rowin
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 6 Galerie - 1
|
Witam
Miała być aktualizacja trochę szybciej, ale jakoś tak mi zeszło. Robienie zdjęć w trakcie prac, później opisywanie tego do relacji od dłuższego czasu, traktuję raczej jako tę gorszą część budowy modelu. Zamiast rozstawiać się ze studiem do zdjęć, wolę ten czas poświęcić na budowę, szczególnie, że tego czasu wolnego jest coraz mniej. No ale do brzegu!
Udało mi się zbudować wszystko co jest potrzebne w kokpicie. Dalej położyłem na to lakier połysk (Mr.Hobby GX-112) za pomocą aerografu, celem zabezpieczenia przed washem. Dłuższy czas zastanawiałem się, czy wash ma w ogóle sens przy tak dobrej grafice (Laszlik przekonywał mnie, że nie), ale byłem bardzo zadowolony z efektu jaki mi wyszedł w JU-88, więc postanowiłem to powtórzyć. Póki co polakierowany kokpit (byrty również, tylko już nie wrzucałem zdjęć). W kolejnej odsłonie pokażę gotowy efekt po zabiegach malarskich itp.
Następnie zbudowałem osłonę uzbrojenia. W relacji Laszlika, Mateusz Skałecki zauważył błąd w opracowaniu, polegający na wystąpieniu bąbli w modelu. Postanowiłem to naprawić. Oczywiście zależało mi, żeby to zrobić bez malowania. Z drugiej wycinanki, wyciąłem sztańcem biopsyjnym, dwa kółka w odpowiednim kolorze i odpowiedniej średnicy. W osłonie wyciąłem tym samym narzędziem, nadrukowane bąble. W miejsce bąbli wkleiłem wcześniej wycięty kolor. Proste i nawet dobrze to wyszło, chociaż jak mam być szczery trochę ćwiczyłem wcześniej na innym elemencie. Wklejone oczywiście na BCG.
Dalej kadłub i osłona silnika. Klejone na zasadzie zbudowania skorupy z poszycia. Ten sposób wychodzi mi najlepiej. Później wsunę w środek kabinę itd.
I w sumie tyle na dzisiaj z nowości.
PS Coś mi się skopało ze wstawianiem miniaturek, kiedyś udawało mi się wstawić obok siebie, a teraz za chińskiego nie udało mi się, mimo iż robiłem to w ten sam sposób. Ogólnie to jest jeszcze ten dziwny wymóg, że w relacjach trzeba wstawiać miniaturki? Najchętniej ich bym się pozbył, bo po prostu ich nie trawie!
Pozdrawiam
|