FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 10 z 12Strony:  <=  <-  8  9  10  11  12  ->  => 
18-12-24 20:22  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Trap sklejony, można już wejść na pokład.

CDN...

--
W budowie: Halny;

Post zmieniony (18-12-24 20:24)

19-12-24 19:57  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Nie wytrzymałem i trochę oczyściłem z tych klejowych glutów te boczki trapu. Aparat to bezlitosny sędzia.
Przy okazji chciałem pokazać, że układ napędowy jest cały skończony już po lakierowaniu. Moim zdaniem wyszło przyzwoicie.

Przy okazji nie wiem czy o tym wspomniałem ale końcówki szablonów z drutu jednak musiałem przycinać, jak są za długie to ciężko jest założyć ster i znaleźć miejsce na wykonanie otworu w poszyciu.

CDN...

--

Post zmieniony (19-12-24 19:57)

27-12-24 19:21  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Kończę budowę wyposażenia zamocowanego na pokładzie i inną drobnicę i zbliża się czas na nadbudówkę.
Muszę kupić trochę modelarskich szpejów i biorę się za robotę.

By nie tracić cennego czasu pomiędzy jednymi jednymi drobiazgami a drugimi skończyłem pozostałe koła ratunkowe.

No i ostatnie elementy mocowane na pokładzie czyli kołowroty.

CDN...

--

28-12-24 12:28  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Kolega Akra, wspomniał o surówce Halnego, że wyglądała perfekcyjnie. Jednak zalecał bym pewną ostrożność w klejeniu samego modelu z MM.
Sądziłem, że w "ciemno" zamocuje całe wyposażenie pokładu i tylko wstawię nadbudówki ale jak widać może to być nie możliwe i prawdopodobnie konieczne będą drobne korekty.

CDN...

--

28-12-24 15:23  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

Zanim zaczniesz cokolwiek korygować, odwróć bębny o 180 stopni w osi pionowej i nie narzekaj na projekt :)

--
Pozdrawiam,
Arek

28-12-24 19:07  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaducy
No proszę masz Arek racje, drobna różnica i załatwiła też problem z tyłu. Mea Culpa, przyznaje się do zbyt pochopnej oceny projektu.

Relacja
Zabrałem się za mniejszą nadbudówkę świetlika
Pokażę kilka ujęć z tylnej nadbudówki co tłumaczy jej asymetryczny szkielet ale też pokazuje jak przebiega linia gięcia.
Odradzam kształtowanie na miękkim podłożu. Ja nauczony poniższym doświadczeniem docelowo użyłem dłutek kulkowych na macie do cięcia ale trzeba użyć do zwilżenia sporej ilości BCG i mam na myśli ten dawny nie Liquid Glue od Astra. One mają już w dotyku inne właściwości. Astra jest bardziej lepka i chłodzi palce. Nie twierdze, że to zły klej, kupiłem nawet mała tubkę na próbę ale używam jeszcze starego Brand Clear Glue. 
To tylko taka luźna uwaga bo używamy nazwy BCG, a używamy rożnych jego odmian.

Wracając do świetlika to tradycyjne kształtowanie po zwilżeniu kartonu wodą na miękkiej podkładce poskutkowało popękaniem kartonu i rozwarstwieniem.
Wyglądało to fatalnie ale użyłem od środka BCG i kul na twardej podkładce i następnie jeszcze BCG na zewnątrz i trochę cierpliwości wygładzania delikatnego formowania i jest ok.

Z drugiej strony już zwilżałem klejem i od razu formowałem kulami i wyszło to znacznie lepiej.
Pierwsze gięcie wstępnie wykonałem długim sztywnym prętem by utrzymać linie i kulami stopniowo wyobliłem zagięcie tak bym mógł zamknąć dolną cześć ścianek.
Potem dopracowałem (podszlifowałem) i skleiłem ten łukowaty fragment krawędzi. Do szlifowania użyłem pilniczków diamentowych.
Trzeba formować stopniowo wszystkie trzy ścianki i powoli ze sobą je spasować tak by uzyskać zamierzony kształt i wtedy stopniowo skleić.
Jak widać papier już nie popękał.

Na koniec wkleiłem wnękę, docelowo pozbyłem się pasków jakie były tam przewidziane.
Widać ślady lekkiego przecierania papierem ściernym bo wzmacniałem krawędzie i połączenia za pomocą SG.

Od środka zaznaczyłem sobie ołówkiem krawędź, od której przebiegało zaginanie powierzchni.
Teraz zostało tylko dopasować szkielet do skorupki.

CDN...

--

Post zmieniony (28-12-24 19:09)

31-12-24 14:11  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Mamy ostatni dzień starego roku więc chciałbym Wam wszystkim złożyć Noworoczne Życzenia, przede wszystkim zdrowia i wielu udanych i sklejonych modeli w przyszłym roku.
Chciałem też podziękować za udział w mojej relacji, wszystkie uwagi, wytknięte błędy i słowa pochwały i wsparcia.
Niech to hobby Was pozytywnie napędza i daje dużo radości i satysfakcji z uzyskanych efektów.

Relacja
Bez zbędnego komentarza na tym etapie jestem z Halnym.

CDN...

--

31-12-24 15:15  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Uwielbiam stare MM i gdybym miał kleić Halnego to tylko to wydanie. Ma wszystko i coś czego nowe na pewno nie ma. Klimat.
Ale to tylko moje zdanie :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

31-12-24 18:21  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

O tak, klimat jest:-)
W ogóle model wychodzi superancko:-)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

31-12-24 23:00  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
greg   

Piotrze, śledzę sobie po cichu tę relacje i mam nadzieję, że razem z Tobą dotrwamy do jej pomyślnego zakończenia.

Pozdrawiam serdecznie i wszelakiej pomyślności w NR życzę !

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 10 z 12Strony:  <=  <-  8  9  10  11  12  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024