Zdzisław
Na Forum: Galerie - 27
- 9
|
Dziękuję za słowa uznania.
Lelum Polelum: Nie przesadzaj - modele kolejowe nie są bardziej skomplikowane jak pojazdy gąsienicowe, które Ty popełniłeś.
Kris: Zasilania nie ukryłem we wnętrzu wagonu. Przewody po prostu wyprowadziłem na zewnątrz rurą "kanalizacyjną" z WC do których podłączam zewnętrzny zasilacz 12 V (na razie !).
Uwaga, uwaga !!!
Następująca informacja może się przydać innym modelarzom, którzy chcą zrobić oświetlenie modelu !!!
Ja to zrobiłem wykorzystując "taśmę LED" o szerokości 8 mm, o barwie "ciepłej", zakupioną w sklepie elektronicznym (1 m za ok. 10 PLN).
Taśmę tę można ciąć na odcinki po 3 diody. Jej zaletą jest to, że każdy z takich odcinków, lub całość może być zasilana napięciem 12 V z prostego najtańszego zasilacza - bez potrzeby lutowania dodatkowych rezystorów zabezpieczających. Ja umieściłem ją w wewnętrznym suficie wagonu. Z jednej strony taśma jest nawet "samoprzylepna".
Pozdrawiam, Zdzisław
--
Pozdrawiam, Zdzisław
Ostatnio ukończone:
Żubr A-80, PZL-101 Gawron, Nieuport 11c.1, DH-82 Tiger Moth, Bartel Bm-6a, ORP Smok, parowóz OKl27, wagon typu BCi,
parowóz TKp30, parowóz Ol49, lokomotywa EP05, diorama kolejowa - Baranowice Śl..
|