Art
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 4 Galerie - 27
- 8
|
Dziękuję za pozytywne komentarze.
Ponieważ model będzie „uczestniczył” w walce powietrznej, nie wyposażę go w dodatkowe zbiorniki paliwa, które podczas potyczek były zazwyczaj odrzucane. Nie dodam też rakiet, które w jakiś sposób zaburzyłyby charakterystyczną sylwetkę płatowca.
Kolega Winek zwrócił uwagę na część mojej wypowiedzi i domyślam się, że jego irytację wzbudziło potraktowanie Korsarza mianem „gad” ;) Do nadania mu tak pieszczotliwej nazwy skłoniły mnie „karkołomne” ekwilibrystyki, jakie trzeba było poczynić przy poszywaniu „litery W”. Nie znalazłem w sieci poprawnie sklejonego owego zespołu, a też sam Ceva temuż odpuścił.
Mimo wszystko warto było. To bardzo intrygująca konstrukcja i – wedle opinii znawców – najlepszy myśliwiec II WŚ.
Co do adwersarza Korsarza :)
W opracowaniu Monografii Lotniczych A. Jarskiego (nr 11 z 1993 r.) jest wzmianka (na str. 21 oraz na str. 39), iż ten właśnie egzemplarz o nr 167 bazujący na lotniskowcu „Bunker Hill”, wziął w dniu 25 lutego 1945 r., udział w potyczce z Ki-84 Hayate (Frank) oraz A6M5 (Zero). Ponieważ już skleiłem w locie Zero, do pary trafi Ki-84 z Wydawnictwa A. Halińskiego 2006 r.
Pokusiłem się o dodanie smug z km oraz z rur wydechowych (suche pastele):
--
Post zmieniony (29-10-17 15:00)
|