Seahorse
Na Forum: Relacje w toku - 3 Relacje z galerią - 17 Galerie - 2
|
Witam.
Kadłub skończony.
By obkleić nadburcia wewnątrz miałem do wyboru walczyć z tektura 1 mm i na to dać kolorowe deski, lub tylko poprzyklejać beleczki dystansowe.
Drugie rozwiązanie jest zdecydowanie wygodniejsze, bo zginanie tektury 1 mm powoduje jej "spulchnienie" a tym samym staje się ona grubsza i nawet małe błędy mogą sprawić, że otwory, a tych jest dużo, nie zgrają się i będzie kłopot.
Obklejając tylko ramy ambrazur i i dodając kilka beleczek nie musiałem przejmować się cała stertą małych otworków, bo pasują, a nawet gdyby nie pasowały to i tak tego nie widać.
Odrobinę precyzji potrzebne było tylko przy wklejaniu górnej listwy obramowania ambrazur - jest tam tylko 0,5 mm więc trzeba było wyciąć z tektury 0,5 mm pasek o szerokości 1 mm i wkleić go poziomo.
Na tak wyklejone wnętrze doszła jeszcze na dole "grubsza" deska i waterway, czyli listwa na styku pokładu i burty. Zrobiłem ja na czerwono (bo tak mi się podobało w jednej relacji), ale mogłaby być równie dobrze w kolorze pokładu.
Pozostało ponaklejać wzmocnienia na burtach i poręcze, oraz wykończenie lustra na rufie. Trochę się rozminąłem z kolorem tej wąskiej listewki w kolorze "cobalt blue" - wyszła za ciemna i za mało odznacza się na tle czarnych wzmocnień. Została wydrukowana na niebiesko, ale chcąc sobie uprościć pracę pociągnąłem całość właśnie tym ciemnym kolorem i wyszło jak wyszło. Nie będę rwał ani tej listwy ani włosów z głowy (bo tych mam niewiele). Rozważam jeszcze "podklejenie" poszycia na krawędzi przy pawęży (na rufie), bo trochę wyszły krzywo i ewentualnie "odcięcie" całości poziomymi cieniutkimi listwami mogłoby pomóc.
Wyszło jak poniżej.
Pozdrawiam
Tomek
--
http://seahorse.pl
http://facebook.com/seahorsepl
Na morzu: Bounty, Saettia, Allege d'Arles, Muleta de Seixal, Grosse Jacht, Speedy, Leudo vinacciere,
Badger, Trabaccolo, Duyfken, Łódź z Gokstad, HMS "Fly", Sao Gabriel, Il leudo vinaccere, Armed Virginia Sloop,
Wodnik 1627,Szkuta wiślana,De Zeven Provincien,USRC
|