FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 9Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
01-04-14 17:11  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Nie miałem ostatnio zbyt wiele czasu na klejenie, niestety. Od ostatniej aktualizacji udało mi się skleić do końca szkielet skrzydeł wraz z komorą podwozia głównego. Wszystko pasowało dobrze i nie wystąpiły żadne problemy. Białe pola w komorze to miejsca, w których później pojawią się lufy działek 20 mm oraz elementy podwozia głównego. Następnym krokiem będzie oklejenie szkieletu poszyciem. Tak jak sobie założyłem na początku, model nie będzie miał otwartych klap. Nie chcę zaburzać sylwetki.

--
Pozdrawiam, Stachu

Samoloty z kartonu - mój blog modelarski

Samoloty z kartonu - Facebook

Caponowanie to jest dodawanie elementu baśniowego do modelarstwa.

14-05-14 17:24  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Wreszcie udało mi się dokończyć skrzydła. Zapowiadałem, że model będzie miał zamknięte klapy, ale coś mnie jednak podkusiło żeby je otworzyć. To posunięcie spowodowało, że prace nad skrzydłami znacznie się wydłużyły i skomplikowały, ale myślę że było warto. Niestety nie obyło się też bez błędów z mojej strony, ale o tym dalej.

Na początek żeberka, to była długa i żmudna robota - 10 par żeberek o różnej długości, każde z otworem w środku. Musiałem je na bieżąco sortować, bo inaczej bym się pogubił. Wycięcie i wyretuszowanie wszystkich tych elementów zajęło około 10 godzin roboty.

Następnie wyciąłem, uformowałem i skleiłem ze sobą poszycie skrzydeł. Po przytwierdzeniu poszycia do szkieletu zabrałem się za montaż żeberek:
Jestem zadowolony z efektu, warto było się z tym babrać :-)

Przed montażem skrzydeł do kadłuba zrobiłem jeszcze końcówki skrzydeł i wyoblenia na górnej powierzchni (osłony działek 20 mm). Te elementy po prostu mi nie wyszły. Udało mi się je uformować, ale źle je wkleiłem. Niestety ciągle nie potrafię ustrzec się popełniania głupich błędów przy prostych rzeczach. Na domiar złego w przypadku końcówek skrzydeł zacząłem robić kolejne poprawki, które przynosiły co raz to gorsze
efekty :-/

Kolejnym etapem było doklejenie skrzydeł do kadłuba. Tu wyszedł na wierzch jeszcze jeden błąd popełniony dawno temu, przy klejeniu szkieletu skrzydeł. Zrobiłem go sugerując się tylko rysunkami montażowymi i nie zajrzałem do instrukcji, w której była informacja jak prawidłowo ustawić tylne dźwigary (oznaczone literą "B" na zdjęciu). Powinny być trochę niżej, a ja ustawiłem je równo z dolną krawędzią żeberek oznaczonych "A". Przynajmniej tak mi się wydaje, że tu popełniłem błąd.

Efektem tego błędu było pojawienie się szpar w miejscu gdzie poszycie skrzydeł styka się z kadłubem (wzdłuż czarnych linii naniesionych na zdjęcie). Nie były one duże, ale musiałem je delikatnie zaszpachlować i wyretuszować wszystko. Nie było łatwo, ale "jakoś" wyszło.

Na koniec dokleiłem przejścia kadłub-skrzydło. Tutaj bez problemów, poszło łatwo. Tyle na dzisiaj. Ciąg dalszy nastąpi, choć pewnie nieprędko.

--

Post zmieniony (14-05-14 17:26)

14-05-14 19:42  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
zbin 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

Podoba się mi....;-))

14-05-14 20:17  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
radzias   

http://youtu.be/orUXFLy7KU0

Post zmieniony (14-05-14 20:19)

15-05-14 09:37  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Zbigu, gdzieś Ty widział takich profesjonalistów, którzy takie banalne błędy robią. Ja tam jestem zwykły sklejacz, któremu od czasu do czasu coś wyjdzie :)

--
Pozdrawiam, Stachu

18-05-14 07:49  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
Majkel 91 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 26

- 15

Warto było czekać na aktualizację :-)
Super!

--

Pozdrawiam! Michał
Łódzka Sjesta Modelarska

Fw-190F, Hien,MiG-21MF, Trident II, Zero, PZL-50A, Saturn V, Jak-1000, PWS-A, SBLim-2
671 RTM, USS Sturgeon, 670, ORP "Orzeł" III, 971 B, 971 M, USS North Dakota
Schleswig- Holstein 406mm, Wrocław Ratusz, Inowłódz
Hetzer

18-05-14 10:50  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
Jasiek 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 9
Galerie - 3

Nie mam długonosej Foki w kolekcji, ale śledząc Twoją relację mam coraz większą ochotę ją kupić. Co do błędów to się nie przejmuj, każdy je popełnia. Ja też łapie się na tym, że skomplikowaną rzecz zrobię dobrze, a coś łatwego popsuje na maksa :)

--
Pozdrawiam!

02-12-14 18:05  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Model Mi-4 dał mi mocno popalić, spowodował nawet pewien kryzys w moim klejeniu. Postanowiłem więc zrobić przerwę i zająć innym niedokończonym tematem - na warsztat wróciła "Dora". Sporo grzebałem przy modelu i widać tego efekty. Koniec budowy już blisko. Focke Wulf stoi już na podwoziu i zadziera swój długi nos do góry. Skleiłem do końca klapy i lotki, rury wydechowe, chwyt powietrza, kołpak i parę innych drobiazgów. Do zrobienia pozostał widoczny przez wnękę podwozia fragment silnika, osłona kabiny, łopaty śmigieł, lufy, anteny itp. Mam nadzieję, że uda mi się dokończyć ten model jeszcze w tym roku i następnym postem będzie galeria przedstawiająca gotową Fokę. Zapraszam do oglądania

--
Pozdrawiam, Stachu

02-12-14 18:38  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Dziękuję Zbigu, co z Twoim telefonem? Dzwoniłem kilka razy ale nie udało mi się do Ciebie dodzwonić.

--
Pozdrawiam, Stachu

02-12-14 19:12  Odp: [R] Foka z długim nosem, czyli Focke-Wulf FW-190 D-9 (Kartonowy Arsenał 3/2011)
bradley81 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Galerie - 2

Witaj stachooo
No coś na temat kryzysu to też mogę dużo powiedzieć , też odpoczywam od Mi-4 , a i obowiązki duże , myślę ,że warto było odrzucić projekt z Mi-4 bo foczka wyśmienita , chyba dorwał Cię jak ja to mówię głód modelarski , bo powoli foczkę zjadasz i to z wyśmienitym efektem , super stachooo , super .
Pozdrawiam

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 9Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024