Kilmister
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 9 Galerie - 26
- 3
|
Witam, prezentują mojego pierwszego Hala. Model samolotu, który zawsze chciałem mieć w swojej kolekcji. O Tomahawku wiadomo dużo, dlatego nie będę się rozpisywał. Jest jedna z ostatnich wersji Curtissa, która w ilości ponad 900 sztuk zasiliła szeregi RAF’u. Prezentowane oznakowanie to wersja ze 112 Dywizjonu RAF stacjonującego w Egipcie (listopad 1941), którego pilotem był m.in. Neville Duke.
Budowa zajęła mi dwa miesiące. Do budowy użyłem laserowo wycinanych wręg oraz gotowej kabiny pilota. Było to spore ułatwienie (wręgi świetnie spasowane, czasami miałem wrażenie, że mam do czynienia z klockami Lego) jednak całość modelu dała mi nieźle w kość. Stopień zdetalizowania niektórych fragmentów (kabina, podwozie, klapy) wymagał wiele cierpliwości, ale przyniósł też sporą satysfakcję. Oczywiście nie wszystko wyszło tak jak chciałbym… W budowanie nieocenioną pomocą okazała się relacja na innym portalu (dzięki Vincent !), która pozwoliła przebrnąć przez trudniejsze fragmenty, ale również pokazać ile brakuje do przyzwoitego poziomu… (na marginesie, warto poszukać tej relacji, bo prezentuje iście kosmiczny poziom).
Zapraszam do obejrzenia, a w następnym modelu „schodzę na ziemię”…

--
Post zmieniony (28-07-13 21:05)
|