killy9999
Na Forum: Relacje z galerią - 14 Galerie - 1
- 9
|
Jasiek, gdyby to chodziło tylko o jasność farby to jeszcze pół biedy, ale tutaj w ogóle odcień jest totalnie inny. Dzisiaj wpadłem na to, żeby zamiast szarego mieszać czarny - pozwala to na uzyskanie brudnego odcienia zieleni, przy czym trzeba to później mocno rozjaśnić. W farby olejne nie chcę się bawić - po pierwsze kwestia zapachu, a po drugie możliwość rozcieńczania wodą :-) Z akwarelami nigdy nie udało mi się zrobić nic sensownego.
WOJTEK, Cordel, mam nadzieję że się kiedyś za ten model weźmiecie. Chętnie zobaczyłbym go w wykonaniu któregoś z was (a najlepiej obu) - na pewno wyciągniecie z tej wycinanki więcej niż ja. Cordel, a jak byś kiedyś znalazł czas na dokończenie tej zaczętej relacji Veltro to ja bym bardzo chętnie dalej ją śledził - to był jeden z kandydatów do pocięcia.
Budowa idzie dalej do przodu. Dziś miałem starcie z drutami, których szczerze nie lubię. Pocieszam się, że przynajmniej zdecydowanej większości z nich nie trzeba kształtować, a jedynie przyciąć na długość:
Dwie belki widoczne na poniższym zdjęciu są kluczowe dla sztywności całej konstrukcji - w środku są wzmocnione twardym drutem stalowym.
Kabina okazuje się być trudniejsza do wykonania niż początkowo sądziłem. Nie chodzi bynajmniej o jej detalizację, ale o utrzymanie prawidłowej osi symetrii całej konstrukcji. To co pokazałem wczoraj - przednia i tylna część kabiny połączona jedynie kratownicami - nie posiada praktycznie żadnej sztywności. Konstrukcja uzyskuje ją dopiero w wyniku wklejenia po bokach pokazanych powyżej belek. I tutaj potrzebna jest bardzo duża precyzja. Wolę nawet nie myśleć co się stanie jeśli nie udało mi się jej zachować - prawdopodobnie czekają mnie wtedy szczeliny w poszyciu. Spędziłem sporo czasu próbując się upewnić że całość wyszła mi symetrycznie. Wykombinowałem w tym celu nawet coś takiego. Ustawiłem model tak, żeby środek wręg na dole przebiegał po linii maty, a od góry pociągnąłem nić. Wygląda na to, że symetrii nie skopałem.
--
Post zmieniony (03-01-19 22:37)
|