MirZ
Na Forum: Relacje z galerią - 2 Galerie - 16
- 16
|
Witam ponownie. Kadłub zasadniczo gotowy. Dno i burty na miejscu.
Przy okazji tego, że zrobiłem bulaje z ramkami, to otwory kotwiczne też otrzymały "niepapierzane" obramowania.
Okazało się, że nowy sposób na montaż części dennej jest denny ;-) Po przymiarce z burtami okazało się, że powstaje spora szpara. Powinienem był przewidzieć, że sklejki, które mają przecież swoją grubość i wypadają w miejscu wręg, to spowodują. No i musiałem zeszlifować szkielet żeby wszystko zaczęło do siebie pasować. Poza tym trudno było zapanować nad tak wielkim elementem (około 40 cm długości) podczas przyklejania. Z problemami, ale jakoś udało się to złożyć do kupy.
Jeżeli chodzi o dopasowanie burt, to tylna część nie do końca współgra z przednią częścią kadłuba. Pokład przedni jest skośny, a górna krawędź tylnego fragmentu burty w tym rejonie nie.
Z kolei moje błędy montażowe doprowadziły do tego, iż fragment rufy (część 18) niezbyt dobrze spasowała z tylną częścią rufy i kompletnie nie zgrała się z dnem (zaszła na poszycie na jakieś 1 do 1.5 mm i powstał schodek).
Tak więc moje eksperymenty niezbyt dobrze się skończyły. Trzeba było jednak robić tak, jak przewidział to projektant wycinanki.
--
Post zmieniony (23-01-19 17:06)
|