pikowski
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 13 Galerie - 1
|
Kadłub oklejony. Model wydrukowany jest na sztywnym, dość grubym papierze (0,25mm), przez co formowanie części jest trudniejsze (ale za to wszystko jest solidniejsze).
Zacząłem, jak pisałem, od naklejenia pasków czerwonego papieru i pomalowaniu go na odcień bliższy poszyciu. Niestety odcień nie jest identyczny, ale różnica aż tak bardzo nie rzuca się w oczy. Zacząłem oklejanie od elementów znajdujących się przy śrubie i sterze, po czym poszedłem w obie strony. Poszycie dna u mnie wyszło trochę za długie, musiałem element dziobowy mocno szlifować (około 1-2 mm). Przez to elementy poszycia sąsiadowały ze sobą poza wręgami - musiałem odklejać czerwone paski i wklejać szersze, żeby nie kleić w powietrzu. Rufa, mimo małych elementów, poszła całkiem sprawnie. Wyszło w sumie na podobnym poziomie jak w Jaskółce - nieźle, ale jeszcze są spore braki w moim warsztacie.
Burty to jeden element na stronę, podklejany z drugiej strony, gdyż poszycie wychodzi ponad pokład. Na rufie zgrało się na 90%, na dziobie było sporo szlifowania, ale udało się poszyciu zejść tam całkiem nieźle. Muszę jeszcze trochę podretuszować złączenia na dziobie i rufie.
Korzystając z ładnej pogody, przez co mogłem wyjść na balkon i smrodzić kaponem i butaprenem ile wlezie zaimpregnowałem i zrobiłem szkielety do następnych jednostek:
Zgadnie ktoś co to za okręty? ;)
Teraz czas na śrubę, ster i stępki przeciwprzechyłowe (które już wiem, że nie wyjdą najlepiej ze względu na niedokładności przy poszyciu).
Post zmieniony (07-08-17 22:30)
|