FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 5 z 9Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  ->  => 
04-12-14 21:49  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Dobra, już się nie czepiam. Na pewno przesadzam ;-)

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

04-12-14 22:36  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Kolego Stachu - jest super.
Nie mogę się napatrzyć. Drugi raz czytam Twoją relację bo powróciłeś po długiej przerwie. Podziwiam dokładność, czystość, a zresztą wszystko.
Nie poganiam ale czekam na zakończenia.

--
Pozdrowienia dla wszystkich

Winek (WiesławK)

04-12-14 23:25  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Mariuszu, moim zdaniem nie przesadzasz. Takie czepianie się jest jak najbardziej na miejscu, w końcu od tego jest forum i relacja. Wszelkie uwagi i zapytania są zawsze mile widziane. Nie obrażam się :-)

Winek - Dzięki! Tak jak pisałem, chciałbym go skończyć jeszcze w tym roku i myślę, że jest na to spora szansa. Widać model potrzebował odleżeć swoje w pudle (nie ruszałem go od czerwca), robota nabiera tempa, klei się dobrze i są efekty. Co najważniejsze - wróciła motywacja, chęć do klejenia i radość z klejenia - a jakoś tego mi ostatnio brakowało.

--
Pozdrawiam, Stachu

Samoloty z kartonu - mój blog modelarski

Samoloty z kartonu - Facebook

Caponowanie to jest dodawanie elementu baśniowego do modelarstwa.

05-12-14 08:23  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Stachoo- nie posądzam Cię o tak zbędne w modelarstwie uczucia! Ja też nie czuję jakiegokolwiek dyskomfortu. Jednak nadal kąt styku goleni podwozia z podłożem budzi moje wątpliwości. Ale wycofuję się, bo nie chcę być marudny ;-)

--

Mam profil na FB.

05-12-14 15:39  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Podgiąłem do środka lewą goleń i na tym kończę korygowanie podwozia. Do przodu bardziej już nie mogę pochylić bo wtedy golenie będą opierać się na przedniej ściance komory podwozia.

--
Pozdrawiam, Stachu

05-12-14 17:47  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Rozumiem. Pozdrawiam!

--

Mam profil na FB.

06-12-14 10:57  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Pytanie z innej beczki - ma ktoś może zbędne elementy do tego modelu? Chętnie poprawiłbym pokrywy działek na skrzydłach (te wypukłości). Koncertowo je zepsułem przez zastosowanie złego kleju. Po wyschnięciu oklapnęły. Chyba to było powodem schowania foki na pół roku do pudła.

--
Pozdrawiam, Stachu

08-12-14 18:28  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Wyrzeźbiłem to ustrojstwo, które znajduje się pomiędzy wnękami podwozia. Jest to jakiś fragment zespołu napędowego, obiło mi się o uszy, że jakaś sprężarka. Cokolwiek by to nie było, skutecznie hamowało kończenie modelu. Spędziłem nad tym pół dnia, a i tak prawie tego nie widać. Spędziłbym dwa dni gdybym bardziej się starał, a efekt byłby ten sam. Przewody wykonałem z cyny 1 mm i pomalowałem na czarno. Jeżeli ktoś ma w planach ten model, to moja rada jest taka, żeby zrobić ten zespół elementów jak najszybciej, na fali początkowego zapału. Poza tym dokleiłem pylon wraz z dodatkowym zbiornikiem paliwa oraz kilka innych drobiazgów. Do finiszu została osłona kabiny, łopaty śmigieł, działka 20 mm i być może poprawka wypukłości na skrzydłach. Czyli już bardzo mało.

--
Pozdrawiam, Stachu

08-12-14 19:10  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Coś tam widać ale rzeczywiście niewiele. Zbiorniczek extra.

--
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.

08-12-14 19:22  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Zapomniałem napisać o zbiorniczku - skleiłem go na samym początku budowy i jest pusty w środku, żadnych wręg ;-)

--
Pozdrawiam, Stachu

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 5 z 9Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024