FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
23-04-12 20:24  [Galeria] Wszyscy mają "GACKA" WD IImod. Mam i ja...!
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

A więc mam i ja ;-) Opłaca się być cierpliwym i trochę upierdliwym jednocześnie ;-)

Z przyczyn technicznych, link do galerii zewnętrznej. Inaczej już galerie nie będą prezentowane prze zemnie.

Kilka słów o modelu:
Żeby nie było złudzeń, od razu ostrzegam, to nie jest model na jeden, szybki wieczór. Co to to nie! Konstrukcja jest bardzo delikatna i wiotka, wymagająca sporych umiejętności i precyzji. Do tego gabaryty raczej mikro i nietypowa konstrukcja kadłuba od której potem zależy prawidłowa geometria całości. Sporo bardzo drobnych części. Powiem szczerze, że miałem chwile zwątpienia czy podołam i skończę "Gacka" ;-( Ale się udało :-) I niezmierniem dumny z tego ;-D Więc jako "pierwszy model" to Gacuś odpada w przedbiegach.
Uprzedzając ewentualne pytania: niestety wprowadziłem troszkę swojej radosnej "tfurczości", która może być nie do końca zgodna z dostępnym materiałem ikonograficznymi i odbiegać od rzeczywistego wyglądu.

Kilka uwag dla projektanta:

Niestety ale instrukcja obrazkowa jest nader skromna i czasem wprowadza większe zamieszanie niż pomaga. Przydałoby się kilka rysunków perspektywicznych, na pewno z okolic "kabiny" i silnika. Ja nie do końca załapałem o co chodzi z częściami od 1d do 1f i po prostu mi zostały na arkuszu. Część 1g chyba nie do końca pasuje na swoje miejsce, jak by była za duża. Zrobiłem ją po swojemu. Poddał bym zastanowieniu, czy jako alternatywy nie dodać statecznika pionowego i poziomego z niedzielonymi powierzchniami sterowymi. Ja się zdrowo przy nich nagimnastykowałem. Dźwigarki grubości 0,02 mm i szerokości 0,5 mm to spore wyzwanie ;-) Zabrakło mi też zaznaczonych punktów na poszyciu skrzydeł w których mają być umocowane naciągi. Na kadłubie są takowe i naprawdę ułatwiają prace. Wręg w silniku nie trzeba podklejać na tekturę 1 mm ;-) Karton z wycinanki w zupełności przy tych gabarytach wystarczy ;-)

A po za tym? Cud miód i orzeszki! Fantastyczna konstrukcja, pierwszorzędne opracowanie i efekt końcowy murowany (przy odpowiednim nakładzie pracy).

Ogromne podziękowania dla Tomasza K. i OSTOI za genialną współprace, której owocem jest model modelu ;-) Oby więcej takich pomysłów i opracowań. Jeżeli obaj Panowie będziecie w czerwcu we Wrocławiu musimy to uczcić jakimś sokiem ze sfermentowanych jagód ;-)

Aktualnie model znajduję się w zbiorach Muzeum papírových modelů Police nad Metují.

--
Pozdrawiam!
Chopin

Post zmieniony (13-06-20 18:09)

23-04-12 20:46  Odp: [Galeria] Wszyscy mają "GACKA" WD IImod. Mam i ja...!
TRH 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 4
Galerie - 25

- 5

Witaj w klubie szczęśliwych posiadaczy :)

--
Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
TRH Paper Models - facebook

Na warsztacie:
USS "Gambier Bay" (CVE-73)
MiG-29A

23-04-12 21:22  Odp: [Galeria] Wszyscy mają "GACKA" WD IImod. Mam i ja...!
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Jeszcze jak szczęśliwych ;-)

--
Pozdrawiam!
Chopin

Post zmieniony (23-04-12 21:24)

23-04-12 21:26  Odp: [Galeria] Wszyscy mają "GACKA" WD IImod. Mam i ja...!
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Gratulacje za piękne wykonanie, nie spodziewałem się takiego entuzjazmu. Co do "soku" we Wrocławiu, to - kto wie, kto wie. Pozdrawiam.

--
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.

23-04-12 23:58  Odp: [Galeria] Wszyscy mają "GACKA" WD IImod. Mam i ja...!
Tomasz K. 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 60

- 11

Pozostaje mi tylko pogratulować :)
A uwagi naturalnie cenne ;)

--
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek http://sabbstone.deviantart.com/

27-04-12 20:22  Odp: [Galeria] Wszyscy mają "GACKA" WD IImod. Mam i ja...!
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Dziękuję :-)

A może skorzystać z okazji i zrobić, sensu stricte, nieoficjalny zlot "Gacków" w czerwcu we Wrocławiu? ;-)

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

29-04-12 17:38  Odp: [Galeria] Wszyscy mają "GACKA" WD IImod. Mam i ja...!
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Ja przymierzam się do "zlotu". Z tego co wiem to jest ich "aż" 3 (słownie: trzy). :-)))

--
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.

29-04-12 20:44  Odp: [Galeria] Wszyscy mają "GACKA" WD IImod. Mam i ja...!
BeBe 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

- 3

Ale fajny... tylko gdzie jest mój "Gacek"? ;-) Fachowa robótka ręczna, jest na czym oko zawiesić. ;D

--
Pozdrawiam... mam 159 powodów, żeby czuć się wyjątkowo na drodze
(_)(_)(_)====\*/====(_)(_)(_)

29-04-12 22:52  Odp: [Galeria] Wszyscy mają "GACKA" WD IImod. Mam i ja...!
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Więc będzie ekskluzywny "zlot" w "zlocie" ;-)

BeBe ja w tej kwestii nie mam nic do powiedzenia ;-) Tu decyzje zapadają na najwyższym szczeblu ;-)

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

29-04-12 22:58  Odp: [Galeria] Wszyscy mają "GACKA" WD IImod. Mam i ja...!
BeBe 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

- 3

No ja zdaję sobie sprawę z tego, że to PIWKO rządzi. ;)

--
Pozdrawiam... mam 159 powodów, żeby czuć się wyjątkowo na drodze
(_)(_)(_)====\*/====(_)(_)(_)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024