Majkel 91
Na Forum: Relacje z galerią - 4 Galerie - 25
- 15
|
Witam!
Chciałbym zaprezentować model polskiego prototypowego samolotu myśliwskiego "Jastrząb".
Do budowy wykorzystałem wręgi wycinane laserowo, arkusze przed sklejeniem pokryłem kaponem przez co druk troszeczkę pociemniał.
Model dłubałem od połowy października, miałem niestety trochę przerw.
Autor modelu oczywiście jest wszystkim dobrze znany :-) skala 1:33
Model skleja się sam, ja niestety miejscami jemu w tym nie pomogłem :-)
Najwięcej zastrzeżeń mam do:
-skrzydeł; nie wiedziałem że wklejenie takiego elementu jakim jest reflektor sprawi mi tyle kłopotów. Użyłem trochę za grubej folii (chyba), przy sklejaniu wszystkiego do kupy przyłożyłem troszkę za dużo siły, w wyniku czego poszycie się pozapadało. Z wlotem powietrza na drugim skrzydle też było trochę gimnastyki. Końcówki też nie za specjalne (jak zwykle ;-))
-osłony silnika, pierścienie bardzo wymęczone. Miejscami wygląda jak kupa (nawet kolor się zgadza :-)). Między pierścieniami a "zasadniczą" częścią osłony nie ma paska łączącego, trzeba kleić na styk co nie do końca się udało. Tak mnie to wymęczyło że nie wykonywałem już kolektorów wydechowych.
-steru kierunku, nie za bardzo wiedziałem jak go ukształtować aby dolna część miała kształt zbliżony do kształtu kadłuba. W wyniku tego pierwsza próba zakończyła się klapą, szkoda bo chciałem mieć model z białym sterem z Instytutu lotnictwa :-(
Mimo tych i tamtych niedociągnięć z modelu jestem bardzo zadowolony a to jest chyba najważniejsze :-)
Z ferajną z Kartonowej Kolekcji :-)
--
Pozdrawiam! Michał
Łódzka Sjesta Modelarska
Fw-190F, Hien,MiG-21MF, Trident II, Zero, PZL-50A, Saturn V, Jak-1000, PWS-A
671 RTM, USS Sturgeon, 670, ORP "Orzeł" III, 971 B, 971 M, USS North Dakota
Schleswig- Holstein 406mm, Wrocław Ratusz, Inowłódz
Hetzer
|