Majkel 91
Na Forum: Relacje z galerią - 4 Galerie - 25
- 15
|
Witam!
Chciałbym przedstawić model niemieckiej baterii artylerii nadbrzeżnej Schleswig- Holstein. W skład baterii wchodziły 3 stanowiska artyleryjskie.
Model przedstawia stanowisko B (aczkolwiek A i C były bardzo podobne). Konkretnie w tym stanowisku mieści się Muzeum Obrony Wybrzeża na Helu, gdzie nabyłem wycinankę w 2007 roku.
Co do samego modelu, to jest on teoretycznie najdłużej klejonym przeze mnie modelem. Podstawę modelu podkleiłem w 2010 roku, w zeszłym roku skleiłem tylko podstawę wieży, no i w tym roku postanowiłem skleić do końca :-)
Z każdego swojego modelu jestem zadowolony, aczkolwiek w każdym modelu jest coś co mogło wyjść lepiej, nie inaczej jest i tym razem:
-Lufa, ma trochę za duży kaliber i troszeczkę mi się pogniotła, ale tragedii nie ma.
-Pierścień prowadzący (ten element na którym podparta jest wieża), zwłaszcza połączenie ze ścianami.
-Strop, ze względu na brak doświadczenia w tego typu konstrukcjach, nie wpadłem na pomysł (w porę) aby go podkleić, no i trochę się zapadł.
-Retusz, gdzieniegdzie za ciemny, gdzieniegdzie za jasny.
-Drobne elementy konstrukcji, dały mi troszkę w kość ze względu na rozmiar. Model nie jest duży, podstawka ma wymiary 210x165mm.
Model traktowałem jako mały poligon doświadczalny, ze względu na to że prawie w całości jest klejony BCG (ten klej jest boski). Jako ciekawostkę mogę dodać, że jest to pierwszy od 4 lat "nie samolot" w moim wykonaniu.
Zapraszam do GALERII
]
Oczywiście wieża, jak i lufa są ruchome :-)
--
Post zmieniony (03-04-20 07:44)
|