kangaroo
Na Forum: Relacje w toku - 8 Relacje z galerią - 9 Galerie - 6
|
Dziekuje- z waszą zachęta postanowiłem dac mu nastepna szanse.
Pomiezdy gornym skrzydlem i kadlubem jest 10 zastrzalow, plus 8 pomiedzy gornym skrzydlem i dolnemi skrzydlami.
Skladalem je do dziurek w szablonie gornego skrzydla, na sucho i nawat udalo mi sie zlozyc 6 zastrzalow pomiedzy kadlubem i skrzydlem, i 4 (dwa z kazdej strony) wewnetrzne zastrzaly pomiedzy dolnymi skrzydlami. Okazalo sie ze i dlugosc zastrzalow i ksztalt oprofilowan pasowala bardzo dobrze.
Nastepnie zdjolem szablon i stopniowo przyklejalem zastrzaly do kadłuba i dolnego skrzydla. Ale potem nie udalo mi sie znowu wstawic tego szablonu.
Powody:
1 Druciki w zastrzalach byly zbyt wiotkie i glatkie i nie tylko latwo sie zginaly ale takze sie obracaly.
2 W kadlubie i dolnych skrzydlach byly tylko dzurki
Zaradzenie:
W kadlubie i dolnych skrzydlach wkleje wewnatrz korek. Oczywiscie to znaczy zrobiene nowego kadluba.
Zastrzaly zrobie od nowa z gubszym drutem- ok 0.8 mm splaszczonym- oszlifowanym z dwoch stron do ok 0.5-0,4 mm i zaostrzonym, tak jak w goleni podwozia. Splaszczenie powinno uniemozliwic obrot zastrzalu w stosunku do drutu i nadziania na korek.
Dokladne i solidne polaczenie i dopasowanie gornego skrzydla wymaga tylko 6 zewnetrznych zastrzralow miedzy kadlubem i skrzydlem i 4 wewnetrzne zastrzaly miedzy dolnym i gornym skrzydlem. Solidne- znaczy na sztywny, nadziany na korek drut i klej. To znaczy jest "tylko" 10 krytycznych polaczen.
Te cztery wewnetrzne zastrzaly z kadluba to moze tylko nadzieje na korek w kadlubie bez klejenia do skrzydla.
Zewnetrzne 4 zastrzaly z dolnych skrzydel chyba zostawie z wiotkim drutem i bez korka w dolnym skrzydle i tylko zlapie na klej w gornym.
Tak w teorji, ale w praktyce???
--
|