FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
07-03-14 16:18  [R/G] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Pod koniec stycznia zacząłem budowę kolejnego modelu. Jest to Focke-Wulf FW-190 D-9 z Kartonowego Arsenału. Jest to wersja rozwojowa Focke-Wulf-a 190 z rzędowym silnikiem Junkersa. Zastąpienie silnika gwiazdowego rzędowym spowodowało znaczne wydłużenie kadłuba. Dzięki tym modyfikacjom wersja D-9 ma długi i smukły kadłub. Nic dziwnego, że zyskała przydomek "długonosej Dory" (niem. Langnasen Dora). Bardzo mi się podobają te samoloty. Kilka lat temu skleiłem FW-190A8/R8 i najwyższy już czas, żeby do kolekcji dołączyła Dora. Sturmbock kleił się bardzo dobrze, więc mam nadzieję, że i w tym przypadku będzie to czysta przyjemność (jak do tej pory tak właśnie jest).
Muszę jeszcze dodać, że model jest kapitalnie opracowany pod względem graficznym. Moim zdaniem, jeden z najlepszych jakie w życiu widziałem. Kolory są żywe i nasycone, do tego świetnie naniesione linie podziału blach, nity, zabrudzenia, otarcia...No i ten genialny kamufaż.

Tyle tytułem wstępu. Zgodnie z instrukcją zacząłem od kabiny. Szkielet jak zwykle w KA bardzo rozbudowany, ponadto, do czasu wklejenia skrzydeł o sztywność konstrukcji będzie dbał kształtownik wklejony od spodu. Trochę tam nabrudziłem dobierając kolory do retuszu, ale to i tak wszystko zniknie pod poszyciem.

Wnętrze bez fajerwerków, sklejone w standardzie, bo i tak będzie zamknięta - nie chcę zaburzyć pięknej sylwetki poprzez odsunięcie do tyłu osłony. Mapa włożona do mapnika też jest w standardzie - pierwszy raz się spotkałem z tym, żeby elementem wyposażenia kabiny była mapa :-) Tablica przyrządów wyszła tak sobie.

Prawie gotową kabinkę okleiłem burtami, a następnie uzupełniłem jeszcze o kilka drobiazgów. Nadszedł krytyczny moment, którego zawsze obawiam się przy modelach od A. Halińskiego - oklejenie poszyciem kabiny. Jak zwykle przymierzałem chyba ze sto razy zanim zdecydowałem się to skleić, ale ostatecznie poszło jak po maśle.

Przygotowałem sobie jeszcze kolejny element poszycia przedniej części kadłuba, ale jeszcze go nie wkleiłem. Poza tym mam sklejony także szkielet tylnej części kadłuba oraz szkielet skrzydeł. Więcej do pokazania na dzisiaj nie mam, ciąg dalszy wkrótce. Czeka mnie sporo gimnastyki z osłoną kadłubowych karabinów maszynowych :-)

--

Post zmieniony (08-01-15 13:14)

07-03-14 16:25  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
Ados777 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

Będę się przyglądał,twoje relacje to czysta przyjemność patrzenia,ja za swój pierwszy model od hala na warsztat chcę wziąć ostatnio wydaną Fokę.

--

Post zmieniony (07-03-14 16:29)

07-03-14 18:58  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Dziękuję, miło mi.

Jeżeli chodzi o pierwszy model od Halińskiego to poleciłbym raczej któregoś z Bf-109, np. F-4 Trop. Focke Wulf jest trudniejszy i bardziej skomplikowany.

--
Pozdrawiam, Stachu

Samoloty z kartonu - mój blog modelarski

Samoloty z kartonu - Facebook

Caponowanie to jest dodawanie elementu baśniowego do modelarstwa.

07-03-14 20:10  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
zbin 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

Fajnie że zabrałeś się za klejenie tego modelu, ja mam to za sobą i powiem tak - opracowanie świetne. Ja ten model sklejałem jakiś czas temu i doświadczenia miałem mało po powrocie do modelarstwa, z tego co wiem to właśnie słabo mi wyszło wyprofilowanie poszycia nad karabinami maszynowymi, strasznie się męczyłem. Teraz zrobił bym to lepiej :-). Relacja jest gdzieś na pampersach :-)).
Powodzenie życzę i z boczku zerkał będę.

07-03-14 22:22  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
radzias   

Tak, tak, dawaj Fokę na Brętowo. A silnik już zacząłeś?

07-03-14 22:39  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
zbin 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

radzias ty lepiej te okręty lep, w tym modelu silnika nie zobaczysz ;-))

Post zmieniony (07-03-14 22:39)

07-03-14 22:54  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
bradley81 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Galerie - 2

Witam
stachooo - temat ciekawy , no i długonosa DORCIA , też niczego sobie będzie zwłaszcza , że to TY wykonujesz .
Pozdrawiam

07-03-14 23:05  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
radzias   

W tym modelu faktycznie z silnikiem kiepsko będzie, a rypło mi się Bf 109 T1 na którego z pod stachooo ręki czekam, a on wie dlaczego :-)

08-03-14 00:19  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Ty i tak wiesz, że ja też podglądam :)

--
Pozdrawiam,
Hastur

"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."

Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga

Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama

08-03-14 08:01  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Radzias - jeszcze kilka Małych Modelarzy pokroję zanim skończę tę 109 :-)

ZbiG - z przyjemnością zaprezentuję Ci Dorę na żywo, przy herbacie oczywiście!

Zbin - ta osłona km-ów to wyzwanie, mam nadzieję, że jakoś to wyklepię.

--
Pozdrawiam, Stachu

13-03-14 17:21  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Po oklejeniu kabiny poszyciem zabrałem się za przednią część kadłuba. Największym wyzwaniem w na tym etapie budowy było właściwe uformowanie osłony karabinów maszynowych. Łatwo nie było, ale z efektu jestem zadowolony.

Osłona km-ów składa się z czterech pasków poszycia. Wyciąłem, oszlifowałem, pomalowałem krawędzie i uzbroiłem je w paski łączące. Ponadto przygotowałem do wklejenia jeszcze jeden pasek poszycia wraz z wręgą.

Po pierwszej przymiarce okazało się, że część oznaczona na zdjęciu (osłona tablicy przyrządów?) jest za mocno wysunięta do przodu, mój błąd. Przez to poszycie osłony km-ów nie chciało początkowo pasować. Po wykonaniu drobnej korekty wszystko grało. Na zdjęciu już po poprawce.

Paski poszycia osłony km-ów skleiłem w jedną, odpowiednio uformowaną skorupkę. Tak to wyglądało:

W czasie, kiedy skorupka schła, skleiłem lufy karabinów maszynowych MG-131 i wkleiłem je w szkielet. pomalowałem także na czarno czoło wręgi, w którą wchodzą lufy - żeby mi surowym kartonem nie świeciło gdy spojrzę od przodu.

Następnie połączyłem skorupę z resztą kadłuba. Wyszło fajnie, zrobiłem zdjęcia i dopiero na zdjęciach zauważyłem jak paskudnie wygląda ta zakładka:

Nie dawało mi to spokoju i podjąłem ryzyko odklejenia tego paska poszycia i usunięcia zakładki. Wyklepałem to najlepiej jak umiałem:

Na razie daje sobie spokój z przodem, zabieram się za tył kadłuba:

CDN...

--

Post zmieniony (14-03-14 15:14)

13-03-14 20:08  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
Majkel 91 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 26

- 15

Oglądam z przyjemnością twoje relacje :-)
Kibicuję :-)

A tak się zapytam, co ze Spitem z bulajami?

--

Pozdrawiam! Michał
Łódzka Sjesta Modelarska

Fw-190F, Hien,MiG-21MF, Trident II, Zero, PZL-50A, Saturn V, Jak-1000, PWS-A, SBLim-2
671 RTM, USS Sturgeon, 670, ORP "Orzeł" III, 971 B, 971 M, USS North Dakota
Schleswig- Holstein 406mm, Wrocław Ratusz, Inowłódz
Hetzer

13-03-14 20:37  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Dzięki, Michale!

Co do Spita - leży i czeka na lepsze dla niego czasy. Od roku nic nie ruszyłem przy nim. Parę razy się za niego zabierałem, ale za każdym razem szybko wracał do pudła.

--
Pozdrawiam, Stachu

14-03-14 12:23  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
rowin 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Ekstra Ci to wychodzi stachooo. Co do tego gapa miedzy oslona a okapotowaniem silnika to nie ma sie co przejmowac. To byla zamykana klapa wiec i uskok powinien byc:
http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2004/10/images/detail_fw190a8_42.jpg
inny model ale mniej wiecej widac

14-03-14 14:59  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9
laszlik 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 4

MG-13 raczej nie byly montowane jako uzbrojenie ofensywne samolotow, pozatym zostaly wycofane przed wojna z uzycia. Pewnie chodzilo Ci o MG-131...

--
https://www.facebook.com/Card-Models-By-Maciej-Lach-848667298662956/

14-03-14 15:14  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Rowin - zgadza się, to była otwierana klapa, ale uskok nie jest w tym miejscu gdzie wyszła mi zakładka, tylko o jeden pasek poszycia wstecz. Widać to na tym zdjęciu:

ZDJĘCIE

Laszlik - oczywiście masz rację, brakuje jednej jedynki i powinno być MG 131. Już poprawiam!

--
Pozdrawiam, Stachu

20-03-14 22:59  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Zgodnie z zapowiedzią przenosimy się na tył kadłuba. Szkielet jest tutaj wyjątkowo rozbudowany, rzadko się takie coś widuje. Początkowo myślałem, że to dobrze, ale szybko okazało się, że będzie mi to znacznie przeszkadzało w oklejaniu poszyciem.
Na początku musiałem usunąć kawałek kartonu z podłużnicy, tak abym mógł wsunąć szkielet części ogonowej od tyłu w poszycie doklejone uprzednio do reszty kadłuba.

W następnej kolejności dokleiłem na grzbiecie dwa małe paski poszycia, podoba mi się jak to wyszło.

Przedłużenie kadłuba* - prosty pasek kartonu o szerokości około 1,5 cm, który sprawił mi sporo problemów. Nie mogłem go nasunąć sklejonego na szkielet bo jego średnica jest za wąska. Musiałem oklejać na szkielecie, jakoś się udało, ale sporo wymęczyłem karton w tym miejscu. Następnie dokleiłem ostatni fragment poszycia wraz z wnęką kółka ogonowego wewnątrz oraz poszycie statecznika pionowego.

*Długi silnik rzędowy spowodował przeniesienie środka ciężkości do przodu. Aby maszyna była nadal odpowiednio wyważona należało wydłużyć tył kadłuba. Najprostszym rozwiązaniem okazało się wstawienie przed statecznikiem pionowym dodatkowego segmentu o długości pół metra. Dzięki niemu maszyna zachowała odpowiednie właściwości. Element mocno zaburzył jednak sylwetkę tylnej części kadłuba, co wyraźnie rzuca się w oczy.

Kolejnym trudnym etapem budowy było doklejenie trzech małych pasków poszycia stanowiących przejście z kadłuba do statecznika pionowego. Sprawiły mi one trochę problemów i nie wyszło mi to najlepiej. Z drugiej strony tragedii też nie ma.

Na deser zostawiłem sobie elementy ruchome usterzenia. Stery wysokości wyszły tak sobie, za to ster kierunku podoba mi się bardzo. Światełko pozycyjne na końcu to kulka wikolu. Stery zostały przymocowane do stateczników szpilkami, które wcześniej w nich osadziłem. Dzięki temu nie odpadną podczas transportu i oglądania modelu.

To wszystko na dzisiaj. Kadłub idzie teraz w odstawkę, a ja zabieram się za skrzydła.

--
Pozdrawiam, Stachu

21-03-14 09:05  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Niektórzy mają to szczęście by "pomacać", ja niestety tylko oglądam fotki ale z przyjemnością. :-)

--
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.

21-03-14 17:53  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
marek1 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 5

- 14

Witam,piękny kadłubik,pozdrawiam Marek

--
W budowie | R17 Halny Błyskawica 44 | IJN Hiei

Ostatni obiekt westchnieńWarspite] Modele pozaregulaminoweŻaglowce
Garland

Trałowceproj 254
Ostatnie moje zabawy starym 'RC"Prdro Gual

R/G Kuter Elko 80 I Statek Ewa I Czołg T55A I Statek Ratowniczy R 27 Cyklon I Schnellboot S132 WAK I Ścigacz S2 I ORP Dragon i ORP Dzik I ORP Grom 1940 I kuter Vosper 72 I ORP Garland

23-03-14 07:14  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
bradley81 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Galerie - 2

Witam
No nie zła będzie FOCZKA , kadłub pierwsza klasa , już coś widać .
Pozdrawiam

01-04-14 17:11  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Nie miałem ostatnio zbyt wiele czasu na klejenie, niestety. Od ostatniej aktualizacji udało mi się skleić do końca szkielet skrzydeł wraz z komorą podwozia głównego. Wszystko pasowało dobrze i nie wystąpiły żadne problemy. Białe pola w komorze to miejsca, w których później pojawią się lufy działek 20 mm oraz elementy podwozia głównego. Następnym krokiem będzie oklejenie szkieletu poszyciem. Tak jak sobie założyłem na początku, model nie będzie miał otwartych klap. Nie chcę zaburzać sylwetki.

--
Pozdrawiam, Stachu

14-05-14 17:24  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Wreszcie udało mi się dokończyć skrzydła. Zapowiadałem, że model będzie miał zamknięte klapy, ale coś mnie jednak podkusiło żeby je otworzyć. To posunięcie spowodowało, że prace nad skrzydłami znacznie się wydłużyły i skomplikowały, ale myślę że było warto. Niestety nie obyło się też bez błędów z mojej strony, ale o tym dalej.

Na początek żeberka, to była długa i żmudna robota - 10 par żeberek o różnej długości, każde z otworem w środku. Musiałem je na bieżąco sortować, bo inaczej bym się pogubił. Wycięcie i wyretuszowanie wszystkich tych elementów zajęło około 10 godzin roboty.

Następnie wyciąłem, uformowałem i skleiłem ze sobą poszycie skrzydeł. Po przytwierdzeniu poszycia do szkieletu zabrałem się za montaż żeberek:
Jestem zadowolony z efektu, warto było się z tym babrać :-)

Przed montażem skrzydeł do kadłuba zrobiłem jeszcze końcówki skrzydeł i wyoblenia na górnej powierzchni (osłony działek 20 mm). Te elementy po prostu mi nie wyszły. Udało mi się je uformować, ale źle je wkleiłem. Niestety ciągle nie potrafię ustrzec się popełniania głupich błędów przy prostych rzeczach. Na domiar złego w przypadku końcówek skrzydeł zacząłem robić kolejne poprawki, które przynosiły co raz to gorsze
efekty :-/

Kolejnym etapem było doklejenie skrzydeł do kadłuba. Tu wyszedł na wierzch jeszcze jeden błąd popełniony dawno temu, przy klejeniu szkieletu skrzydeł. Zrobiłem go sugerując się tylko rysunkami montażowymi i nie zajrzałem do instrukcji, w której była informacja jak prawidłowo ustawić tylne dźwigary (oznaczone literą "B" na zdjęciu). Powinny być trochę niżej, a ja ustawiłem je równo z dolną krawędzią żeberek oznaczonych "A". Przynajmniej tak mi się wydaje, że tu popełniłem błąd.

Efektem tego błędu było pojawienie się szpar w miejscu gdzie poszycie skrzydeł styka się z kadłubem (wzdłuż czarnych linii naniesionych na zdjęcie). Nie były one duże, ale musiałem je delikatnie zaszpachlować i wyretuszować wszystko. Nie było łatwo, ale "jakoś" wyszło.

Na koniec dokleiłem przejścia kadłub-skrzydło. Tutaj bez problemów, poszło łatwo. Tyle na dzisiaj. Ciąg dalszy nastąpi, choć pewnie nieprędko.

--

Post zmieniony (14-05-14 17:26)

14-05-14 19:42  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
zbin 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

Podoba się mi....;-))

14-05-14 20:17  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
radzias   

http://youtu.be/orUXFLy7KU0

Post zmieniony (14-05-14 20:19)

15-05-14 09:37  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Zbigu, gdzieś Ty widział takich profesjonalistów, którzy takie banalne błędy robią. Ja tam jestem zwykły sklejacz, któremu od czasu do czasu coś wyjdzie :)

--
Pozdrawiam, Stachu

18-05-14 07:49  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
Majkel 91 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 26

- 15

Warto było czekać na aktualizację :-)
Super!

--

Pozdrawiam! Michał
Łódzka Sjesta Modelarska

Fw-190F, Hien,MiG-21MF, Trident II, Zero, PZL-50A, Saturn V, Jak-1000, PWS-A, SBLim-2
671 RTM, USS Sturgeon, 670, ORP "Orzeł" III, 971 B, 971 M, USS North Dakota
Schleswig- Holstein 406mm, Wrocław Ratusz, Inowłódz
Hetzer

18-05-14 10:50  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
Jasiek 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 9
Galerie - 3

Nie mam długonosej Foki w kolekcji, ale śledząc Twoją relację mam coraz większą ochotę ją kupić. Co do błędów to się nie przejmuj, każdy je popełnia. Ja też łapie się na tym, że skomplikowaną rzecz zrobię dobrze, a coś łatwego popsuje na maksa :)

--
Pozdrawiam!

02-12-14 18:05  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Model Mi-4 dał mi mocno popalić, spowodował nawet pewien kryzys w moim klejeniu. Postanowiłem więc zrobić przerwę i zająć innym niedokończonym tematem - na warsztat wróciła "Dora". Sporo grzebałem przy modelu i widać tego efekty. Koniec budowy już blisko. Focke Wulf stoi już na podwoziu i zadziera swój długi nos do góry. Skleiłem do końca klapy i lotki, rury wydechowe, chwyt powietrza, kołpak i parę innych drobiazgów. Do zrobienia pozostał widoczny przez wnękę podwozia fragment silnika, osłona kabiny, łopaty śmigieł, lufy, anteny itp. Mam nadzieję, że uda mi się dokończyć ten model jeszcze w tym roku i następnym postem będzie galeria przedstawiająca gotową Fokę. Zapraszam do oglądania

--
Pozdrawiam, Stachu

02-12-14 18:38  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Dziękuję Zbigu, co z Twoim telefonem? Dzwoniłem kilka razy ale nie udało mi się do Ciebie dodzwonić.

--
Pozdrawiam, Stachu

02-12-14 19:12  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
bradley81 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Galerie - 2

Witaj stachooo
No coś na temat kryzysu to też mogę dużo powiedzieć , też odpoczywam od Mi-4 , a i obowiązki duże , myślę ,że warto było odrzucić projekt z Mi-4 bo foczka wyśmienita , chyba dorwał Cię jak ja to mówię głód modelarski , bo powoli foczkę zjadasz i to z wyśmienitym efektem , super stachooo , super .
Pozdrawiam

02-12-14 19:19  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Tak jest, super stachooo , super - cud miód i malina.

--
STEP BY STEP

02-12-14 22:03  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

No to mnie Panowie trochę zdopingowali. Jak się podoba to znaczy, że trzeba dalej robić i dokończyć Dorotkę.

--
Pozdrawiam, Stachu

02-12-14 22:20  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
Andrzej Px48 

Na Forum:
Galerie - 5

- 1

No,no kończ z Dorotką,wróć do ,,Kaśki".:))

--

Jak czytać skrót PKP---Poczekaj Kiedyś Przyjadę.

03-12-14 12:22  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Super model.
Zadam jednak i tu pytanie takie jak na FB.
Czy kąt pochylenia goleni podwozia zgadza się w obu płaszczyznach?

Bo wydaje mi się ,że golenie podwozia są zbyt pionowo w rzucie z boku...

Wiem,że w oryginale golenie były dodatkowo pochylone (dołem) ku środkowi...
Ale i tak fajnie sie prezentuje!
Gratki!

--

Post zmieniony (04-12-14 11:52)

03-12-14 12:52  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Dzięki! Golenie ustawiłem zgodnie z rysunkami, są pochylone w obu płaszczyznach tj. do przodu i do wewnątrz. Jutro postaram się wstawić jakieś zdjęcia.

--
Pozdrawiam, Stachu

03-12-14 12:53  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Dzięki! Golenie ustawiłem zgodnie z rysunkami, są pochylone w obu płaszczyznach tj. do przodu i do wewnątrz. Jutro postaram się wstawić zdjęcia od frontu i z profilu.

--
Pozdrawiam, Stachu

04-12-14 14:51  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Szczerze mówiąc, to im dłużej na to patrzę (robię zdjęcia, obróbka, wstawianie zdjęć) tym więcej mam wątpliwości czy jest w 100% poprawnie. Na pewno pochylenie w obu płaszczyznach jest.

--
Pozdrawiam, Stachu

04-12-14 14:58  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Coś mi się zdaje, że prawe podwozie jest za bardzo przechylone do środka.

--
STEP BY STEP

04-12-14 15:03  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

No właśnie o to mi chodzi, ale ja myślę, że to lewe jest za mało do środka, a prawe jest ok.

--
Pozdrawiam, Stachu

04-12-14 15:24  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Może być i tak jak mówisz - lewe podgiąć do środka. :-)

--
STEP BY STEP

04-12-14 21:49  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Dobra, już się nie czepiam. Na pewno przesadzam ;-)

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

04-12-14 22:36  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Kolego Stachu - jest super.
Nie mogę się napatrzyć. Drugi raz czytam Twoją relację bo powróciłeś po długiej przerwie. Podziwiam dokładność, czystość, a zresztą wszystko.
Nie poganiam ale czekam na zakończenia.

--
Pozdrowienia dla wszystkich

Winek (WiesławK)

04-12-14 23:25  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Mariuszu, moim zdaniem nie przesadzasz. Takie czepianie się jest jak najbardziej na miejscu, w końcu od tego jest forum i relacja. Wszelkie uwagi i zapytania są zawsze mile widziane. Nie obrażam się :-)

Winek - Dzięki! Tak jak pisałem, chciałbym go skończyć jeszcze w tym roku i myślę, że jest na to spora szansa. Widać model potrzebował odleżeć swoje w pudle (nie ruszałem go od czerwca), robota nabiera tempa, klei się dobrze i są efekty. Co najważniejsze - wróciła motywacja, chęć do klejenia i radość z klejenia - a jakoś tego mi ostatnio brakowało.

--
Pozdrawiam, Stachu

05-12-14 08:23  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Stachoo- nie posądzam Cię o tak zbędne w modelarstwie uczucia! Ja też nie czuję jakiegokolwiek dyskomfortu. Jednak nadal kąt styku goleni podwozia z podłożem budzi moje wątpliwości. Ale wycofuję się, bo nie chcę być marudny ;-)

--

Mam profil na FB.

05-12-14 15:39  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Podgiąłem do środka lewą goleń i na tym kończę korygowanie podwozia. Do przodu bardziej już nie mogę pochylić bo wtedy golenie będą opierać się na przedniej ściance komory podwozia.

--
Pozdrawiam, Stachu

05-12-14 17:47  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Rozumiem. Pozdrawiam!

--

Mam profil na FB.

06-12-14 10:57  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Pytanie z innej beczki - ma ktoś może zbędne elementy do tego modelu? Chętnie poprawiłbym pokrywy działek na skrzydłach (te wypukłości). Koncertowo je zepsułem przez zastosowanie złego kleju. Po wyschnięciu oklapnęły. Chyba to było powodem schowania foki na pół roku do pudła.

--
Pozdrawiam, Stachu

08-12-14 18:28  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Wyrzeźbiłem to ustrojstwo, które znajduje się pomiędzy wnękami podwozia. Jest to jakiś fragment zespołu napędowego, obiło mi się o uszy, że jakaś sprężarka. Cokolwiek by to nie było, skutecznie hamowało kończenie modelu. Spędziłem nad tym pół dnia, a i tak prawie tego nie widać. Spędziłbym dwa dni gdybym bardziej się starał, a efekt byłby ten sam. Przewody wykonałem z cyny 1 mm i pomalowałem na czarno. Jeżeli ktoś ma w planach ten model, to moja rada jest taka, żeby zrobić ten zespół elementów jak najszybciej, na fali początkowego zapału. Poza tym dokleiłem pylon wraz z dodatkowym zbiornikiem paliwa oraz kilka innych drobiazgów. Do finiszu została osłona kabiny, łopaty śmigieł, działka 20 mm i być może poprawka wypukłości na skrzydłach. Czyli już bardzo mało.

--
Pozdrawiam, Stachu

08-12-14 19:10  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Coś tam widać ale rzeczywiście niewiele. Zbiorniczek extra.

--
STEP BY STEP

08-12-14 19:22  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Zapomniałem napisać o zbiorniczku - skleiłem go na samym początku budowy i jest pusty w środku, żadnych wręg ;-)

--
Pozdrawiam, Stachu

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024