FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 
08-02-17 12:00  [R] Statek Polskiego Ratownictwa Okrętowego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Małego Modelarza z tym modelem nabyłem 19.08.1987 roku. Pamiętam, że w tym okresie zrobił on na mnie duże wrażenie i nadal mi się podoba i uważam, że warto go zbudować. Mało który model wychodzący w Małym Modelarzu prezentował się tak ciekawie.
Jak by nie liczyć to wycinanka ma co najmniej 32 lata.
Obecnie chyba niewielu modelarzy tnie takie antyki w dodatku kreślone ręcznie. Ja należę do tych co to robią ;) .
Łatwiej było by go wydrukować, bo mam zrobiony dobry skan, ale zabawa zaczyna się dopiero z takim oryginalnym kartonem.
Nie oznacza to że nie zdecyduje się wykorzystać posiadanych skanów by ułatwić sobie czasem robotę ale założenie jest takie by wykorzystać oryginalną wycinankę.

Relacja
Dawno nic nie robiłem więc zastanawiałem się nad tym czym zaimpregnować arkusze przed sklejaniem i czy na pewno wszystkie.
Jako że mam w planach użycie kilku rodzajów kleju więc impregnuje arkusze wraz z postępami prac. Na początek poszły cienkie arkusze z wręgami.
Bałem się by ten cienki i stary papier nie rozpadł się przy podklejaniu na tekturkę. Do impregnacji całkiem przypadkiem użyłem tego co miałem pod ręką.
Akurat nawinął mi się bezbarwny, satynowy lakier poliuretanowy do drewna. Puszka w spreju zakupiona jakiś czas temu w Castoramie.
Arkusze dosyć obficie pokryłem lakierem, tak że przesączył kartki, a następnie po 10 minutach chusteczką do nosa zebrałem jego nadmiar wycierając kartki.
Lakierowałem je na tekturze falistej więc nie było problemu z zabrudzeniami od podłoża.
Po wyschnięciu kleiłem je za pomocą butaprenu na tekturze o grubości 1 i 2 mm. Zgodnie z zaleceniami zawartymi w instrukcji.

Wszystkie elementy zostały wydziobane za pomocą nożyków modelarskich Olfy, nie polecam używać skalpela bo mój nie wytrzymał wycinania w 2mm tekturze i szybko pękła jago metalowa obsadka.

Niektóre szczeliny na etapie wycinania trzeba było poszerzyć do szerokości 2mm wycinając z leciutkim naddatkiem za obrysem linii.
Szkielet o dziwo ładnie dał się złożyć be dodatkowych zabiegów. Posprawdzałem pasowanie i symetrię, wycięcia były w sam raz nie powodując nadmiernych luzów i naprężeń. Dzięki temu szkielet trzyma ładnie kształt bez jakichkolwiek tendencji do deformacji. Po namyśle skleiłem go oszczędnie dozując klej introligatorski Magic.
Nanosiłem go tylko na linii łączenia wręg, a ewentualny nadmiar i to co wypłynęło usuwałem za pomocą wykałaczki. To na wszelki wypadek by schnąc i się kurcząc nie tworzył "spawów", które ściągały by wręgi na jedną stronę.

Instrukcja nie określa jednoznacznie od czego zacząć wykańczanie kadłuba. Zazwyczaj klei się pokład który usztywnia kadłub i zapobiega wichrowaniu.
Z tego powodu pokłady zostały również polakierowane i następnie podklejone na 240 gramowy brystol. Przy jego wycinaniu wyszło, że mam już trochę słaby wzrok i światło też nietęgie więc siada precyzja cięcia po czarnej wstędze obrzeża. Pocieszam się że i tak później trzeba ja szlifować i malować bo stanowi element odbojnicy.

Powycinałem w nim podłużne szczeliny do osadzenia nadburci,a otwory na relingi i inne instalacje wybiłem obciętą igła lekarską o dwóch średnicach.
Trzeba to dość delikatnie robić bo łatwo przebić się przez matę Olfy na wylot.
Lakierowanie poprawiło kondycje kartonu i nie strzępi się i nie niszczy przy lekkim potraktowaniu krawędzi za pomocą papieru ściernego.

Na koniec odbyła się mała przymiarka całego pokładu. Trochę to potrwa zanim go spasuje i nakleję bo rozważam wstawienie dodatkowych podłużnych wzmocnień by klej mógł lepiej go chwycić i umożliwić mi stopniowe naklejenie wszystkich trzech części ponieważ będzie potrzebna drobna korekta na miejscu styku pokładów.

CDN...

--

--
W budowie: Halny; PGM17

Post zmieniony (03-06-25 22:26)

09-02-17 19:53  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Też się cieszę, że wróciłem do klejenia. Nie sadziłem, że to minęło już tyle lat. Teraz jestem w delegacji ale musiałem Wam podziękować, że jednak mnie pamiętacie.
W pogaduchach może się uzewnętrznię jak do tego doszlo bo mimo kilku rozmów z Piterem i próby powrotu do hobby jakoś nie mogło we mnie zaiskrzyć.
Co do wykonania to czuje się jak bym zaczynał od zera i rodzą mi się w głowie pewne pomysły. Czy trafione to się okaże w praniu.
Pozdrawiam Was serdecznie i witam tych co mnie jeszcze nie znają.

--

19-02-17 23:23  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Wiem, że to może być małe zaskoczenie, ten mój niespodziewany powrót i dziękuje za miłe przywitanie.
Jak jakiś czas temu próbowałem skończyć Gaza, to z przerażeniem stwierdziłem, że nie wiem co ja mam robić. Dlatego znowu się to odwlokło i zaczynam od nowa.
No dobra wypadało by pokazać chociaż niewielkie postępy. Moje inne pokręcone audiofilskie hobby trochę mi tu ostatnio kłody rzucało pod nogi i kilka dni uciekło.
Coś tam prace postępują jednak do przodu.

Relacja
Wiadomo jak to jest z MM nie wszystko i nie zawsze pasuje w nich jak w puzzlach i czasem trzeba kilka różnych elementów pasować w przysłowiowym powietrzu.
Po przymiarkach pokładu doszedłem do wniosku, że przykleję go, tak jak się to zazwyczaj robi, czyli na początku oklejania szkieletu.
Pokład jest trochę większy od szkieletu bo ma wystawać tak by można uformować odbojnice. Astra sugerowałeś mi trochę inną kolejność ale sądzę, że chyba moja koncepcja ma ręce i nogi.
Chcąc sobie ułatwić jego dopasowanie i zwiększyć powierzchnię podparcia i styku zacząłem robić dodatkowe wzmocnienia.

I tak krok po kroku podszyłem nimi cały szkielet w jego górnej części.
Udało mi się nawet przeszlifować go w części dziobowej. Po uformowaniu pokładu i zaznaczeniu od spodu osi symetrii oraz krawędzi odbojnicy, bardzo to ułatwia jego przymiarkę.
Myślę że i klejenie też będzie łatwiejsze, tym bardziej że chcę to zrobić klejem introligatorskim Magic.
Do wyschnięcia trzeba będzie dać pewnie jakiś gumki recepturki więc wzmocnienie powinno zabezpieczyć go przed odkształceniami.

Wyciąłem też całe poszycie dolne kadłuba, na niektórych elementach na wszelki wypadek z naddatkiem.
Po wstępnych przymiarkach postanowiłem i tu dać dodatkowe wzmocnienia w szkielecie.

Na razie jest ich niewiele ale praca raczej jest z tych ... przymierz, dotnij, przymierz i przeszlifuj, a potem wklej.

Generalnie plan jest taki by doszlifować wzmocnienia przymierzając, do nich i szkieletu, pokład i poszycie części dennej. Zastanowić się czy dać identyczne na burtach, a potem klejenie.
Kolejność jaka wydaje mi się być właściwa to: najpierw pokład.
Pod pokład kopyto by było na czym model bezpiecznie oprzeć (powinienem mieć skan modelu to wykorzystam fragment szkieletu dla odtworzenia krzywizny).
W dalszej kolejności części poszycia dna, a potem dopiero burty.
CDN...

--

Post zmieniony (02-11-24 19:57)

20-02-17 22:13  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Cześć Lelum Polelum miło Cie usłyszeć i zobaczyć w mojej relacji po tylu latach.

Ryszardzie Zawsze kleiłem szkielety klejami chemicznymi typu butapren i pewnie gdyby to był model wydawnictwa Haliński to nie odważyłbym się użyć Magica.
W tym jednak przypadku butaprenu użyłem tylko do naklejania wręg na tekturę.
Same cienkie arkusze z wręgami obficie polakierowałem bezbarwnym lakierem w spreju ale nie akrylowym by nie urosły. Dało to inną strukturę arkusza i ułatwiło jego naklejanie.

Sam szkielet wyciąłem i spasowałem tak by wręgi wchodziły luźno ale jednocześnie by się nie gibały w gniazdach. W tym celu dopasowałem szerokość wycięć bo są tam dwie grubości tektury 2mm i 1mm.
Samo złożenie szkieletu na sucho dało już zwartą i sztywną konstrukcję co dobrze świadczy o projektancie i wykonawcy :-))

W tym przypadku i po dawnych doświadczeniach w stosowaniu kleju BCG zdecydowałem się użyć Magika.Dozuje go oszczędnie nie przesadzam i przy pasowaniu poszczególnych części jak pokład czy poszycie odnoszę wrażenie, że jest ok.

--

20-02-17 22:43  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

THEO nie wiem jeszcze jak do celowo wykonam model Halnego.
Naprawdę nie mam konkretnej koncepcji ani pomysłu, na razie jadę w "standardzie" aczkolwiek możliwe, że się pokuszę o pewne własne dodatki.
Na pewno nie zamierzam malować go na gładko aczkolwiek niewykluczone, że farby użyje.
Ten model to był impuls, nie planowałem powrotu do klejenia, lata lecą wzrok coraz gorszy. Zacząłem go bo odkąd go kupiłem,jeszcze jako młody chłopak, zawsze mnie fascynował.
Zapłon nastąpił jak w książce o życiu Dariusza Boguckiego,zobaczyłem zdjęcie stateczku Ratownictwa Morskiego.
Logika podpowiadała by powrót do zaczętych modeli, ale w tym przypadku podałem się fali emocji nie zdrowego rozsądku.

Wracając do pod poszycia, to znam tę metodę i mam nadzieje, że do jej wariacji wrócę przy okazji pracy nad modelem PGM-17.

--

Post zmieniony (20-02-17 22:44)

25-02-17 23:53  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Dłubię powolutku i posuwam się małymi kroczkami do przodu. Trochę ostatnie się dzieje na niwie audiofilskiej więc kilka dni wypadło.
Postanowiłem, że postaram się ten model zrobić jak najmniej ingerując w niego farbą więc jak zobaczyłem jak duże są rozbieżności w kolorze poszycia to zamówiłem i czekam na drugi egzemplarz.
Może nie uda się do końca utrzymać początkowych założeń ale przynajmniej spróbuję.

Relacja
Przybywało wzmocnień i z każdym kolejnym segmentem sukcesywnie zacząłem przymierzać poszycie.
Niestety to co mnie zaniepokoiło w relacji Sławka zaczyna i mi się dawać we znaki. Chodzi o to że elementy poszycia nie do końca chcą ze sobą się idealnie scalać w całość.

Zacząłem więc pasować je do wręg tak jak by każde dwa sąsiednie stanowiły sklejona parę i wyszło mi na to że wręgi miejscami mam za płytko.
Wycinałem je po linii ale może kilka lat przerwy i ręczne kreślenie się zsumowało na błędy pasowania.

Cóż zamiast więc przycinać poszycie począłem pogrubiać i profilować papierem ściernym krzywizny burt by lepie się całość spasowała.

CDN...

--

Post zmieniony (02-11-24 20:00)

26-02-17 21:52  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Theo te paski to dałem dlatego, że jak złożyłem razem ukształtowane i spasowane ze sobą elementy poszycia to mi wyszło, że poszycie zaczęło się rozłazić.
Z przymiarek wydedukowałem, że mam właśnie luz między wręgą i poszyciem i jak siada to się rozchodzi. Spróbuję powalczyć z tym modelem na ile zdołam bez większej ingerencji.
Dziś dokleiłem wzmocnienia w części dziobowej. Wyszlifuję i będę pasował poszycie.

Za sugestie szpachlowania dziękuje, nie skorzystam bo nie starczy mi siły ani energii.
Mój pierwszy model, na forach, to była bodaj Błyskotka.
Malowana i szpachlowana, nie została skończona. Kadłub z częścią zdemolowanej nadbudówki leży na szafie i czeka. Zamierzam pójść z córką i zwodujemy go kiedyś w jakiejś rzeczce.

Mój warsztat przez kila lat podupadł i nawet nie robię takich zdjęć jak kiedyś. Wszystko to trzeba reaktywować i odbudować.

--

Post zmieniony (26-02-17 23:02)

02-03-17 22:15  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Theo Błyskawicę skleję nową, ten kadłub jest ze starego MM i już nadbudówki były przeze mnie poprawiane w oparciu o wydanie z WKU. Tak więc lepiej zrobić ją od nowa.
Czuć, że wiosna idzie bo po tej zimie jakiś się czuje sflaczały. Niewiele popracowałem ale troszeczkę praca poszła do przodu.
Druga wycinanka już jest do odebrania na poczcie ale chyba znalazłem sposób na wyrównanie kolorów poszycia.

Relacja
Dokończyłem wzmocnienia w części dziobowej i w trakcie przymiarek przeszlifowałem i miejscami podkleiłem szkielet. Przy okazji zamiast kopyta wykorzystuje pudełka na narzędzia by nie rozbić szkieletu na samych szczytach.

Przymierzyłem poszycie i chyba będę mógł spokojnie zacząć oklejanie od dziobu.

Myślałem, że uda mi się dziobowy element poszycia skleić BCG ale katon po impregnacji mimo że daje się zwilżać i formować nie bardzo daje się kleić tym klejem.
Nie łapie, więc uformowałem go przy pomocy palców, trzonka pędzelka i dłut kulkowych, a następnie po przymiarce skleiłem Magikiem.
Przy retuszu spróbowałem wyrównać kolor i chyba mam na to sposób. Efekty pokażę jak już to wykonam.

CDN...

--

Post zmieniony (02-11-24 20:03)

02-11-24 20:21  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Moim zdaniem z modelarstwem jest tak, że jak się tym nasiąknie to się już z niego nie wyrasta. Przez kilka lat inna z moich pasji odciągała moją uwagę. Próbowałem nawet do klejenia wrócić ale jak wypakowałem z pudełka Gaza i zacząłem się temu przyglądać to z przerażeniem stwierdziłem że ja nie wiem za co się zabrać i jak?! No i wszystko znowu powędrowało na szafę.
Jednak ostatnio coś we mnie zaskoczyło i zacząłem nie równy bój z Halnym. No ale serwis na który umieszczałem zdjęcia popłynął z cenami, więc wykupiłem abonament na rok w innym serwisie i w tej relacji zdjęcia już podmieniłem.

Relacja
Długo się zmagałem z poszyciem, nie obyło się bez błędnych decyzji i zrywania poszycia. No ale najważniejsze że jakoś to poszycie w końcu położyłem.

Okleiłem też płetwę maskując trochę szpar i niedoskonałości.

Do modelu dorobiłem podstawkę, nie zdecydowałem tylko jakiego ma być koloru. Czekam na sugestie.

Poszycie ma dość nierówne kolory poszycia, więc próbuje coś z tym zrobić.

By zachować charakter wycinanki wykorzystałem do tego kredki akwarelowe. Zwilżam je wodą, do retuszu krawędzi, a do całych powierzchni używam małego pędzelka i wcieram.

CDN...

--

03-11-24 01:05  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy

Arek
, opis budowy jest dla mnie nie trochę mało czasami precyzyjny, daje mi tylko ogólny zamysł lub to co domyślam się że autor miał na myśli.
Zapewne masz na myśli ten rysunek z instrukcji z dopiskiem o dociskaniu burty. Też się nad tym zastanawiałem i trochę weryfikowałem.

Uchylę Ci rąbka kotary i pokaże gdzie one wejdą. To jest ta szczelina między odbojnicą, a tymi wcięciami na listki nadburcia.

--

03-11-24 21:57  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

jhradca z tym sentymentem masz racje. Dlatego też po niego sięgnąłem bo zawsze wydawał mi ponad moje siły. I chyba dobrze to wtedy oceniłem bo i teraz ledwo sobie z nim radzę.
Mam jeszcze dwa takie sentymentalne modele w planach ale one będą już z innego wydawnictwa i zrobione na nowo.

--

04-11-24 08:48  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

JaCkyL coś z tym końcem świata jest, jak się przekroczy półwiecze to coś się jednak kończy.
Niestety nie ma FB, koledzy mnie przekonali bym zainstalował WhatsApp, i Discord.

--

04-11-24 14:18  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Po skończeniu poszycia zacząłem przymierzać poszycie burt. Ukształtowałem wstępnie pierwsze elementy poszycia i okazało się, że muszę wykonać burty nad pokładem bo zakończone są ząbkami, pomiędzy które a odbojnicę, wejdzie krawędź tego poszycia.

Maja one wchodzić pod odbojnicę które wykonałem i zeszlifowałem z zamiarem pomalowania. Przy okazji osadziłem wnękę kluzy kotwicznej.
Jak widać wykonując burty nie uniknąłem pewnych problemów. Musiałem zlikwidować szparę na dziobie i na skutek docinania jej fragmentów od środka pękła mi burta na tym widocznym boku (na napisie Halny). Pasując to razem skleiłem ją praktycznie w jeden element i taki dopiero osadziłem na pokładzie.

Tak sklejony kadłub zabezpieczyłem i pomalowałem czarnym Humbrolem.

Bałem się tych burt i czułem że dadzą mi popalić. Poszycia średnio pasowały do kadłuba i do siebie wzajemnie.
No i dały mi ... popalić i efekt jest mocno ...dyskusyjny :-(
Pół bied jak ogląda się go tylko z boku ale od dziobu to jak by mu ktoś przywalił.

Obstawiam, że gdybym powiększył wnękę kluzy mogło by być lepiej, bo by się poddała i ułożyła z poszyciem.
Generalnie jest też chyba za wysoka.

CDN...

--

04-11-24 17:23  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Żółtodziób , tak też teraz tak o tym pomyślałem ale też przyszło mi do głowy, że gdybym zaczął od strony z kluzą to bym tę drugą dopasował by była zbliżona kształtem. Tak to się kończy jak się klei przed planowanym wyjściem z domu, ale już któryś wieczór z rzędu to odkładałem bawiąc się innymi elementami. Pokaże je w kolejnej odsłonie.

--

05-11-24 22:29  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Na Papremodelsach mi pocisnęli za ten dziób więc tak jakoś niecący go wczoraj popsułem i dziś naprawiłem.
Sam też na niego za bardzo nie mogłem patrzeć i komentarz był tylko iskrą odpalającą lont ;-)

Relacja
Dziób do ideału nadal nie należy ale wygląda jak dla mnie bardziej symetrycznie i przez to jestem wstanie go zaakceptować.
Przez moment obawiałem się, że te poprawki zakończą się totalną katastrofą, a tak to jest tylko ulepek ... hahaha

Dla odwrócenia uwagi szanownych widzów polecam zerknąć na efekty wyrównania koloru poszycia dennego kredkami akwarelowymi.

CDN...

--

Post zmieniony (05-11-24 22:30)

06-11-24 21:36  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Małymi krokami posuwam się do przodu.

CDN...

--

Post zmieniony (06-11-24 21:37)

07-11-24 12:57  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Tomasz75, a jak wygląda w nich porównanie szkieletu, siatek poszycia i burt w GPM via Mały Modelarz?
Czy mógłbyś wstawić jakieś zdjęcia arkuszy do porównania?

Z tym, który pociąć zależy na ile się czujesz na siłach, można zmierzyć się z starym MM, a w późniejszym czasie mając już go "w małym palcu" wykonać nowe opracowanie.

Poza retuszem jaki robię kredką akwarelową nie planuje go malować, do malowania inaczej bym się za niego zabrał a w szczególności za kadłub.
Próbowałem już budować model Błyskawicy z malowaniem, a co za tym idzie z coraz większym wchodzeniem w szczegóły i ich poprawianiem, dorabianiem. Z jakiegoś powodu to wiele lat temu zarzuciłem, już nie pamiętam dlaczego.

Bardzo mi się podobają czysto wykonane modele w standardzie i w tym kierunku planuje przyszłe budowy. Może coś malowanego z pod mojej ręki wyjdzie, a mam tu na myśli model samolotu PZL "Sum" ale to się jeszcze wyjaśni czy uda mi się przeszczepić do niego wnętrze z nowego wydania.

--

Post zmieniony (07-11-24 15:01)

08-11-24 12:10  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Chętnie zobaczę bo może bym się skusił i go kupił. Za szybko pewnie do tego tematu nie wrócę ale może w przyszłości.

--

11-11-24 22:14  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Jak widać karton zżółkł ale to było by do przeżycia, tylko zrobiło się to nierówno i brzydkie plamy.
I tak muszę zaczekać aż to porządnie poschnie by lekko pomuskać papierem ściernym, ale nie sądzę by się kolorystycznie wyrównał.

CDN...

--

13-11-24 08:54  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Dzięki RomanC, jak widzę zamiast podcinać poszycie burty to powinienem na rufie jednak podciąć poszycie denne, to jako wskazówka gdyby komuś przyszło do głowy kleić model z MM. Tylko po tym pokazie slajdów to bym się zastanowił czy nie lepiej kroić jednak nowe wydanie i to bym się bardzo mocno zastanowił ;-D .

--

13-11-24 21:59  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Tak sobie kombinuje czy nie zrobić pokładu ciemniejszego niż poszycie :-?

Relacja
Budowa postępuje powoli. Karton nie jest w tym wypadku moim sprzymierzeńcem i mimo godzin jakie spędziłem z tym elementem układu napędowego i formowaniem tych rurek to nie wyglądają tak jak by na to zasługiwały. Chociaż przy drugiej było prościej bo już wiedziałem kiedy czym formować, jakiego kleju użyć i w którym momencie.

Żeby zaś się nie zniechęcić i zbytnio nie gnać a czasu nie tracić to równolegle składam elementy układu cumowniczego.

CDN...

--

14-11-24 12:53  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Wsłuchuje się we wszystkie uwagi, refleksje i przemyślenia, którymi się ze mną dzielicie. I jestem za nie wdzięczny, nawet jak idę inną ścieżką.
Ja go skończę chociaż efekt nie jest taki jak mógłby być dlatego czasem sobie pomarudzę. Dla przyszłych narwańców którzy by chcieli sięgnąć po ten projekt, faktycznie lepszym pomysłem było by sklejenie go z wydruku lu nawet chyba lepiej z wydania GPM. Mam wrażenie, że było by to nawet łatwiejsze bo tam chyba jednak wszystko do siebie pasuje.
Nie przejmujcie się moim narzekaniem, dojadę do końca i wyciągam z szuflady inny zaczęty projekt małe kanonierki. Mam nadzieje, że tam efekt będzie znacznie lepszy.
Dziękuje za pozytywny odbiór i Wasze wpisy.

PS. Te rureczki to była ciężka robota ale jednak druga zrobiłem szybciej i łatwiej co mam nadzieje przyda mi się kiedyś w innych nowych projektach.

--

14-11-24 17:33  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Jhradca, dziękuje mam zapasowy egzemplarz ale jego użycie uważam już za ostateczność..
Tuco, nie rozwarstwiałem tych rurek bo musiałem w nich wyciąć na końcu podłużne otwory..
Śliniłem i kształtowałem na miękkiej podkładce za pomocą sztywnych prętów stalowych i palcami.
Później zaś na cienkiej podkładce gumowej walcowałem dłonią by się zwijała, na tym etapie odciąłem wstępnie nacięty pasek łączący, rurkę.
Zwilżyłem BCG i jak wniknął w karton to walcowałem aż się schodziła na szwie. Wtedy BCG go złapałem i ustabilizowałem wąskimi poprzecznymi paskami taśmy Tamya.
W kolejnym kroku od środka na łączeniu wkleiłem ukształtowany wąski pasek z papieru milimetrowego na bardzo rzadki wikol i jeszcze to poprawiałem na drucie.
Cały czas oklejona tymi pastami taśmy. Na koniec raz jeszcze nasączyłem rzadziutkim wikolem i modelowałem prętem na gumie.
Dopiero jak to wszystko wyszło to zdjąłem taśmy, poprawiłem nacięcia i dopiero wtedy była gotowa.

--

17-11-24 22:37  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Powoli do przodu, czyli powstało trochę detali, po dzisiejszym dniu jest tego troszkę więcej ale widać na tych zdjęciach jak wykonuje rurki które schną związane kawałkami taśmy i po jej zdjęciu.

CDN...

--

18-11-24 17:06  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Wczoraj chciałem wam tylko pokazać że jestem i się nie poddałem, nie zdecydowałem też co dalej z "białym" kolorem burt. Te nad pokładem nie były jeszcze lakierowane.

Relacja
Powstał już posklejany szkielet nadbudówki.
Jedna uwaga dotyczy pokładu "cz.78", jest odrobinę krótszy niż miejsce w szkielecie pomiędzy wręgami "cz.77a i 77b". Powstałą szczelinę wypełniłem, okaże się dopiero czy nie trzeba było raczej skrócić szkieletu.
Szkielet nadbudówki z świetlikami zawiera dwa błędy. Jeden to podłużnica "cz.132p**" powinna być na tekturce około 0,6mm nie na tekturze grubości 1mm, na tej zaś powinniśmy nakleić "cz.132a*" nie zaś jak sugeruje to oznaczenie "*" na cienkiej tekturce. Podłużnice 123 powinny mieć też podcięcie od strony wręgi "a" na pierścień "cz.131".

Teraz zaczyna to coraz bardziej przypominać statek.

PS.Uważny obserwator zauważy na nadbudówce element małej waloryzacji

CDN...

--

18-11-24 22:40  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Arek wypatrzył ten mały detal, brawo :-).
Takie coś, nie wiadomo co było narysowane obok okienek to postanowiłem coś z tym zrobić.
Wyglądało mi jak żaluzjowa kratka wentylacyjna. Skonfundowało mnie tylko to, że ich potem na zdjęcia tej ścianki w kabinie nie zauważyłem.
No ale zawsze to taka mała plastyka. Wszystko zabezpieczone taśmą Tamiya by nie palcować szybek w oknach.

Relacja

W nagrodę, pokażę mój "profesjonalny" ha ha ha... przyrząd do pozycjonowania łopat śrub napędowych :-D

Po przyklejeniu pierwszej zorientowałem się, że nie jest zaznaczone ich rozmieszczenie, na szczęście mata ma kątomierz, a kawałek kartonu się znalazł.

Oczywiście to i tak jest robota na oko ale skoro kleiłem je SG to chciałem sobie jakoś pomóc.

CDN...

--

19-11-24 21:35  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Dziś doszły wytopy z mosiądzu więc uruchomiłem metaloplastykę. To będą wywietrzniki na nich maja się znaleźć wałeczki zwinięte z papieru.

Nie wiem czy jest możliwe uzyskanie z jednej strony pełnego przetopu cyny, próbuje to uzyskać ale na razie kiepsko idzie, może powinienem uruchomić inną lutownicę i dać bardzo wąski grot.

"Kołpaczki" śrub napędowych męczyłem jak się tylko dało i efekt nie bardzo mi odpowiadał więc trochę je poprawiam. Mógłbym je całe zalać SG i wypolerować ale nie w tym modelu, tu zostanie trochę tak jak na lata 80.

Relacja
Śruby napędowe w trakcie obróbki, jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa w tej materii, ale mają być takie nie współczesne.
Ta różnica kolorów to nie gra światła tylko dwa różne odcienie kredki akwarelowej.

Próbuje lutować druty mosiężne średnicy 1mm. To są elementy wywietrzników cz.180.

Ten jeden w szablonie jest tak poglądowo, bo drut już został przycięty.

CDN...

--

20-11-24 17:44  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Tomaszu byłem cieka jak został zaprojektowany ale dzięki już dostałem link i widziałem fotogalerię z budowy.
Można zrobić ksero i malować lub wykonać ten z GPM, przynajmniej ma wnętrze sterówki.

--

20-11-24 22:27  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Tak trochę wyprzedając fakty chciałem zasięgnąć Waszej opinii w sprawie malowania szybek w sterówce.

Otóż w tym modelu nie ma jej wnętrza z wyposażeniem i początkowo myślałem czy nie pomalować całego wnętrza jakimś ciemnym kolorem.
Jednak kusi mnie inna opcja.
Tamiya ma dwie farby transparentne X-23 błękitna, lub taka przydymiona X-19.
Może spróbować nanieść je pędzelkiem od środka na szybki co nada im pewien odcień i nie będzie rzucać się w oczy, że tam jest pusto.
Kusi mnie ten błękit, bo to jak by zostawić tak jak jest w modelu teraz ale jednak to będzie szybka nie zamalowany karton.

--

24-11-24 21:34  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Śruby wyglądają "stylowo" jeszcze nie lakierowane tylko akrylowe kredki Koh-Noor.

Pozostałe elementy już się suszą bo druty trzeba było pomalować farbą olejną.

Wsporniki jakie zaproponował autor zastąpiłem dłuższymi i zrobiłem otwory w kartonowych elementach które mają się na ich wspierać.

Na dziobie dumnie umieściłem Krzyż Maltański, ale niestety nie zauważyłem że nakleiłem go delikatnie nie w pionie, miałem te szpeje od napędu i bałem się ich nie zawadzić :s

Do wykańczania nadburci wszystko zostało zdjęte i dzięki temu łatwiej jest kleić te wszystkie słupki wsporcze burt.

CDN...

--

27-11-24 20:57  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Można powiedzieć, że ukończyłem budowę kadłuba. Wkleiłem słupki wspierające nadburcie co pozwoliło mi poprawić jej kształt. Teraz zbudował bym trochę inaczej, ale tak to chyba często bywa że po fakcie zrobiło by się coś w iny sposób być może lepszy.

Następnie zaś pokład przetarłem rozwodnioną kredką akwarelową i wykończyłem nadburcia "parapecikami".
Na tym etapie muszę to wraz z nadburciami polakierować, ale to najszybciej w sobotę bo lakier mam Model Mastera i śmierdzi.

CDN...

--

28-11-24 08:11  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Też poległem na próbach wyrównania tego białego koloru kredkami akwarelowymi, próbowałem z farbą ale koledzy mi dali po łabkach bym to zostawił jak jest.
Co do nadburcia to skleiłem je od razu w całość bo chciałem by mi skrzydełka w nich dały oparcie dla burt pod odbojnicą. Teraz zrobiłbym coś na kształt drugiej odbojnicy w linii tych wycięć by utworzyć szczelinę na burtę. Potem zaś po skończeniu kadłuba, kawałkami mocował nadburcie najpierw to od strony wewnętrznej i wspierał je na słupkach, Ten dziobowy element warto, mocować już z tą białą półką nadającą mu kształt. Możliwe, że trzeba będzie podcinać skrzydełka z ich szerokości. Ja musiałem je z jednej strony wysunąć i podciąć przy montażu słupków bo za bardzo ciągnęło mi burtę i gięła się do środka. Z tym że ja już ją miałem sklejana dwuwarstwowo w jednym kawałku jak nadburcie mocowałem. Zapewne miało to swój wpływ na możliwości jej ukształtowania. Sklejona była niejako w powietrzu i tylko sprawdziłem czy daje się osadzić w wycięciach pokładu.
Generalnie teraz ją moczyłem wodą za pomocą pędzla na interesującym mnie odcinku i długo poprawiałem naciągałem i kształtowałem. Dopiero po tym przyszedł czas na stopniowy montaż słupków, od dziobu ku rufie. Słupki są sztywne więc tam gdzie musiałem trochę naciągać nadburcie to kleiłem je i następnie łapałem punktowo po krawędzi burty i pokładu za pomocą SG tak by nie "popłynęły" na kleju zanim zdąży mocno związać. Nawet to się w miarę udało i parapeciki tylko delikatnie "prostowałem" w okolicy dziobu, bo je kleiłem od strony rufy. Wyszły mi po jakiś 1mm za krótkie z każdej strony, ale tam w punkcie łączenia idą elementy do kotwiczenia i zasłonią to miejsce.

--

Post zmieniony (28-11-24 10:19)

28-11-24 12:59  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Żółtodziób, czekam z ciekawością na twoją relacje, a co do tego modelu to najlepiej uczyć się na cudzych błędach :-) wiec bardzo dobrze, że bierzesz się za GPM. Tak na poważnie to stopień trudności zapewne będzie podobny, a jakość papieru, jakość z nim pracy i wygląd modelu to będzie inny level.

--

28-11-24 17:44  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Z ciekawości zapytam, dlaczego kupka nazywa się "wstydu"?

--

29-11-24 09:22  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Cześć Krakusie, z wiekiem jest coraz trudniej ale naprawdę warto i żałuje, że wróciłem tak późno.

Oczy nie te, ręce nie te i sklejanie idzie powoli, a to coś strzyka, a to w krzyżu boli.
Chyba tylko cierpliwości mam więcej bo wczoraj byłem w sytuacji "o co kurna autorowi chodziło? " i dziurawiłem tak "wypieszczone" poszycie by za chwile nerwowo coś przycinać, prostować i zalewać dziury SG i nawet przy tym nie kląłem choć ciśnienie zaczęło mi wzrastać.

PS. Przepraszam z pośpiechu i roztargnienia pokręciłem Twój nik.

--

Post zmieniony (29-11-24 15:48)

30-11-24 13:41  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

To u mnie taką kupką wstydu są te rozgrzebane i nie skończone modele.
Kilka jest i będę sukcesywnie je kończył pomiędzy kolejnymi nowymi projektami. Na razie wpadłem w szał zakupów :-D, ale to i tak tańsze hobby niż audiofilskie bezpieczniki po 21 tysięcy złoty, taki trochę przejaskrawiony przykład. Swoją drogą ceny w tym sektorze oderwały się już od zdroworozsądkowych realiów. To tak na marginesie drogiego hobby.

--

30-11-24 18:57  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

To jeszcze nie takie drogie :-))
Hi- End zawsze był drogi ale po tej pandemii to się zaczął odjazd, podobnież właśnie był to złoty czas dla sprzedawców tego rodzaju urządzeń.
Wiadomo bogaci zawsze maja kasę nawet na zbytki, a może w takim okresie tym bardziej sobie dogadzają.

Nasze modele z dodatkami tez do tanich nie należą ale to nadal hobby przystępne i dla każdego a najważniejsze coś tworzymy nie tylko konsumujemy. Efekt zaś zależy od talentu i włożonej pracy nie od grubości portfela.

--

05-12-24 22:10  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Chciałem tylko dać znak życia i zdementować plotki jakoby budowa stanęła w miejscu.
Posuwa się małymi krokami do przodu (lakierowanie) i w międzyczasie dorabiam wyposażenie pokładowe.
Ćwiczę się przed poważniejszymi wyzwaniami w nowym modelu.

Na razie brak retuszu bo mam kłopot z uzyskaniem jakiegoś choć trochę zbliżonego koloru.

CDN...

--

09-12-24 22:17  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Pozdrawiam serdecznie kolegów z którymi miałem okazja po latach znowu się spotkać w Gołębiu.
Zwinąłem się trochę wcześniej ale jakaś franca mnie zaczęła brać i teraz próbuje mnie położyć.
Bardzo miło było mi się z Wami spotkać i żałuje, że kilku osób już nie zobaczę po tej stronie kurtyny.

Relacja
Po powrocie złożyłem tę oto windę kotwiczną, do której zaadoptuje łańcuszek żywiczny, stosowny rozmiar miałem okazje obejrzeć na wystawie.
Nie kupiłem bo nie byłem pewien rozmiaru.

Dziś to poukładałem na pokładzie by zrozumieć lepiej jak ma być wykonana ostatnia część tego zespołu.
Na pokład i cały kadłub muszę jeszcze nanieść lakier przynajmniej półmat i przystąpię do montażu.

CDN...

--

15-12-24 20:42  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Cześć Pawle, skończony będzie na pewno, i już trwają rozważania na temat co następne trafi pod skalpel. Planuje niszczyciel ale jeszcze nie do końca jestem pewien który to będzie.
Kilka dni byłem wyłączony z użytku modelarskiego. Wirus powodował niekontrolowane trąby powietrzne na biurku, a i przeciekałam jak stary durszlak.
Najgorsze chyba mam za sobą i od kilku dni coś się znowu dzieje.
Kadłub jest już z kompletnym układem sterowym i napędowym. Cały już docelowo polakierowany matowym Humbrolem i powiem Wam, że zaczyna mi to w końcu cieszyć oczy. Generalnie pracy sporo, mimo że mało efektownej, bo retusz, lakierowanie czas zajmują, a efektów spektakularnych nie ma.
Co do mojej decyzji, o użyciu w taki nie inny sposób, kredek akwarelowych to w tym przypadku uważam, że to był bardzo dobry ruch. Mimo że często było to na zasadzie ... zobaczymy co z tego wyjdzie.
Po projekcie trochę skaczę bo trafia się czasem element którego jeszcze nie potrafię sobie w całości wyobrazić.
Nie mam np pojęcia jak to ma być sklejone. Rysunku poglądowego dla tej strony burty brakuje. Plany Modelarskie mi tego do końca nie wyjaśniają. Pewnie skończy się na rozpoznaniu bojem.
To jest chyba stojak na węże przeciwpożarowe.

Relacja
Jak wspomniałem udało mi się z powodzeniem zakończyć lakierowanie całego kadłuba, trochę miałem przy tym niespodzianek ale 10 letni Humbrol nakładany pędzlem dał przyzwoity efekt.
Z nowości, to w ramach montażu wyposażenia pokładowego zainstalowałem koło ratunkowe. Stojak formowany za pomocą BCG

CDN...

--

15-12-24 21:59  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

To jest cały ten model, zgaduj zgadula.

Dzięki chłopaki teraz już wszystko rozumiem i muszę poszukać części pólek na węże przeciwpożarowe.
Wyposażam pokład i muszę to robić sukcesywnie bo potem się tam nie zmieszczę.

--

16-12-24 10:12  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Zgaduj zgadula bo instrukcja jest uboga ale fakt zasugerowałem się numeracją. Znalazłem już te paseczki część 238, ale najpierw zrobię węże.
Jeśli dysponujecie jakimś przykładowym ich zdjęciem to może trochę je poprawię.

Raz jeszcze dziękuje, już po słowie tramp układanka wskoczyła na swoje miejsce i nawet go znalazłem na rysunku złożeniowym.
Jakoś tak od samego początku ubzdurałem sobie że to zupełnie inny element.

--

16-12-24 23:46  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Co by posuwać prace do przodu wziąłem się za rzeczony trap.
Ponacinałem wzdłużne paski między deskami nie usuwając skajów i nakleiłem pierwszą poprzeczkę.
Dopiero wtedy złapałem o segment dalej taśmą i wyciąłem odcinek szczelin między deskowaniem. Łatwiej zachować układ deseczek i tak krok za krokiem jestem już przy profilach.

CDN

--

Post zmieniony (16-12-24 23:47)

18-12-24 09:18  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Mojej pracy to do perfekcji to bardzo dużo brakuje, raczej jest wymęczona w pocie czoła mimo, że się staram.
Generalnie bryła Halnego jest fajna, a sam model mi się podoba. Pokażę jak się prezentuje w ogóle ale chciałbym dokończyć pewien etap by to lepiej wyglądało.

--

18-12-24 20:22  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Trap sklejony, można już wejść na pokład.

CDN...

--

Post zmieniony (18-12-24 20:24)

19-12-24 19:57  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Nie wytrzymałem i trochę oczyściłem z tych klejowych glutów te boczki trapu. Aparat to bezlitosny sędzia.
Przy okazji chciałem pokazać, że układ napędowy jest cały skończony już po lakierowaniu. Moim zdaniem wyszło przyzwoicie.

Przy okazji nie wiem czy o tym wspomniałem ale końcówki szablonów z drutu jednak musiałem przycinać, jak są za długie to ciężko jest założyć ster i znaleźć miejsce na wykonanie otworu w poszyciu.

CDN...

--

Post zmieniony (19-12-24 19:57)

27-12-24 19:21  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Kończę budowę wyposażenia zamocowanego na pokładzie i inną drobnicę i zbliża się czas na nadbudówkę.
Muszę kupić trochę modelarskich szpejów i biorę się za robotę.

By nie tracić cennego czasu pomiędzy jednymi jednymi drobiazgami a drugimi skończyłem pozostałe koła ratunkowe.

No i ostatnie elementy mocowane na pokładzie czyli kołowroty.

CDN...

--

28-12-24 12:28  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Kolega Akra, wspomniał o surówce Halnego, że wyglądała perfekcyjnie. Jednak zalecał bym pewną ostrożność w klejeniu samego modelu z MM.
Sądziłem, że w "ciemno" zamocuje całe wyposażenie pokładu i tylko wstawię nadbudówki ale jak widać może to być nie możliwe i prawdopodobnie konieczne będą drobne korekty.

CDN...

--

28-12-24 19:07  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaducy
No proszę masz Arek racje, drobna różnica i załatwiła też problem z tyłu. Mea Culpa, przyznaje się do zbyt pochopnej oceny projektu.

Relacja
Zabrałem się za mniejszą nadbudówkę świetlika
Pokażę kilka ujęć z tylnej nadbudówki co tłumaczy jej asymetryczny szkielet ale też pokazuje jak przebiega linia gięcia.
Odradzam kształtowanie na miękkim podłożu. Ja nauczony poniższym doświadczeniem docelowo użyłem dłutek kulkowych na macie do cięcia ale trzeba użyć do zwilżenia sporej ilości BCG i mam na myśli ten dawny nie Liquid Glue od Astra. One mają już w dotyku inne właściwości. Astra jest bardziej lepka i chłodzi palce. Nie twierdze, że to zły klej, kupiłem nawet mała tubkę na próbę ale używam jeszcze starego Brand Clear Glue. 
To tylko taka luźna uwaga bo używamy nazwy BCG, a używamy rożnych jego odmian.

Wracając do świetlika to tradycyjne kształtowanie po zwilżeniu kartonu wodą na miękkiej podkładce poskutkowało popękaniem kartonu i rozwarstwieniem.
Wyglądało to fatalnie ale użyłem od środka BCG i kul na twardej podkładce i następnie jeszcze BCG na zewnątrz i trochę cierpliwości wygładzania delikatnego formowania i jest ok.

Z drugiej strony już zwilżałem klejem i od razu formowałem kulami i wyszło to znacznie lepiej.
Pierwsze gięcie wstępnie wykonałem długim sztywnym prętem by utrzymać linie i kulami stopniowo wyobliłem zagięcie tak bym mógł zamknąć dolną cześć ścianek.
Potem dopracowałem (podszlifowałem) i skleiłem ten łukowaty fragment krawędzi. Do szlifowania użyłem pilniczków diamentowych.
Trzeba formować stopniowo wszystkie trzy ścianki i powoli ze sobą je spasować tak by uzyskać zamierzony kształt i wtedy stopniowo skleić.
Jak widać papier już nie popękał.

Na koniec wkleiłem wnękę, docelowo pozbyłem się pasków jakie były tam przewidziane.
Widać ślady lekkiego przecierania papierem ściernym bo wzmacniałem krawędzie i połączenia za pomocą SG.

Od środka zaznaczyłem sobie ołówkiem krawędź, od której przebiegało zaginanie powierzchni.
Teraz zostało tylko dopasować szkielet do skorupki.

CDN...

--

Post zmieniony (28-12-24 19:09)

31-12-24 14:11  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Mamy ostatni dzień starego roku więc chciałbym Wam wszystkim złożyć Noworoczne Życzenia, przede wszystkim zdrowia i wielu udanych i sklejonych modeli w przyszłym roku.
Chciałem też podziękować za udział w mojej relacji, wszystkie uwagi, wytknięte błędy i słowa pochwały i wsparcia.
Niech to hobby Was pozytywnie napędza i daje dużo radości i satysfakcji z uzyskanych efektów.

Relacja
Bez zbędnego komentarza na tym etapie jestem z Halnym.

CDN...

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024