Piotreq
Na Forum: Relacje z galerią - 3 Galerie - 5
W Rupieciarni: Do poprawienia - 1
|
Czołem!
W końcu zdecydowałem się na założenie konta również tutaj. Wielu z Was mnie zna, toteż chyba za bardzo przedstawiać się nie muszę. :-)
W moim pierwszym poście na Tym zacnym forum chciałbym rozpocząć relację z budowy modelu wielce zasłużonej maszyny, jaką bez wątpienia jest PZL 23 Karaś.
Karaś od dawna chodził mi po głowie, a ujrzany w Inowrocławiu model Jańcia sprawił, że jeszcze bardziej miałem ochotę na sklejenie tej "rybki".
Wzorem Jańcia będę chciał maksymalnie uplastycznić wnętrze maszyny, toteż zaczynam prace wyposażony w 2 wycinanki.

W budowie wspierać się będę dostępnymi materiałami w postaci archiwalnych zdjęć, książeczki z serii Wielki Leksykon Uzbrojenia oraz komputerowych grafik, które dawno temu znalazłem w necie (niestety, już ich chyba nie ma w sieci...)

Na razie staram się w miarę zachowywać kolejność numeracji, aczkolwiek bez przesady. Na pierwszy ogień poszła wiec cześć numer 2. Do części z pierwszej wycinanki dokleiłem wycięte i naklejone na brystol elementy szkieletu, które w oryginalnej wycinance są tylko narysowane. Tak to wygląda na zdjęciach (oczywiście skleję te rozchylone elementy ze sobą):

Od razu pojawiła się pierwsza nieścisłość. Według instrukcji wszystkie części poprzedzone wielką literą należy nakleić na tekturę. Wówczas jednak wręga C1, którą należy złożyć z 2 identycznych, miałaby 2,5 mm grubości, gdy tymczasem miejsce na jej wklejenie na burtach jest zdecydowanie cieńsze. Tu przydają się 2 wycinanki. Na tekturę 0,5 mm nakleiłem zatem tylko jedną z nich a drugą bez podklejania tekturą dokleiłem z tyłu. Teraz grubość jest taka, jak należy.

To brązowe obramowanie było chyba ze skóry, toteż coś wymyślę, żeby to odpowiednio wyglądało.
Mam jeszcze wyciętą wręgę A2 - była mi potrzebna, żeby wyczuć kształt całej części 2.

jak skończę wszystko przy cześci numer 2, podobnie uplastycznić zamierzam część numer 1. Tu czeka mnie naprawdę dużo roboty:

Relacja nie będzie ekspresowa, ale Karaś ma w tej chwili absolutny priorytet.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, podpowiedzi oraz materiały, zwłaszcza dotyczące wyglądu i kolorystyki elementów kokpitu.
Pozdrawiam.
Post zmieniony (22-04-16 13:12)
|