Seahorse
Na Forum: Relacje w toku - 3 Relacje z galerią - 17 Galerie - 2
|
Witam Wszystkich
ostatnio popełniłem model jak w tytule, ale że nie prowadziłem pełnej dokumentacji fotograficznej z postępów prac, więc trochę "dziur" w tej relacji będzie. Mimo to mam nadzieję, że się spodoba. Napisałem "scratch" bo opierałem się tylko na zdjęciach, szkicach, rysunkach i opisach głównie na włoskich forach. Dlatego wszelkie uwagi znawców tego typu jednostek bardzo mile widziane. Ale do rzeczy.
Tak to wyszło:

Ponieważ jednostka ta miała mocno "zadarty" pokład, nijak nie mogłem spasować pokładu z jednego kawałka. Zrobiłem więc podłużną konstrukcję, "fałszywy pokład" i na to dopiero przykleiłem deski właściwe. Tu niestety brak zdjęć z gotowym pokładem:

Pewnie w części rufowej nie trzeba było robić takiej konstrukcji (jest krótsza, ma niewielki łuk, podzielona na trzy pasy) Ale co tam! Mam dużo kartonu 0,5 mm więc "poszedłem na całość"
Poszycie poprzeczne udało się zaprojektować bez ani jednej poprawki, czym byłem mile zaskoczony i trochę dumny:

Również z lutrem rufy nie było problemów z wyjątkiem dwóch: 1- część elementów była wydrukowana "laserem" i toner kruszył się przy byle dotknięciu; 2- zmieniła mi się koncepcja ozdób, więc finalnie część rufy została pociągnięta farbkami. Te nie udane elementy na później, teraz rufa na etapie początkowym:

Zaprojektowałem podłużne pasy poszycia o szerokości pojedynczych desek, w związku z tym w obawie o "krowie żebra" wkalkulowałem "fałszywe poszycie podłużne", by złagodzić wręgi i przy okazji wzmocnić burty:

Niestety nie fotografowałem żmudnego oklejania burt to i nie ma czego pokazać.
Później już tylko detale pokładu, maszty, żagle, sznurki i gotowe.

Pozdrawiam
--
Post zmieniony (21-08-15 21:29)
|