Zapraszam do obejrzenia zdjęć gotowego modelu.
Kilka uwag co do opracowania.
Szkielet sprawił dużo problemów i zupełnie nie pasował w dziobowej części w rejonie "wypłaszczenia" burty.
Oklejki bąbla przeciwtorpedowego mijają się z linią burty i czerwonego dna i trzeba główkować jak to wyprostować ale sam pomysł rozwiązania na ten element uważam za bardzo dobry. Dla niewtajemniczonych wyjaśniam, że bąbel skleja się w jeden element i gotowy nakleja na kadłub. Warto go jednak podkleić dla wzmocnienia kartonem.
Maszt nie trafia w zaznaczone pola na pokładzie ale z zapasu koloru można wyciąć łatki i nakleić na drewniany pokład maskując tą niedoskonałość.
Co do niego samego to w wycinance jest płaski w przekroju poprzecznym a z tego co się orientuję powinien być wypukły.
Można było zaprojektować osłony poszczególnych pięter pagody i innych pomostów z wywiniętymi krawędziami. Tu jest dość płasko ale nie chciałem się bawić w ich przedłużanie i wywijanie. Ograniczyłem się jedynie do zaakcentowania wygięcia na osłonie komina bo sama superstruktura jakoś się broni.
Można żałować, że wycinanka nie przewiduje masztów jako elementy do wycięcia i uformowania. Na szczęście dla przeciwników malowania dużych elementów wykonanych wg szablonu projekt pozwala na uzyskanie pokaźnego zapasu koloru.
Samo opracowanie bardzo fajne. Rozmieszczenie elementów świetnie przemyślane i posegregowane, rysunki czytelne i poza wymienionymi wyżej problemami pasowalność co do ułamka milimetra. Jedyne czego żałuję to ukazanie się poprawionego graficznie wznowienia, w które nie trafiłem.
Nie umiem wstawiać miniaturek zatem aby nie zamulać forum udostępniłem wszystkie zdjęcia na dysku pod poniższym linkiem.
https://drive.google.com/drive/folders/1DhzwN6p6D4DAJrpkONaSD2KC7jnO4Neg?usp=sharing
Galeria Hiei miała być wspólna z Ise ale jeszcze go nie skończyłem. Biorę się za niego na dniach więc planuję w niedługim czasie udostępnić kolejną galerię.
--
W stoczni:
IJN Haguro
Galerie :
IJN Chikuma ,
IJN Ise ,
IJN Akagi ,
IJN Yahagi ,
IJN Yugumo ,
IJN Hiei ,
IJN Ishigaki ,
IJN Shimushu ,