Brodaty Geodeta
Na Forum: Relacje w toku - 1
|
Przez 5 lat na geodezji uczyli mnie, że generalizowanie, to tylko uproszczenie wyglądu, a nie jego zmiana. Czy to skala 1:50 000 czy 1:500 000 to Bałtyk ma wyglądać jak Bałtyk, a nie jak Morze Czerwone.
Dlatego pomimo wcześniejszych założeń, wyrzutnia poszła do zrobienia od nowa. Wzorowałem się jak ten element wyglądał na innych jednostkach, a także jakieś zdjęcie z Orkana udało się znaleźć. Dalej to nie jest w 100% zgodne z oryginałem, ale uważam że jest zdecydowanie lepiej.

od lewej: wg wycinanki, moja wariacja, moja wariacja podparta zdjęciami
[cześć techniczna]
Ponieważ lepiej niż zakładać dziesiątki tematów, będzie mi pisać w tym wątku, od czasu do czasu będę miał pytania o technikę.
1) Na klocku owiniętym paskami widać chropowatości. Sam klocek to kilka warstw tektury sklejonej i szlifowanej. Czy nasączenie klocka cyjanoakrylem wyeliminowałoby taki efekt? Po samym szlifowaniu klocek nie był chropowaty, dopiero po malowaniu to wyszło.
2) Ramka wyrzutni to klejone druty miedziane. Kleiłem klejem uniwersalnym. W miejscach łączenia powstały mniejsze lub większe gluty. Jakie są wasze doświadczenia? Ćwiczyć z klejem (może zmienić sam klej), czy lepiej lutować.
|