FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 19 z 20Strony:  <=  <-  16  17  18  19  20  -> 
02-06-25 22:04  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Mariusz NG   

Halny to jednostka PRO czyli Polskiego Ratownictwa Okrętowego . Skąd pomysł że to PRM ?
Pozdrawiam Mariusz NG

03-06-25 08:25  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Okrętowego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Nie mam pojęcia, może coś źle odczytałem z okładki.

Znalazłem przed chwilą w sieci ze jednak nic nie pokręciłem.

"Halny I jest specjalistycznym statkiem, pierwotnie używanym przez Polskie Ratownictwo Morskie."

--
W budowie: Halny; PGM17

Post zmieniony (03-06-25 08:28)

03-06-25 16:37  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Mariusz NG   

Sprawdz co na ten temat napisane jest na drugiej stronie okładki modelu.

Pozdrawiam Mariusz NG

03-06-25 22:25  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

No tak masz rację. Zmienię tytuł na pierwszej stronie dalej i tak nie zdołam.

--

04-06-25 11:57  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Okrętowego "Halny"
Mariusz NG   

PRO powstało w 1951 a PRM w 2005 lub w 2006 .Kiedy powstał Halny wiadomo.

Pozdrawiam Mariusz NG

04-06-25 22:06  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Okrętowego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Osłona przednia na skutek nie dopasowania i braku pomysłu/weny z mojej strony, na wymyślenie sposobu jej wykonania, spowodowało pewne widoczne błędy.
W górnej części, tam gdzie jest cieniutka i witka folia, ten element mi się pofalował i nie układał symetrycznie. Próbowałem to nasączać klejem i układać, trochę to poprawiłem ale nadal biło w oczy.
Mam trochę rożnych zdjęć od kolegi Czarka, za które bardzo dziękuje, to one podsunęły mi pomysł na to jak poprawić ten element i nadać mu bardziej rzeczywisty kształt. Dzięki temu zapanowałem nad niesforną i pracującą krawędzią owiewki.

Moim skromnym zdaniem to się udało i nawet mi się efekt podoba. To jeszcze oczywiście nie koniec, proszę jednak uzbroić się w cierpliwość.
Kiedy wykonam całość to zademonstruje efekty.

CDN...

--

Post zmieniony (04-06-25 22:07)

05-06-25 09:29  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Okrętowego "Halny"
Captain Nemo   

Ależ bardzo podoba mi się wykonanie. Kibicuje!!! Sam go kleiłem:))) lata temu. Wróciły wspomnienia!!!

--
Wychowany na MM:)

05-06-25 09:54  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Okrętowego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Captain Nemo, dziękuje za miłe słowa, podnoszą na duchu, bo czasem już ma nim podupadam jak np przy tej owiewce, kiedy ją montowałem.
Dla mnie ten model to jest taki "demon" z przeszłości. Jest przecież jego nowe wydanie, które również można "podkrecić" i to chyba nawet łatwiej niż ten stary model.
Jednak Halny w momencie jego ukazania się w sprzedaży był dla mnie wyzwaniem, którego nie odważyłem się podjąć. Stąd po latach ta decyzja o jego sklejeniu. Sądzę, że to jeden z ostatnich starych MM, które ruszyłem. Obecnie wdrażam się i uczę kleić nowe opracowania.

--

06-06-25 14:55  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Okrętowego "Halny"
zebra   

To jest zawsze subiektywne, ale oryginalny Halny to jeden z kilku modeli MM które wyróżniały się spośród pozostałych, w szeroko pojętych latach 80-tych. "Pozostałe" to te które pamiętamy że skleiliśmy w 3 dni. Te wyróżniające (subiektywnie) to Halny, KGV, T-72, GAZ-69M, Potez XXV, Breguet XIX. A z nich Halny i T-72 na pudle na pewno. Podziwiam, szanuję, nie miałbym dziś cierpliwości.

06-06-25 17:26  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Okrętowego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Z tych, które wymieniłeś to na KGV poległem sromotnie, przyczyną był pewnie brak dobrego materiału bo miałem pofalowany cały pokład, coś nie tak poszło już na etapie szkieletu. zbudowałem zaś Poteza, nie pamiętam jak mi wyszedł, możliwie że nieszczególnie. Reszty nie ruszyłem i nie zamierzam, jedyny wyjątek, taki jak Halny, to GAZ którego mam w pewnym stopniu zaawansowania. Dla mnie z tamtych lat to jeszcze ikonami były Potiomkin (od niego zacząłem) i Błyskawica.

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 19 z 20Strony:  <=  <-  16  17  18  19  20  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024