Mariaszek
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 12 Galerie - 4
|
Dzięki.
Modelik niby prosty - ale jak się okazuje - i na prostym można się wyłożyć. Czyli dziś będzie o tym, że przyklejanie może być nawet łatwe, ale odklejanie już dużo trudniejsze.
Chciałem zamknąć bryłę ścian i tyleż entuzjastycznie, co lekkomyślnie, przykleiłem części numer 8 i 9. Jednak sklejanie tego modelu w kolejności numeracji części, to nie jest dobry pomysł.
Między ostatnimi ściankami trzeba jeszcze przykleić drobne części o numerach 82, 72 czy też 55, zatem części 8 i 9 musiałem odkleić. Tak to mnie więcej wyglądało:

Uzupełniłem drobnicę (czyli schodki i okolice) i ponownie przykleiłem ścianki.

Można było przejść do pierwszych elementów dachu. Zacząłem od dachu wieży. Odciąłem listki, które przewidywała wycinanka i podkleiłem płaszczyzny dachu na tekturkę. W efekcie złożyło się to całkiem fajnie. Dumny z siebie przykleiłem dach do wieży. Nie wiem, jak Wam, ale mi się podobało:).

Coś jednak nie dawało mi spokoju. Popatrzyłem na inne relacje tego modelu i okazało się, że znowu zadziałałem jak kreskówkowi Sąsiedzi. Dolna część dachu powinna być zagięta do wewnątrz, a cały dach powinien „siąść” niżej. Niestety tak, jak poprzednio ścianki, tak teraz dach musiał zostać odklejony. Tu było już dużo ciężej, ale chyba jednak szczęśliwie udało się uratować sytuację.
Swoją drogą muszę przyznać, że poprzednia wersja dachu, choć niepoprawna, jakoś bardziej mi się podobała.

I jeszcze raz tylko napiszę, że grafika w tym modeliku robi naprawdę świetną robotę.
Pozdrawiam
|