Hanys
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 2 Galerie - 2
- 1
|
Witam serdecznie wszystkich. Po 5 latach przerwy wróciłem do kartonu, jak syn marnotrawny do ojca i chciałbym przedstawić Wam relację z budowy mojego „Tworu”, jakim jest ORP Grom. Model wydany został przez Łukasza w serii MKF. Co do samego modelu i jego zaprojektowania nie mam większych zastrzeżeń, skleja się go dobrze, a nawet wyśmienicie. Ale wracając do tematu. Na zdjęciu nr 1 prezentuję sylwetkę okrętu. Pierwszy karygodny błąd, jaki popełniłem to to, że nie posłuchałem Grześka i podkleiłem wszystko na karton 1mm. Pokład oczywiście też. Jaki efekt? Jedyny możliwy – przy podklejaniu burt wyszło szydło z worka. Karton wylazł i widać to, że tak to ujmę obleśnie. Na zdjęciu nr 2 widać kolejny mój kardynalny błąd, za który należy mi się czerwona kartka i wykluczenie do końca sezonu – przy sklejaniu szkieletu pierwszą do wodnicy przymocowałem część podwodną a dopiero później nawodną. Efekt? Zwichrowanie kadłuba i problem z brakiem odcinka prawej burty, co doskonale widać na zdjęciu nr 3.
----------------------------------------------------------------------------------
Robert Nowak "Hanys" - okręty PMW, IJN i Koninklijke Marine II wojna światowa
----------------------------------------------------------------------------------
|