killy9999
Na Forum: Relacje z galerią - 14 Galerie - 1
- 9
|
Zdjęcia z relacji
Galeria końcowa
============================================
Po ostatnim modelu powiedziałem sobie, że robię sobie przerwę do końca roku. Chyba się nie udało... Po dwóch dniach przeglądania wycinanek z półki wybór padł na P-47 Thunderbolt. Pomyślałem, że skoro ostatnio skończyłem Thunderbolta II to dobrze będzie mieć do kompletu starszego brata :-)
Opracowanie chyba jest znane. W sieci można znaleźć kilka galerii i relacji, chociaż na Konradusie akurat jest tylko jedna niedokończona relacja. Autorem opracowania jest Łukasz Fuczek. Jeśli wierzyć komentarzom w sieci to spasowanie jest bezproblemowe, co póki co się potwierdza. Ponoć jest jakiś łatwy do naprawienia babol przy klapach podwozia. Niestety, opis budowy to totalna fuszerka. O ile jeszcze przeżyję opis słowny sprowadzający się do stwierdzeń, że wszystko robimy w oparciu o rysunki montażowe, o tyle ubogość i niekompletność wspomnianych rysunków zasługuje na krytykę. Na szczęście numeracja części w przybliżeniu odpowiada kolejności klejenia i póki co nie miałem problemów z wydedukowaniem co i jak. Wycinanka zaimpregnowana caponem.
Na zdjęciu powyżej widać jeden z moich modelarskich zwyczajów: na każdym modelu wpisuję na jednej z wewnętrznych części datę rozpoczęcia budowy. Ktoś jeszcze tak robi? :-)
Przymierzam się też wstępnie do silnika. Cieszyłem się na myśl o szczegółowej makiecie silnika, ale jak przyszło co do czego, to przyznam, że trochę zwątpiłem. Ponad 200 części. Pocieszam się, że jak skopię to po sklejeniu osłony silnika i tak mało będzie widać. Wycinanie idzie mi póki co dobrze. Boję się natomiast trochę o klejenie tej drobnicy.
--
Post zmieniony (10-02-19 16:18)
|