killy9999
Na Forum: Relacje z galerią - 14 Galerie - 1
- 9
|
Trwają intensywne prace nad kadłubem:
Kilka przednich segmentów ma źle zaznaczoną oś symetrii:
Nie licząc tego drobnego potknięcia wszystko jest zaprojektowane w sposób dokładny i bardzo przemyślany. Dobrym przykładem są plamy kamuflażu - żadna nie znajduje się na krawędzi segmentu, co umożliwia retuszowanie całej krawędzi przy użyciu tylko jednego koloru. Jedyny haczyk przy klejeniu jest taki, że lasery są zdecydowanie za małe:

Na szczęście robię podposzycie, które wysuwam z segmentu żeby było jednocześnie paskiem łączącym, dzięki czemu lasery pasują idealnie. Skleiłem już większość kadłuba:
Namęczyłem się strasznie przy dwóch pierwszych segmentach. Robiłem je z półtorej godziny, ale na szczęście wyszły dobrze i nie widać z zewnątrz, że były tak wymęczone. Ciekawe tylko że jak się spojrzy od środka to jest prześwit:
Bałem się też, że skopię środkowy segment, bo po pierwsze jest bardzo długi, a po drugie ze względu na przekrój (wklęsłe boki). Na szczęście dzięki podposzyciu udało się go dobrze uformować:
Niestety sklejanie ze sobą segmentów z wklęsłymi bokami wyszło przeciętnie:
Na zdjęciach to wygląda jak jakieś gigantyczne szczeliny, w rzeczywistości mają ułamek mm i da się je zamaskować wikolem. Niestety nie umiałem tego lepiej skleić. Najgorsze jest to, że w dolnej części wokół wręg są wybrzuszenia. Dokładnie ten sam problem miałem przy klejeniu garba w Thunderbolcie. Najgorsze jest to, że próbowałem sklejać te segmenty różnymi sposobami i za każdym razem coś wyszło nie tak :-/ Zaczynam się bać, że nie nauczę się robić tego dobrze.
W końcu udało mi się dostać BCG - wypróbuję przy klejeniu detali. Poza tym w ramach dalszych eksperymentów polakierowałem arkusz z częściami kiosku przy użyciu lakieru w sprayu na bazie żywic syntetycznych.
--
Ukończone: Bristol Beaufighter TF Mk.X, Hawker Tempest Mk. V, CR.714 C1 Cyclone, F4F Wildcat, Hawker Hurricane Mk I, DH-82A Tiger Moth, Curtiss Tomahawk Mk. IIB, P-38H Lightning, P-47 D-11 Thunderbolt, A-10 Thunderbolt II, Su-47 Berkut, PW-5 Smyk, Bachem Ba 349 Natter, M5A1 Stuart VI, U-boot Seehund
|