Zdzisław
Na Forum: Galerie - 27
- 9
|
Witam wszystkich uczestników Forum i przy okazji życzę wszelkiej pomyślności w Nowym Roku i powrotu do normalności.
Tym razem przedstawiam ostatnio wykonany model samolotu cywilnego PZL-101 "Gawron". Był to wielki polski "przebój" eksportowy w latach 60-tych XX wieku. Bardzo podoba mi się jego malowanie w wersji sanitarnej. Na szczęście miałem w posiadaniu odpowiednią wycinankę wydaną przez GPM w kwartalniku "Kartonówka", Nr 1/2003. Wydawnictwo ma już swoje lata, dlatego przyszło mi zmagać się pewnymi niedogodnościami jak brak szkieletu kadłuba (tylko struktura kabiny wewnętrznej), kesonowe wzmocnienia skrzydeł itp. Ale trzeba przyznać na plus - model posiada jako oddzielnie wykonane wszystkie elementy mechanizacji płatowca: stery, lotki, klapy, trymery. Chyba 20 lat temu nie było to powszechne w każdym modelu ?
Na początku - wersje wydanego modelu "Gawrona", oraz źródła informacji z jakich korzystałem. Szczególnie polecam magazyn modelarski „Mini Replika” nr 80, który zawiera zdjęcia, plany i schematy malowania tego samolotu.
A teraz prezentacja modelu:
A tu trochę więcej szczegółów z bliska:
Życzę miłego oglądania,
Zdzisław
Post zmieniony (10-01-21 18:45)
|