SoulRvr
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 2 Galerie - 8
|
Dawno nie było nowego wpisu. Niestety też niewiele działo się przy budowie. Trochę utknąłem na etapie, gdy sam model jest już właściwie gotowy i zostało tylko dorobić roślinność i podłączyć oświetlenie, ale jakoś nie mogę się za to zabrać. Ostatnio też zainteresowałem się programowaniem (frontend) i zajmuje mi to większość wolnego czasu, ale dzięki temu udało mi się zrobić stronę o swoich modelach. Zachęcam do zajrzenia, można tam znaleźć kilka modeli, których tu nie pokazywałem:
www.modelcraft.pl
Kilka lat temu nauczyłem się podstaw programowania płytek arduino i pomyślałem, że wykorzystam to w tym modelu do sterowania oświetleniem. Początkowo miałem zamiar wykorzystać to tego płytkę mega 2560, która ma bardzo dużo pinów i mógłbym sterować jasnością każdej diody z osobna, ale pojawiły się problemy z wgrywaniem kodu, aż w końcu po mojej próbie aktualizacji firmware, płytka w ogóle przestała działać. Zmieniłem więc płytkę na arduino NANO, które już nie raz używałem. Ta płytka ma mniej pinów (PWM), więc sterowanie oświetleniem podzielę na trzy części: diody wokół budowli, dioda nad wejściem i dioda pod daszkiem między kościołem, a wieżą.
Na początek złożyłem dla testów układ na płytce stykowej i nie obyło się bez kilku problemów. Planuję zrobić sterowanie pilotem i gdy testowałem jego działanie, pilot czasem działał, czasem nie, albo działał tylko z bliska. Wymieniałem baterię, sprawdzałem czy wszystko łączy, ale nie było poprawy. Długo szukałem przyczyny problemu, aż w końcu okazało się, że winny jest stabilizator, do którego podłączyłem odbiornik. Odbiornik musi dostawać napięcie równo 5V, a mój stabilizator przesyłał 4.7V. Po wymianie wszystko działa. Taki pilot RF ma bardzo dobry zasięg, więc spokojnie mogę ukryć odbiornik we wnętrzu modelu i nie trzeba też celować w niego pilotem, żeby złapał sygnał. W pewnym momencie prawdopodobnie zrobiłem też gdzieś zwarcie i nagle cały układ przestał działać. Padł stabilizator w Arduino, ale po wymianie jest już w porządku.
Pilot i odbiornik RF.
Następnie zabrałem się za podłączanie wszystkiego do modelu.
Na wypadek gdyby jakiś układ zawiódł i trzeba by go wymienić, wlutowałem najpierw gniazda do których mogę wpinać arduino i odbiornik RF.
Po uporządkowaniu kabli tak to wygląda. Oczywiście tych kabelków będzie więcej. Na razie podłączyłem diodę nad wejściem i obok wieży.
Oświetleniem będzie też można sterować przyciskami na modelu.
Przyciski od lewej:
główny włącznik
przycisk zmniejszania jasności
przycisk zwiększania jasności
przycisk zmiany trybu
diody oznaczające aktywny tryb
Prawa strona:
przycisk resetu arduino
gniazdo micro USB
gniazdo DC zasilania
|