FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 5Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 
08-06-13 19:50  [Relacja] drezyna BDT z SHIPYARD
MAREK 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 17

- 11

Witajcie na mojej pierwszej relacji z budowy ciężkiej drezyny pancernej BDT z wydawnictwa SHIPYARD .Oto okładka

Model opracowany w skali 1;25 , oto kilka słów wprowadzenia , BDT to ciężka drezyna pancerna opracowana w 1934 roku wyposażona w jednostkę napędową ZIS-5 .Na kadłubie osadzono wieżę pochodzącą z czołgu T-26 uzbrojoną w działo kalibru 45mm oraz karabin maszynowy DT kalibru 7,62 mm . Jeden bok kadłuba uzbrojony był w dwa karabiny maszynowe typu ,, maxim,, , a drugi bok w jeden karabin maszynowy tego samego typu .
Z tyłu drezyny umieszczono karabin DT 7,62 mm . Ogólnie zbudowano ok. 10 takich pojazdów szynowych , a kilka z nich wzięło udział w działaniach bojowych II wojny światowej . Tyle inf. z wydawnictwa , model ten posiada szkielet wycięty laserowo , instrukcję zdjęciową umieszczoną na 8 stronach , oraz elementy do wycięcia .

Na początek koła jezdne z elementem ,,zawieszenia ,,

Teraz kolejny etap to sklejenie szkieletu , ale się zapędziłem i nie porobiłem zdjęć typu stop klatka

Jak widać na zdjęciach wcześniej wykonałem podstawkę , która jest w końcowym etapie budowy , nie mogłem się powstrzymać .

Jak widać podstawkę skróciłem o elementy trawy drukowanej na trawę do modeli .
Okazało się że brakuje jednej części 104a do oklejenia 104 < dwa boki krótkie , dwa długie > , poradziłem sobie -ksero i po kłopocie .

Kolejne zadanie to pozbieranie tłucznia w torach i zwaloryzować podstawkę do tej jaką ma kolega Robert oraz okleić całą bryłę drezyny pozdrawiam MAREK .

Post zmieniony (09-06-13 09:50)

10-06-13 09:16  Odp: [R] Relacja drezyna BDT z SHIPYARD
Jorzik 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 14
Galerie - 23

- 2

Marku bardzo się cieszę że w końcu rozpocząłeś budowę modelu i poprowadzisz relacje.
Model ciekawy i nie ostatni w Twojej kolekcji drezyn bo wiem, że już masz kilka na skladzie.
Bardzo ładnie rozpocząleś relacje, zgodnie z regułami, a i zdjęcia są takie jak powinny być.
Rozumiem że odcięte pasy trawy zastąpiłeś paskami maty imitujacej trawę.
Będę kibicował i podglądal relacje.

--

Post zmieniony (10-06-13 14:36)

15-06-13 19:38  Odp: [R] Relacja drezyna BDT z SHIPYARD
MAREK 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 17

- 11

Witam w kolejnej odsłonie , dzięki Jorzik za za słowa otuchy , zgadłeś , jest to mata imitująca trawę .

Po oklejeniu poszycia stwierdziłem że popełniłem gafę , część 13a należy przykleić przed przyklejeniem części 13 do szkieletu

.Musiałem środkową część wyciąć , wkleić cz. 13a i sałość wkleić na swoje miejsce . Kolej na następną część 20 , tutaj należy pod kleić na odpowiednią grubość i wkleić

Podkleiłem na tekturkę 0,5 mm cz. 22 , 24 , 26 , 28 , oraz wyciołem cz. 29 i 21 , celem przymiarki na sucho , czy wszystko pasuje .

Postanowiłem trochę zwaloryzować wycinankę i dodałem otwarte lampy . Na tym etapie budowy są to tylko otwory i szkielecie wycięte małe wcięcia pod te lampy . Takie zdjęcie zobaczyłem jak wertowałem w modelach plastikowych [ zapadła decyzja , mój model też tak będzie wyglądał ]

Otwory będą tylko od strony , gdzie jest umieszczony karabin , przyszła kolej na spasowanie częśći i co , proszę zobaczyć

Na szczęście tylko z jednej strony , z drugiej jak widać jest ok. teraz cz. 26 i 28

Przygotowałem osłonę silnika ,

Tak jak na wstępie relacji wspominałem udałem się w tory po tłuczeń , troczę pracy przy tłuczeniu i oto przymiarka , ale na obwodzie trawy , nie wiem może są za duże ?

Teraz przyszła kolej na szyny i elementy mocujące do podkładów kolejowych . To co oferowała wycinanka dlamnie to za mało . Pytałem się kolegów w Inowrocławiu oraz w Kruszficy jakie elementy zastosować , padło na żywiczne . Po wielu dywagacjach osobistych i oglądaniu w sklepie MODELIKA oraz Ansfera padło na te ręcznie robione [' mowa o projakcie kolegi ASTRY ] który na swojej stronie ma do pobrania za fre . Dzięki kolego za projekt , który mogę wykorzystać do waloryzacji podkładów kolejowych .

Na koniec dzisiejszej relacji , dwa odcinki szyn , które będą zamocowane po obu stronach drezyny

Trochę was wymęczyłem , do zobaczenia pozdrawiam MAREK .

15-06-13 21:29  Odp: [R] Relacja drezyna BDT z SHIPYARD
Mario 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Nie wiem, jak tam sowiecki tłuczeń, ale u nas jest on obecnie sortu 30-50mm, kiedyś był chyba większy, ale to i tak w skali 1:25, nie powinien mieć raczej więcej niż 4mm

--

16-06-13 11:48  Odp: [R] Relacja drezyna BDT z SHIPYARD
MAREK 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 17

- 11

Dzięki Mario za podpowiedz , sprawdzę grubość tłucznia i poprawię , pozdrawiam MAREK .

16-06-13 17:05  Odp: [R] Relacja drezyna BDT z SHIPYARD
Mario 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Marek, kupiłem ostatnio fajny tłuczeń w sklepie zoologicznym, ale nie dla rybek, czy kotów, ale do terrariów. Jest drobny 2-3mm, ma ostre krawędzie, powinien być ok, trzeba go tylko pomalować bo jest pomarańczowy :-)

--

25-06-13 13:49  Odp: [R] Relacja drezyna BDT z SHIPYARD
MAREK 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 17

- 11

Witam , po małej przerwie ciąg dalszy , Mario odwiedziłem kilka sklepów zoologicznych w Poznaniu i nie znalazłem tego tłucznia , poszukiwania trwają , mam nadzieję że w Stolicy Pyry wreszcie znajdę ten tłuczeń .

Skończyłem na przygotowaniu do oklejenia bocznych burt , ale temperatura skutecznie blokowała postęp prac ,

na tapetę poszła wieża , szkielet do samodzielnego wycięcia ,

Teraz kolej na poszycie , pierwsze przymiarki , mały zgrzyt , trochę szlifu i powinno być ok.

Jak bryła suszyła się , postanowiłem przygotować reflektory

Karabin jaki przedstawia wycinanka , to wycięta z 1mm tektury lufa karabinu , ja zrobiłem z papieru nawinięty na igłę , farbka , metalizer i już gotowe .
Po wyschnięciu kleju onitowałem całą wieżę

Kolej na elementy do odbojnic , oraz karabiny maszynowe typu ,, maxim ,,

Na koniec przygotowałem dwa szablony gwiazdy do pomalowania , model będzie malowany , zastanawiam się nad kolorem farby , poproszę znawców pancerki ZSRR o podpowiedż , pozdrawiam MAREK , c.d.n. .

Post zmieniony (25-06-13 14:49)

25-06-13 13:57  Odp: [R] Relacja drezyna BDT z SHIPYARD
Łosiu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Sorry, do modelu nie mam uwag, ale prosze zmień te cięSZkie karabiny bo oczy bolą ;-)

--
Się robi: coś...
skończone ORP Błyskawica 1:300 MO , OS2U Kingfisher 1:33 Orlik , Nowgorod 1:200 Pro-Model , Kamow A-7 1:33 Orlik , TKS 1:25 GPM , Od2 1:25 Modelik ,ISU-152 Modelik 1:25

25-06-13 14:07  Odp: [R] Relacja drezyna BDT z SHIPYARD
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Co do tłucznia: jeden z naszych kolegów (zapomniałem niestety nicka) poszedł na tory, zebrał garść DROBINEK tłucznia i pasowało to do jego torów jak ta lala! No i od razu kolor był też jak trzeba. Ja też tak u siebie w modelu Oelki zrobię.

25-06-13 14:55  Odp: [R] Relacja drezyna BDT z SHIPYARD
MAREK 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 17

- 11

Dzięki Łosiu , poprawione .
Akra , Mario polecił tłuczeń do terrariów , wymiary mojego tłucznia są trochę za wielkie , do poprawienia , MAREK

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 5Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024