Wakamij
Na Forum: Relacje w toku - 3 Galerie - 4
|
Od prawie trzech miesięcy walczę z Ol49 z Modelika. Przystępując do pracy zakładałem, że jest to wspaniały model pięknego parowozu. Od razy też postanowiłem wykonać model z ruchomymi kołami mogący również skręcać na łukach. Efektem tego założenia jest niestety konieczność dokonania licznych przeróbek.
Spodziewając się doskonałego efektu ochoczo przystąpiłem do lepienia, i już niestety na samym początku natknąłem się na liczne problemy. Podstawowa wada modelu, to bardzo liczne, co prawda drobne, ale niezwykle denerwujące błędy. Co gorsza, w miarę montowania ruchomych kół okazywało się, że wady te są daleko większe, niż na początki mi się wydawało. Źle dobrane grubości elementów, nieprawidłowo pokazane miejsca naklejania części, błędnie zaznaczone środki kół, poważne błędy przy wózkach jezdnych, brak niektórych części pokazanych w instrukcji (!), błędy w samej instrukcji, której przestrzeganie może zakończyć się tym, że model wyląduje w koszu na śmiecie itd. Wszystko to powoduje, że Ol49 jest przeznaczony raczej tylko dla modelarzy zaawansowanych, niezwykle wytrwałych i uzbrojonych w mocne nerwy...
Dla wszystkich zainteresowanych, polecam ten link http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=147&start=0 Na stronie drugiej tego wątku znajdziemy wykaz błędów, na jakie natkniemy się przy budowie modelu autorstwa Kierownika, którego korzystając z okazji serdecznie pozdrawiam - to tylko dzięki Jego dopingowi buduję jeszcze ten model.
A teraz już czas zacząć relację.
|