Jak widać, na tych modułach brakuje jeszcze kilku elementów, które również będą doklejone później.
Mam je już sklejone, a we wcześniejszych postach relacji nawet je pokazywałem.

Niejako przy okazji pokleiłem kolejne drobiazgi – jakieś pojemniki z wyposażenia pokładowego oraz bębny linowe. Te ostatnie uplastyczniłem przez wymianę pełnych kół bębna na ażurowe, sklejone z drucików. Było trochę roboty ale takie lepiej wyglądają niż zwykłe kółka.

Teraz powrót do domowych prac i innych przedsięwzięć odłożonych na rzecz SCH i za kilkanaście dni kolejne sklejanie.
Do następnego.

--

Winek (WiesławK)

06-06-23 10:42  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Nie ma sensu pisać że pięknie to wygląda bo o tym dobrze wiesz więc napiszę
...pięknie to wygląda 🤷‍♂️

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

06-06-23 15:44  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Bjorn 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Aleee żeś komina zmajstrował! Piękna robota! Druty też elegancko poszły, mosiądz czy miedź?

Dzwoń wyszedł obłędnie! Dzwoni? hehe. Tak się zastanawiałem jak zrobić swój, i już teraz wiem. Dzięki za pomoc ;)

Skończyłeś już całą drobnice?

Przy tym VIIB, który również jest świetnie wykonany widać potęgę Schara. Fajny pomysł na porownianie.

Pozdrawiam

--

07-06-23 07:38  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Wiesiu, super, bardzo starannie i szczegółowo, Wszystko się podoba, a najchętniej to bym już zobaczył, jak te wszystkie detale montujesz na kadłubie. hehehehe; ]

--

07-06-23 11:39  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Bardzo dziękuję za obecność i przychylne opinie.

Żółtodziób - to tylko fragmencik całości ale często diabeł tkwi w szczegółach; cieszę się, że się podoba.

Bjorn - cieszę się, że się podoba; druty - słupki mosiężne 0,2, poprzeczki wyżarzone miedziane też 0,2mm; dzwon niestety nie dzwoni bo plastikowy (w kartonowym modelu! rozumiesz ten ból kartonowca?); z drobnicy jeszcze sporo zostało, np. dźwigi, wentylatory, które trudno teraz robić przed przymiarkami do całości; jak zapowiedziałem przechodzę do większych modułów, które nie wymagają jeszcze przymiarek do kształtu pokładu; stąd komin, w najbliższej przyszłości hangar, który będzie stał na pokładzie, zobaczę co z tego wyjdzie, może jakieś górne elementy nadbudówek; tego porównania komina z u-booem sam byłem ciekawy i wyszło fajnie.

Karaś - również cieszę się, że się podoba; zobaczyć na żywo zawsze można; kadłub coraz bliżej, nawet wyciągnąłem deskę montażową do kadłubów.

--

Winek (WiesławK)

19-06-23 13:41  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Zapraszam do zapoznania się z drobną aktualizacją budowy Scharnhorst’a.
Tym razem na stół trafił hangar na wodnosamoloty Arado Ar-196. Dla przypomnienia – okręt posiadał na wyposażeniu trzy samoloty, dwa w hangarze, jeden na katapulcie.
Hangar w wycinance został zaprojektowany w wersji zamkniętej.

Podjąłem się ambitnego zadania na zmodyfikowanie i otwarcie hangaru wraz z pokazaniem w jego wnętrzu samolotów.
Dokonałem szczegółowego przeglądu zebranej dokumentacji fotograficznej, bardzo pomocnej Anatomy of the Schip oraz wykonałem pomiary wykonanych wcześniej samolocików ze złożonymi skrzydełkami.

W wyniku tej pracy zacząłem opracowywać modyfikację hangaru jako otwartego. Z ksero części wycinankowych wykonałem model przyszłego hangaru. Niestety nie zrobiłem zdjęć z przymiarką samolotów do hangaru dlatego pokazuję samą surówkę.

W końcu powstał hangar w ostatecznym kształcie. Jedyne zdjęcia z jeszcze pustym wnętrzem hangaru. Dodatkowo przeszkliłem bulaje dodając im jeszcze okapniki. Na największej pokrywie dodałem wzmocnienia, które były jedynie narysowane. Tu ich jeszcze nie widać.

Teraz hangar jest częściowo złożony, a brakujące na nim elementy, ze względów bezpieczeństwa, będę mógł montować dopiero na etapie montażu całości na pokładzie. To różne podesty, relingi, schodnie, drabinki, drobiazgi na jego ścianach lub na pokładzie w bezpośrednim sąsiedztwie. Część mam przygotowane – zdjęcie poniżej, reszta na bieżąco.

Do hangaru przynależna jest przybudówka rufowa. Również została niejako przy okazji zbudowana i częściowo wyposażona w przygotowane dużo wcześniej drobiazgi. Mógłbym tu również dodać jeszcze kilka części ale poczekam na montaż na pokładzie.

I na koniec wspomniane wcześniej elementy do głównego modułu hangaru, które będą czekać na swój czas.

Tyle na dzisiaj. Dziękuję za uwagę.
Zapraszam Kolegów do komentowania i ewentualnej dyskusji.

--

Winek (WiesławK)

19-06-23 16:41  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

A teraz wzorem speców od gąsienicówek powinieneś hangar zamknąć, żeby nie było widać, że coś jest w środku 🤣

--
pozdro
Wojtek
-------------------------------------------------------------------------------------

20-06-23 22:45  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 21
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Podziwiam precyzyjne wykonanie wodnosamolotów !

21-06-23 22:20  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Żółtodziób – co Ty mi proponujesz?; tyle pracy na zmarnowanie?; to, że w samolotach czy czołgach wielu tak robi (ja też!) nie znaczy, że będę robił wnętrza okrętów i je później zamykał; raczej nie!

Ryszard – bardzo dziękuję; te samoloty w hangarze są dorobione z ksero bo w wycinance jest tylko jeden, który trafi na katapultę; pisałem o tym wcześniej w relacji.

Do następnego czytania

--

Winek (WiesławK)

06-07-23 21:02  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Pragnę przedstawić Kolegom efekty prac przy budowie Scharnhorst’a z ostatnich kilku tygodni.
Odkładając na możliwie dalszy termin budowę kadłuba, zdecydowałem się zbudować najwyższe trzy piętra wieży dowodzenia w głównej nadbudówce.
Wprawdzie moduł nie jest skończony i można by coś tam jeszcze dodać ale czeka mnie kilkanaście/-dziesiąt dni letniej przerwy w klejeniu. Tyle udało się zrobić do dzisiaj.

Do pełni szczęścia brakuje przymocowanie kilku, już wcześniej przygotowanych elementów, lecz ważniejsze jest część olinowania, które na tym elemencie można już wykonać. Za dużo roboty, więc odłożyłem na „po wywczasach”.

Ponieważ to już ostatni moduł czy element, które mógłbym w miarę bezpiecznie wykonać bez posiadania kadłuba i dolnych części nadbudówki to chyba w końcu przyszedł czas zabrać się za kadłub.

W następnym wejściu za kilka tygodni postaram się pokazać pierwsze prace nad kadłubem.

Wszystkim życzę udanych urlopów, wypoczynków, sił, pogody meteo i ducha.

--

Winek (WiesławK)

06-07-23 22:29  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Stanisław  

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4

Cześć Winek
Piękna robota ,gratuluję
Mam taką małą sugestię pod rozważanie ,abyś zrobił w miarę możliwie z sztywnego materiału maszt na tej nadbudówce ,choć nie wiem czego używasz na olinowanie, może (co prawda nie musi) przy instalacji olinowania przeciągać ten maszt do tyłu, pamiętam że miałem u siebie z tym niezłą gimnastykę
Pozdrawiam i powodzenia w dalszej budowie

07-07-23 10:07  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

modelarstwo przez wielkie L 🙂👌🏻💣

--
pozdro
Wojtek

17-07-23 21:24  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Stanisław - sugestia jak najbardziej właściwa; maszt będzie zwinięty z papieru na rdzeniu z drutu aluminiowego lub włókna szklanego, decyzja jeszcze nie zapadła: takie rozwiązanie zastosowane już w moich innych modelach mam nadzieję zagwarantuje oczekiwaną sztywność; na olinowanie planuję nici wędkarskie 0,06 i 0,08 mm; Twoją relację znam i oglądam zależnie od potrzeb, i często się na Tobie wzoruję w kwestiach wykonawczych; na końcowych zdjęciach modelu nie zauważyłem odchyleń masztu, może i mnie się uda zachować pion; nie wszystkie Twoje uplastycznienia znalazły się w moich możliwościach/umiejętnościach; przynajmniej na razie.

--

Winek (WiesławK)

20-07-23 11:49  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Wiesiu pozwolę sobie się wymądrzyć, jako że sam niedawno musiałem się tym zainteresować, Nici o których mówisz, to nie 0,06, tylko 6/0 i 8/0, co można zapisać 000000 i 00000000, 8/0 to mniej niż 6/0. 8/0 ma średnio gęstość około 70+den. Gdzie 1den to gram nici rozciągnięty na 9000metrów ile to fi... nie wiem, ale mało: ] 8/0 w skali 1:200 wydaje się akurat. hehe
pozdr

--

20-07-23 19:19  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Michaś - zmierzyłem te nici. Mają grubość 0,03 mm.
Masz całkowitą rację, żyłem w nieświadomości tych oznaczeń chociaż już kiedyś mi to tłumaczyłeś.
Raczej nie zrozumiałem skoro wypisuję takie głupoty.
No cóż, SCH będzie miał olinowanie z nici 0,03 mm.
Trochę za cienkie, bo ledwo je widać ale wielu Kolegów je stosuje więc chyba będzie dobrze.
Mam jeszcze czas.

--

Winek (WiesławK)

21-11-23 22:30  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Uff! Po 2 miesiącach pracy (i łącznie 3 miesiącach przerw) nareszcie mogę zaprezentować jakieś postępy.

Po wyczerpaniu możliwości zajmowania się mniejszymi modułami do modelu wziąłem się za kadłub.
Zacząłem od szkieletu – kupiony u wydawcy dawno temu. Wstępnie ułożone części na blacie stołu roboczego.
Od góry – pokład, podłużnica główna nadwodna, podłużnice boczne nadwodne, podłużnice boczne podwodne, wodnica główna, podłużnica główna podwodna, wodnice boczne nadwodne. Brakuje tutaj wręg pionowych i poziomych oraz dna.

Najpierw dokonuję zawsze pomiarów porównawczych poszczególnych elementów.

Podłużnica główna nadwodna pasowana do pokładu na dziobie i na rufie – pasuje idealnie.

Podłużnica główna nadwodna pasowana do wodnicy głównej na dziobie i na rufie – pasuje idealnie.

Podłużnica główna podwodna pasowana do wodnicy głównej na dziobie i na rufie – pasuje idealnie.

Porównanie pokładu szkieletu do poszycia pokładu na rufie i na dziobie – na dziobie trzeba będzie szlifować. Zresztą instrukcja też o tym mówi.

Następnie przygotowanymi specjalnie paskami papieru dokonałem pomiarów porównawczych poszycia i szkieletu - burty na styku z pokładem, burty na wysokości linii wodnej (wodnicy), poszycie dna na tej samej wysokości, poszycie dna wzdłuż stępki. I tu zapiła mi się żółta lampka ponieważ niepokojąco wszystko się zgadzało co do mikrona. Żadnego zapasu?! Zapasu koloru części podwodnej brakuje w całej wycinance, jasnego kamuflażu również, jest tylko trochę ciemnego.
Okazało się to później dużym problemem. Niestety zdjęć z tej części pomiarów nie zrobiłem.
Wielkość modelu spowodowała podzielenie w wycinance najdłuższych elementów szkieletu na 3 części. Ponieważ nie przepadam za łączeniem pokładów, podłużnic i wodnic w długich modelach okrętów postanowiłem wszystkie łączone części szkieletu nakleić na tekturę 1 mm co powoduje ich pogrubienie, a tym samym przeróbkę wszystkich szczelin w połączeniach.
Elementy wymagające podwójnej grubości (2 mm) zostały w szkielecie laserowym zdublowane i należało je po prostu skleić ze sobą. Wszystko co długie otrzymało zatem dodatkową warstwę tektury. Takie zmiany wymagały również przeróbkę wręg z powodu pogrubionych – pokładu, podłużnic, wodnic i dna. Bardzo dużo roboty sobie zadałem w nadziei na super efekt. Tu już elementy podklejone:

Na dolnej części wodnicy głównej zbudowałem warstwę szkieletu części podwodnej, a na podklejonej górnej części wodnicy głównej warstwę szkieletu części nadwodnej.

Korzystając z doświadczeń innych Kolegów (m.in. ZbiG’a) szkielety obu warstw usztywniłem i wzmocniłem wstawkami w systemie „diamentowym”. Faktycznie kadłub zrobił się tak sztywny, że mimo swojej długości nie ma szans na skrzywienia, skręcenia czy inne odchyłki.

Poszycie w modelach okrętów zaczynam zawsze od dna i z podklejką integracyjną stanowiącą jednocześnie podposzycie. Podwójna grubość poszycia zapewnia odpowiednią sztywność.
Tu przygotowane poszczególne oklejki poszycia dna i ich odwzorowanie na podklejkach.

Po sklejeniu obu warstw należało je odpowiednio ukształtować i dopasować do szkieletu. Bardzo wymagające i skomplikowane w kształcie były 4 elementy poszycia na rufie (od wysokości śruby środkowej w stronę dziobu) oraz gruszka dziobowa. Środkowy element poszycia (część 14, na zdjęciu nie ukształtowany) w założeniu miał być pasowany na końcu i wynikowo.

Po naklejeniu na szkielet pojedynczo 4 elementów poszycia na rufie (od uskoku stępki do dziobu) i gruszki dziobowej z dwoma kolejnymi segmentami skleiłem pozostałe elementy poszycia w skorupy od dziobu (7 części) i rufy (4 części). Położyłem wszystko na kadłubie i … - TRAGEDIA! Część środkowa (ta 14) okazała się o 3 mm za wąska! Nie mam pojęcia gdzie powstał błąd i z czego ten brak powstał. Gdyby nie nienaruszalny pokład, którego w żaden sposób nie umiałem skrócić oraz brak zapasu koloru części podwodnej mógłbym to wszystko przerobić i spokojnie dokończyć kadłub. Dużo myślenia i roboty aby jako tako dokończyć ze wstydem. Trudno, widocznie inaczej już nie umiem.
W końcu po ciężkich przeróbkach dokończyłem poszycie dna:

Teraz burty. Tutaj już gotowe do naklejenia na szkielet:

Ostatecznie cały kadłub wyszedł tak:

Oczywiście kadłub wymaga dalszej obróbki – czyszczenia, ratuszy, ewentualnych poprawek, uzupełnienia o wiele elementów koniecznych przed zamontowaniem na właściwej podstawce.
Ogólnie z kadłuba NIE JESTEM ZADOWOLONY! Na „manewr Cevy” mnie nie stać więc będzie tak jak jest. Powtórzę - widocznie inaczej już nie umiem

Wybaczcie proszę to przydługie nudzenie. Nie chciałem tego rozbijać na drobniejsze etapy trochę z braku czasu, trochę z braku motywacji. Obiecuję poprawę.

Do następnego razu, który nie wiem kiedy nastąpi z uwagi na zbliżający się tzw. „okres Świąteczny” i związane z nim planowane przerwy w pracach nad Scharnhorst’em.

--

Winek (WiesławK)

22-11-23 09:32  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 21
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Wiesiu !
Byłem w Osowie i widziałem kadłub oraz całą masę różnych już gotowych, wspaniale wykonanych elementów konstrukcyjnych grzecznie czekających w pudełeczkach na montaż.
Powiem tak - gdybym miał się zabrać za klejenie kadłubów okrętów to by dojść do Twojego poziomu wykonania życia by mi zabrakło !
Chyba każdy z nas w trakcie budowy, klejenia ma krytyczny stosunek do swojego wykonania.
Jest dobrze, działaj dalej - kibicuję !
Serdecznie pozdrawiam,
Ryszard

22-11-23 11:50  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Najger 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Winek - ja chciałbym, żeby mi wychodziły tak kadłuby jak Tobie on "nie wyszedł";-)
Nie mogę znaleźć nawet miejsca gdzie żeś uzupełniał te 3 mm.
Zawsze twierdziłem, że projektanci powinni przynajmniej jedną oklejkę dna i burty zrobić dłuższą o te min 5 mm i na zewnątrz zaznaczyć, że jest to zapas, wtedy o ile prostsze by było życie modelarza i sumienie było by spokojniejsze, że tyle przekleństw nie poszło w eter ;-)
W niektórych modelach tak jest, ale to wyjątki.
Nie napisałeś, jak sobie poradziłeś?
Ja kiedyś w podobnej sytuacji do Ciebie (zupełny brak zapasu koloru i szczelina też ok 3 mm) wykorzystałem jako wstawkę wewnętrzną stronę jednej z stępek przechyłowych, a tą od wewnątrz pomalowałem retuszem - i tak jej nie widać, chyba że ktoś ogląda model od spodu.
Ciekawy system wzmacniania szkieletu kadłuba - będę musiał go przetestować;-)
A poza tym bardzo ładnie i przystępnie pokazałeś kolejne etapy budowy kadłuba.
Ja na kadłub oklejony podposzyciem naklejam kolejno poszczególne oklejki, ale i tak czasem powstają jakieś drobne nierówności na łączeniach. W Twojej metodzie łączenia są idealne, ale wykonanie takiej skorupy poszycia i nałożenie jej na kadłub, chyba przekracza moje możliwości precyzji wykonania, aby jedno z drugim pasowało na całości. Chociaż kusi mnie spróbować, bo efekt jest na prawdę rewelacyjny.
Nie mogę się doczekać aż zobaczę Twojego Scharnhorsta na żywo.

--
"Si vis pacem para bellum"

22-11-23 12:43  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Dążenie do doskonałości słuszną drogą jest ale nadmiernie się samobiczujesz.
Kadłub bardzo ładny. Modele bez błędów wykonania nie istnieją

--
pozdro
Wojtek

22-11-23 12:49  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

albo budujesz model w standardzie albo, jak to kolega nazywa - "bawisz się w plastikowca"
jest bardzo dobrze!

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

23-11-23 06:45  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Bardzo Wam dziękuję za obecność.

Ryszard – bardzo dziękuję za uznanie i miłe słowa; oczywiście prace trwają, może z czasem coś poprawię, chociaż zawsze „lepsze” jest wrogiem „dobrego”.

Najger – nie bądź taki skromny, budujesz piękne modele, niejednokrotnie już przeze mnie podziwiane; zgubienie tych 3 mm wymagało przerobienia szkieletu w części dziobowej; przesunięcie poszycia widać na mijających się łączeniach poszycia dna i burt – pionowa linia łączenia powinna według instrukcji przebiegać bez uskoków w poprzek całego kadłuba, a wyszły przesunięcia; podzielam Twoje zdanie co do zapasów kolorów, elementów poszycia, niektórych trudnych części w całej rozciągłości, w wielu wydaniach ten mankament występuje; pomysły na naprawę czy uzupełnienia braków może być kilka w tym Twój z innych części, bardzo dobry; przedstawioną konstrukcję usztywnień zastosowałem po raz pierwszy, jest dość pracochłonna ale bardzo skuteczna, powstała z inspiracji ZbiG’a i możliwe, że będą ją stosował w następnych modelach; skorupę poszycia również zastosowałem po raz pierwszy, a pomysł narodził się przypadkowo – przymierzyłem do siebie pary przygotowanych części poszycia i zadowolony jak pięknie się schodzą postanowiłem je skleić w większą całość i wyszło dosyć dobrze, po nałożeniu na szkielet i przyklejeniu załamania połączeń zbytnio się uwidoczniły, może z powodu wilgoci?; warto nadal poeksperymentować; nie zatrzymuję się, uzbrajam kadłub w brakujące na nim elementy; z pewnością gdzieś się zobaczymy.
Żółtodziób – serdecznie dziękuję za uznanie i słowa pocieszenia.

97 – właśnie w tym rzecz, że buduję w standardzie, a to nie zawsze wychodzi jak by człowiek chciał; dzięki za miłe słowa

Prace wyposażeniowe na kadłubie trwają.

--

Winek (WiesławK)

28-11-23 22:32  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Obiecałem wcześniejszą aktualizację i oto jest.
Większość uwidocznionych elementów zrobiona już wcześniej, dzisiaj mogłem w końcu dokleić stępki przechyłowe i dokończyć zdjęcia.

Aktualizacja dotyczy przede wszystkim uzupełnienia kadłuba o brakujące we wcześniejszej prezentacji elementy – śruby napędowe, stery, stępki przechyłowe. Jak standard to standard – śruby nie malowane w całości tylko sam retusz, wały napędowe zwijane z części wycinanki. Profile płatów śrub, sterów i stępek przechyłowych zachowane. Tyle się udało. Od siebie, na podstawie dostępnej dokumentacji, dodałem imitacje cynków ochronnych na płetwach sterów i podporach łożysk podtrzymujących wały napędowe. Innych nie było, jedynie na gruszce dziobowej były jeszcze 4 cynki.

Model dostał tymczasową podstawkę, a ogólnie kadłub prezentuje się następująco:

Rozpocząłem prace nad dolnym poziomem nadbudówek, na którym znajdą się zrobione wcześniej wyższe partie.

Serdecznie zapraszam Kolegów do oglądania, komentowania i ewentualnej dyskusji.

Do następnego posta.

--

Winek (WiesławK)

29-11-23 07:49  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Paragraf 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Wiesławie, a czemu ma służyć to, to coś przymocowane tymczasowo do pokładu na dziobie i rufie? Jakieś obciążenie?

--
Mało casu, kruca bomba, mało casu.

29-11-23 10:28  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Sebastian W. 

Na Forum:
Galerie - 5

Paragraf myślę, że była to ochrona pokładu, dziobu i rufy podczas prac do góry dnem.

29-11-23 21:50  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Dzięki Wam za obecność i pytania.

Paragraf - Jaro, dokładnie tak jak odpowiedział Sebastian; pokład nie jest płaski wzdłuż kadłuba, a ponadto podczas prac "do góry dnem" mógłbym uszkodzić zarówno wystający dziób jak i zrębnicę burty na rufie; te podkładki to kawałki miękkiego tworzywa.

Sebastian W. - dziękuję za wpis, masz wyczucie.

--

Winek (WiesławK)

04-12-23 14:31  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Tomasz K. 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 58

- 11

Kadłub wyszedł dobrze, trzymam kciuki za dalszy ciąg prac.

--
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek http://sabbstone.deviantart.com/

05-12-23 10:16  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Dzięki Tomku, prace postępują.

--

Winek (WiesławK)

26-12-23 08:17  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Wszystkiego najlepszego z okazji przebiegających Świąt Bożego Narodzenia.

Dzisiaj (26.12.2023 r.) mija 80 lat od dnia zatopienia Scharnhorst’a, bohatera tej relacji.
Rozpoczynając 2 lata temu budowę modelu tego okrętu miałem świadomość tej daty jednak nie chciałem się z nią wiązać.

Budowa modelu trwa nadal.
Przed świątecznym wyjazdem zabrałem się za przednią część nadbudówki głównej.
Przebieg budowy głównej bryły oraz efekt tych prac przedstawia kilka fotografii:

Część drobnego wyposażenia już trafiło na swoje miejsca lecz jeszcze jest sporo do uzupełnienia.
Dalsze prace po powrocie.

Do kontaktu w przyszłym roku.

--

Winek (WiesławK)

19-03-24 12:21  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Scharnhorst ukończony.

Prace rozpoczęte prawie 3 lata temu, z przerwami około 13-14 miesięcy, dobiegły końca.

Poniżej kilka zdjęć poglądowych.

Właściwa galeria i podsumowanie będzie trochę później – przesunięcie trochę zależne od innych czynników.

Teraz chwila odpoczynku i kolejne modele póki życie pozwala.

Do następnego wejścia, już z galerią.

--

Winek (WiesławK)

19-03-24 13:02  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 21
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Świetne wykonanie !
Gratulacje !

19-03-24 14:00  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Gratuluję efektu i szybkości 👍
Bardzo efektowny model.
Te dachy wież, to są białe, czy może białożółte?

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

19-03-24 16:27  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. Gratuluję świetnego wykonania ! Brawo !

--

Wykonane:
ORP Błyskawica , ORP Piorun , Torpedowce Kit i Bezszumnyj , Torpedowiec A-56 , Torpedowiec ORP Kujawiak , ORP Burza - stan na 1943 r , Pz.Kpfw. III Ausf J , T-34 , IS-2, Komuna Paryska , Sherman M4A3 , Star 25 - samochód pożarniczy , Zlin 50L/LS , Gaz AA , PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1, Krupp Protze OSP,

W budowie:

Pozdrowienia z krainy podziemnej pomarańczy !

20-03-24 13:43  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Dzięki za słowa uznania choć to jeszcze nie galeria.

Waldek K. - dachy wież są jasnoszare o czym kilkakrotnie wspominałem w relacji; wrażenie innego koloru wynika tylko z niedoskonałości zdjęć.

Właściwa galeria modelu za kilka dni, może nawet w przyszłym tygodniu.

--

Winek (WiesławK)

20-03-24 21:41  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Hubert 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Model i okręt piękny
Dbałość o szczegóły i widać wytrwałość i sumienność
Wieeele godzin pewnie było
Ja jak bym ten temat ruszył to pewnie bym zwodował… Gneisenau xd
Gratulacje

--
Jak na razie only Royal Navy choć nie wykluczam IJN

21-03-24 08:50  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

ładny kawał kartonu, gratki!

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

21-03-24 10:10  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
wieslaw_ 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Piękny model Winek, gratki.

--
Relacje: IJN Fuso, ORP Piorun
Galerie: ORP Piorun,
Poradniki: Przygotowanie do druku 3D

22-03-24 08:07  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Z daleka wygląda pięknie.

Czekam na detale ;-)

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

22-03-24 14:19  Odp: [R] SCHARNHORST – Military Model 2-3/2010 – 1:200
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Też czekam na zbliżenia detali ;)

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024